Årets Internasjonale Suksess: Disney-eventyr med Oscar-opptreden

2019 var et eventyrlig år for Aurora med blant annet sangbidrag på oppfølgeren av Disneys verdenssuksess «Frost», og fremføring på den prestisjefylte Oscar-utdelingen.

Skrevet av Rebeca 30.04.2020

Aurora 600x400

Siden hun ble nominert som årets nykommer i P3 Gull i 2014 har Aurora Aksnes rukket å bygge seg en enorm internasjonal fanskare. Med fengende, drømmende og emosjonelle poplåter, ofte med preg av mystikk, har hun sikret seg flere milllioner streams. Aurora er blitt sammenlignet med Susanne Sundfør, Florence and the Machine, Eivør, Kate Bush, Lana Del Rey, Lorde og Björk. Men 23-åringen fra Os er i en klasse for seg selv, og fjoråret snakker for seg selv.

Les mer: De nominerte til Årets internasjonale suksess 2019

Ble «Årets Nykommer»I 2015 utga hun sin første singel «Half the World Away», en coverlåt av en Oasis-sang. Singelen ble svært godt mottatt og nådde blant annet 11. plass på den britiske singlelista. Det samme året framførte hun tre sanger på Nobels fredspriskonsert på Telenor Arena; «Murder Song (5, 4, 3, 2, 1)», «Half the World Away» og «Runaway». Under Spellemann 2015 var nominasjonene mange, og hun mottok Gramostipendet på 250 000 kroner da hun ble kåret til «Årets Nykommer».

FIFA brukte Aurora-låt i spilletFør hun rakk å slippe debutalbumet sitt hadde Rolling Stone allerede listet som én av ti nye artister man bør kjenne til. «All My Demons Greeting Me as a Friend» ble utgitt i mars 2016, og for debutalbumet vant hun Spellemannprisen 2016 i klassen Popsolist. I tillegg vant hun pris i klassen Årets musikkvideo for videoen «I Went Too Far» regissert av Arni & Kinski. Albumet var også nominert til årets album. Det populære videospillet FIFA 16 valgte å bruke sangen hennes «Conqueror» i spillet.

Les mer: Planer om å lansere musikk i det amerikanske markedet?

«Warriors & Weirdos»I 2018 og 2019 ga hun ut det todelte albumet Infections Of A Different Kind (Step 1) og A Different Kind of Human (Step 2). Hun ble nominert til Spellemannprisen 2018 i klassen Årets musikkvideo for videoen «Queendom», regissert av Kinga Burza. Aurora fyller i dag langt større konsertarenaer utenlands enn i Norge, og har en dedikert og verdensomspennende fanbasen hun kaller for «Warriors & Weirdos».

Les mer: Årets Internasjonale Suksess: Lang vei mot store hits

Disneys «hemmelige våpen»I november 2019 ble filmmusikken til Disneys animasjonsfilm «Frost 2» utgitt, der Aurora deltar med bakgrunnsvokal på låten «Into the Unknown». I filmen står hun også for stemmen til «The Voice» – en mystisk og svevende stemmen gjennom animasjonsfilmen. New York Post kaller Aurora for filmens «hemmelige våpen». Låten var nominert i kategorien Beste originalmusikk av Oscarakademiet. Under den 92. Oscar-utdelingen i februar 2020 fremførte Aurora og Idina Menzel låten med en knippe andre nasjonale Elsa’er fra den andre «Frozen»-filmen, deriblant Lisa Stokke.Aurora er også en svært dyktig låtskriver og hun er med på flere låter som låtskriver og vokalist på Chemical Brothers’ nylige Grammy-vinnende album. I 2020 skulle hun avslutte Øyafestivalen i Oslo.

Juryens begrunnelse:Aurora (23) har vokst til å bli en av våre største norske popsuksesser. Hun har gitt ut tre kritikerroste album med flere radiohits, fått milllioner av streams og opplever stor internasjonal suksess. Hun har spilt på enorme festivaler og populære TV-show og musikken hennes har prydet store verdensomspennende reklamekampanjer. Hun har oppnådd stor suksess blant annet i Australia, Mexico og Brasil, og fyller langt større konsertsteder utenlands enn i Norge. I 2018 og 2019 ga hun ut det todelte albumet Infections Of A Different Kind (Step 1) og A Different Kind of Human (Step 2). Hennes bidrag på originalversjonen av låta «Into the Unknown» til den siste filmen i Disney-suksessen Frozen har gjort at hun i 2019 har ekspandert fanbasen sin. I februar sto hun også på Oscar-scenen med samme låt. Hun fortsetter å bygge karrieren og fanskaren steg for steg ved å ta i bruk plattformer som tiktok hvor hun har over 80 000 følgere.

Årets Internasjonale Suksess skal løfte frem artister, låtskrivere og produsenter som har bragt norsk musikk ut over landegrensene, som fremmer norske suksesshistorier i utlandet, og som stimulerer en hel bransje til å satse internasjonalt. Tidligere prisvinnere er Stargate (2018), Ina Wroldsen (2017), Alan Walker (2016) og Kygo (2015).De øvrige nominerte er: Boy Pablo, Caroline Ailin, Lise Davidsen og Cashmere Cat, og hver og en blir presentert de neste dagene. Selve vinneren blir trukket i forbindelse med Spellemann i helgen som kommer.