Eksportprisen 2016

Starter

Norge

Spellemann

Music Norway og Spellemann ønsker å hedre aktører som fremmer norsk musikkeksport, og som gjennom sin virksomhet i utlandet stimulerer en hel bransje til å satse utover Norges grenser. Eksportprisen deles i år ut for andre gang, og årets nominasjonsliste består av seks aktører som har gjort seg spesielt sterkt bemerket i 2016.

De nominerte med juryens begrunnelse er:

CASHMERE CAT Eksportprisen 2016
Cashmere Cat nominert til Spelelmann for Eksportprisen 2016

Cashmere Cat

Mesterprodusenten Magnus August Høiberg (29), mest kjent som Cashmere Cat, har jobbet med Ariana Grande, The Weeknd og Kanye West, vant Spellemannsprisen 2016 for årets produsent og ble Grammy-nominert i klassen beste RnB-låt for låten ”Luv”, fremført av Tory Lanez. Han er også kreditert som komponist og produsent på to av Kanye West sine låter på Life of Pablo, som ble Grammy-nominert i klassen beste rap-album.

Mette Henriette Eksportprisen 2016
Mette Henriette er nominert til Spellemann for Eksportprisen 2016

Mette Henriette

Mette Henriette (25) vakte stor internasjonal oppsikt da hun ble den første musikeren som gav ut et dobbeltalbum på det verdenskjente og høyt respekterte platemerket ECM, labelen som gir ut blant annet Keith Jarret og Jan Garbarek. Albumet høstet strålende kritikker både i nasjonal og internasjonal presse. Jazzsaksofonisten har turnert over hele verden og har utmerket seg særlig i sin sjanger.

Eksportprisen 2016 Lise Davidsen
Lise Davidsen er nominert til Eksportprisen 2016

Lise Davidsen

Den unge sopranen Lise Davidsen (29) ble først kjent for å ha vunnet både Placido Domingos sangkonkurranse Operalia og Dronning Sonja Internasjonale Musikkonkurranse. I tillegg har hun mottatt en rekke priser. Davidsen debuterte i 2016 ved Opernhaus Zürich, som Agathe i en ny produksjon av Jegerbruden, hadde tittelrollen i Ariadne auf Naxos ved festivalen i Glyndebourne og med Nordnorsk Opera og Symfoniorkester i Tromsø, og Isabella i Das Liebesverbot ved Teatro Colon i Buenos Aires. Hun har sunget i Verdis Requiem med Edward Gardner og Philharmonia Orchestra ved Royal Festival Hall i London, Vier letzte Lieder med Nederland Radio Philharmonic Orchestra og Edo de Waart ved Concertgebouw, Amsterdam, samt gjort en recital-debut i London ved prestisjetunge Rosenblatt Recital Series i Wigmore Hall. Davidsen har utmerket seg særlig internasjonalt innenfor sin sjanger i 2016.

Eksportprisen 2016 Alan Walker
Alan Walker nominert til Spellemann for Eksportprisen 2016

Alan Walker

Alan Walkers (19) verdenshit ”Faded” satte nok en norsk artist på verdenskartet. I 2016 har den unge artisten, DJ-en og produsenten gjort seg betydelig anerkjent ikke bare her hjemme men også på internasjonalt nivå. Med bare et knippe utgitte låter, har Alan Walker headline-turnert i Europa, Asia, Nord- og sentral Amerika, i tillegg til noen av de største festivalene i verden. De tre låtene ”Faded”, ”Alone” og ”Sing Me to Sleep” har til sammen mer enn 800.000.000 avspillinger på Spotify, og ”Faded” har passert en milliard visninger på YouTube.

Eksportprisen 2016 Seeb
Seeb nominert til Spellemann for Eksportprisen 2016

Seeb

Trønderduoen Espen Berg (46) og Simen Eriksrud (41) har i mange år skrevet og produsert for andre artister. Da de begynte å lage remikser under artistnavnet SEEB og remikset Mike Posners ”I Took a Pill in Ibiza” gikk låten rett til fjerde plass på Billboard. Låten har blitt strømmet mer enn 800.000.000 ganger på Spotify og har fått massiv radioeksponering over store deler av verden. I tillegg har Coldplay-miksen ”Hymn for the Weekend” mer enn 300.000.000 avspillinger. ”I Took a Pill in Ibiza” ble også Grammy-nominert som Song of the Year, noe Posner selv ga Seeb mye av æren for. Seeb består nå av Berg, Eriksrud og Nick Strand.

Williamwiklarsen Eksportprisen 2016
William Wik Larsen er nominert til Spellemann Eksportprisen 2016

Willian Wiik Larsen

Willian Wiik Larsen (29), aka Will IDAP, også kjent som Nasty Kutt er en ringrev innen norsk hiphop, og har tidligere jobbet med artister som Karpe Diem og Onkl P og musikkollektivet Pass It. I 2016 gjorde han det derimot stort i en helt annen sjanger da låten ”H.O.L.Y” gikk til førsteplass på Billboard Hot Country Songs. Forrige gang han befant seg på Billboard Hot 100 var i 2014 med Nico & Vinz-hiten ”Am I Wrong”.

Juryen består av:Amund Bjørklund, Bugge Wesseltoft, Ingrid Røynesdal, Limita Lunde, Martha Lyse og Tomas Linnes.

Eksportprisen deles ut i forbindelse med Music Norways sommerfest fredag 9. juni.