Årets internasjonale suksess: Banebrytende prisvinner

I 2017 vant Marius Neset prestisjetung ECHO-pris og slapp kritikerrost album.

Skrevet av Rebeca 06.06.2018

Marius Neset nominert Spellemann 2017
Marius Neset nominert til Spellemann for Årets internasjonale suksess 2017

Den 33 år gamle saksofonisten fra Os utenfor Bergen har hatt en bemerkelsesverdig karriere. Etter endt utdannelse ved Rytmisk Musikkonservatorium i København, slapp han to soloalbum til strålende anmeldelser, før han signerte med det München-baserte plateselskapet ACT, et av Europas ledende plateselskaper innen jazz.

I 2017 mottok Marius Neset den høythengende tyske musikkprisen ECHO for albumet «Snowmelt», som består av en suite spesialkomponert for London Sinfonietta. Prisen, som deles ut av den tyske musikkindustriens kulturinstitutt (Deutsche Phono-Akademie), var i kategorien store ensembler. I tillegg til å vinne egen pris, var Marius Neset også medvirkende på platene til to andre vinnere dette året.

Senere i 2017 slapp han albumet «Circle of Chimes», sitt fjerde album på ACT, til gode anmeldelser. Deretter fulgte en omfattende turné i Europa. Marius Neset er også representert på det viktige jazzmagasinet Downbeats liste over de topp 25 banebrytende musikerne i fremtidig jazz.

https://www.youtube.com/watch?...

– Det er stort for meg å bli nominert til årets internasjonale suksess, og en nominasjon jeg setter høyt. Det er fantastisk å få muligheten til å nå ut med musikken min i store deler av verden, og jeg er utrolig takknemmeiig til alle som har vært en del av det de siste årene, sier Marius Neset.

Juryens begrunnelse:Komponist og musiker Marius Neset har blitt nominert til tre Spellemannpriser og har mottatt en rekke priser. Han har i løpet av få år oppnådd et formidabelt internasjonalt gjennombrudd, fra utgivelser til gode anmeldelser over hele verden, via større konserter med eget band, til større samarbeidsprosjekter med blant annet London Sinfonietta. Jazzmagasinet Downbeat har kåret Marius Neset til en av de topp 25 banebrytende musikerne i fremtidens jazz. Neset er ettertraktet over hele verden og hadde i 2017 en imponerende turnéliste det står stor respekt av. Neset vant i tillegg prestisjetunge Echo Jazz Awards i Tyskland for det internasjonalt kritikerroste verket Snowmelt. Neset har utmerket seg særlig i sin sjanger.

https://www.youtube.com/watch?...

Utdeling av prisen Årets internasjonale suksess er en videreutvikling av samarbeidet mellom Spellemann og Music Norway som første gang delt ut i 2016, den gang under navnet Eksportprisen. Prisen skal løfte frem artister, låtskrivere og produsenter som har bragt norsk musikk ut over landegrensene, som fremmer norske suksesshistorier i utlandet, og som stimulerer en hel bransje til å satse internasjonalt. Alan Walker vant prisen i 2017 og Kygo i 2016.

De øvrige nominerte er Kvelertak, Ina Wroldsen, Caroline Ailin og Stargate.