Alan Walker er vinner av Eksportprisen 2016

Prisen ble overrakt av utenriksminister Børge Brende på Music Norways sommerfest på Ingensteds i Oslo fredag.

Skrevet av Rebeca 09.06.2017

Walker brende 600 600x400

Walker er den andre vinneren av Spellemann og Music Norways musikkeksportpris.

– Det er en stor ære for meg å ta imot Spellemann og Music Norway sin eksportpris, det kunne jeg aldri sett for meg da jeg startet med musikk for noen år siden. Det er en pris som betyr mye, spesielt med tanke på at Kygo har mottatt den før meg, sier Alan Walker.

– Denne prisen skal styrke og inspirere hele den musikalske verdikjeden. Men viktigst av alt er fortsatt artistens skaperkraft. Trangen til å nå ut med det du har inni deg. Evnen til å treffe ører og hjerter. Gleden når du lykkes. Men musikk forteller også hvem vi er – og bidrar til kunnskap og forståelse på tvers av landegrenser. Både kultur og diplomati handler om å skape tillit og trygghet gjennom samspill. Gjennom å bli kjent med hverandre. Derfor er årets vinner både artist og ambassadør. Og han vet at han ikke er alene, sa Børge Brende.

Prisen består av en Spellemann-statuett og et stipend på 100.000 kroner fra Kulturdepartementet. Prisvinneren skal gi stipendet, kalt «Det var her det begynte», videre til den eller de som la forutsetningene, bidro til å skape muligheter, og motiverte prisvinnerens musikalske utvikling.

Juryens begrunnelse:Prisen tildeles en norsk utøver som har slått gjennom internasjonalt i 2016, og bidratt til å øke muligheten for at flere norske talenter og norsk musikkbransje blir sett og hørt av et internasjonalt publikum. Alan Walkers verdenshit Faded satte nok en norsk artist på verdenskartet. I 2016 har den unge artisten, DJen og produsenten gjort seg anerkjent på høyeste internasjonale nivå. Med låter som Faded, Alone og Sing Me to Sleep har Alan Walker turnert på egen hånd i Europa, Asia, Nord-og sentral Amerika, i tillegg til noen av de største festivalene i verden. Alan Walkers musikk har passert utrolige 1,3 milliarder audiostreams, 2 millioner nedlastinger og 1,25 milliarder videovisninger. En imponerende merittliste som det er umulig å forbigå i stillhet. Derfor feirer vi i dag deg Alan Walker med brask og bram, og tildeler deg årets eksportpris for 2016. Gratulerer!

– Det er ikke mer enn to år siden vi først kom over navnet Alan Walker, og det ved en ren tilfeldighet. Etter hvert som vi ble mer kjent med han og musikken, innså vi at vi hadde med et helt spesielt talent å gjøre. Vi var helt overbevist om at Alan hadde potensiale til å virkelig kunne slå gjennom på den globale musikkarenaen, men det var på ingen måte en selvfølge at gjennombruddet skulle komme så fort. Det siste halvannet året har vært en eventyrlig reise for både Alan og teamet rundt, og dagens overrekkelse av Spellemann og Music Norways eksportpris henger naturligvis høyt, sier Alan Walkers manager Gunnar Greve i MER AS.

Der det begynteI fjor valgte Kygo å gi stipendet videre til Brak i Bergen. Alan Walker har bestemt seg for å gi stipendet til USF Verftet i Bergen.

– Tusen takk til Alan Walker, og jeg er veldig glad for å motta stipendet på vegne av USF Verftet. I og med at dette stipendet heter «Det var her det begynte» er det naturlig for oss å tenke på hvordan vi kan bruke pengene til å hjelpe frem neste generasjon med bergensmusikere og musikkbransje. Stipendet vil gi enda flere artister og bransjen mulighet til å bruke fasilitetene og miljøet på USF, sier kulturhusleder Ivar Chelsom Vogt på USF Verftet.

Mentorstipendet fra Innovasjon Norge blir tildelt Alan Walkers management MER AS, og består av 50.000 kroner. Stipendet tildeles selskapet bak en av de nominerte til Eksportprisen av året. Teamet bak har vist særlig evne til innovasjon og entreprenørskap i arbeidet med å utvikle utøveren eller opphaveren.

– En mentor kan gi deg nettverk og krefter når selskapet posisjonerer seg internasjonalt, og på veien ut i verden kan det være bra med en «guide on the side», sier Margit Klingen Daams i Innovasjon Norge.

Stipendet skal brukes på en internasjonal mentor, som selskapet selv definerer/velger.

Om Eksportprisen:Eksportprisen ble etablert av Music Norway i 2016 i samarbeid med Spellemann. Kygo ble den første vinneren. Eksportprisen er heder og ære til de som fremmer norsk musikkeksport og som stimulerer en hel bransje til å satse internasjonalt. Eksportprisens stipend på 100.000 kroner har fått navnet «Det var her det begynte». Stipendet skal vinneren donere til en viktig kilde som utgjorde et miljø og skapte forutsetninger som motiverte prisvinneren til å lage og jobbe med musikken sin.

Les mer om Eksportprisen.