Årets internasjonale suksess: En duo med unik internasjonal posisjon

De har produsert og skrevet hits for verdenskjente artister i 20 år, og 2018 var intet unntak.

Skrevet av Karoline 05.06.2019

Stargate Spellemann2018
Stargate nominer til Spellemann for Årets internasjonale suksess 2018

Mikkel Storleer Eriksen og Tor Erik Hermansen utgjør den Grammy-vinnende produsent- og artistduoen Stargate som i flere år har jobbet med noen av de største og mest innflytelsesrike artistene i musikkverdenen. I 2019 er det 20 år siden deres gjennombrudd med «S Club 7s» debutalbum «S Club Party» som solgte over to millioner eksemplarer på verdensbasis.

Gjennom alle disse årene har Stargate samarbeidet med blant andre Michael Jackson, Mariah Carey, Lionel Richie, Jessica Simpson, Britney Spears, Beyoncé, Rihanna, Samantha Mumba, Janet Jackson, Shakira, Jennifer Lopez, Mary J. Blige, Ne-Yo, Katy Perry, Coldplay, P!nk, Sia, Kylie Minogue, Carly Rae Jepsen, Justin Bieber og Khalid. Dette har resultert i to Grammy-statuetter og en rekke andre nominasjoner. I 2008 vant de pris for «Best R&B Song» med Ne-Yo og Miss Independent, og i 2010 for «Best Dance Recording» med Rihanna og Only Girl (In The World).

Gjennom 2018 fortsatte Eriksen og Hermansen samarbeidet med noen av verdens største artister som David Guetta, Coldplay, Offset, Future, Stormzy og Khalid. Samarbeidet med sistnevnte endte med enda en låt høyt oppe på Billboard Hot 100. I 2018 solgte de også katalogen sin til amerikanske «Shamrock Capital,» noe som stadfester verdien av det de har skapt gjennom alle årene de har vært aktive.

– At denne prisen i det hele tatt finnes er et bevis på norsk musikks utvikling internasjonalt. Da vi begynte som Stargate for 20 år siden var det knapt en nordmann å se i internasjonal musikkbransje. Nå er vi over alt. Vi er stolte av å ha vært en del av denne utviklingen og takknemlige for at denne prisen eksisterer, sier Eriksen og Hermansen.

– Lyden av 2000-tallet ble definert av to nordmenn, og det er få ting som gjør meg mer stolt enn det. Det soundet de skapte lever enda godt idag, og det i beste velgående. De dyttet R&B frem og de var med å starte en enorm bølge som enda ikke har dødd ut. Stargate er guder, sier Stig Joar Haugen, også kjent som Unge Ferrari.

På låten «Better» med Khalid er duoen kreditert som låtskrivere og produsenter:

Juryens begrunnelse

Stargate er Mikkel S. Eriksen (46) og Tor Erik Hermansen (46). Den Grammy Award-vinnende artist- og produsentduoen er det eneste norske selskapet som har vært involvert i låter som har toppet «Billboard Hot 100-listen» 10 ganger. Stargate solgte i 2018 katalogen sin til Shamrock Capital, og har siden investert i artistutvikling. Som mentor og idéutvikler har Stargate stilt opp for nyopprettede «Lillehammer Institute for Music Production» (LIMPI); en musikkskole på Lillehammer som samler nasjonale og internasjonale musikktalenter. I Iøpet av 2018 var Stargate involvert i en rekke album-, singel- og remix-produksjoner med artister som David Guetta, Tinashe, Offset, Future, Ne-Yo, Bebe Rexha og Stefflon Don, Sabrina Carpenter, og låten «Issues» av Julia Michaels, ble Grammy-nominert i 2018. I Coldplay sitt prosjekt «Global Citizen – EP 1», satt i gang for å bekjempe ekstrem fattigdom, var Stargate en bidragsyter sammen med Pharrel Williams, Stormzy m.m. Khalid sin store hit «Better», der de er co-writers og co-produsenter, ble utgitt i september 2018 og peaket #29 på Hot 100 og #12 på Hot R&B Songs på Billboard innen året var omme.

Årets internasjonale suksess er et samarbeid mellom Spellemann og Music Norway for å hedre internasjonale suksesshistorier som bidrar til å øke norsk musikkeksport.Prisen skal løfte frem artister, låtskrivere og produsenter som har bragt norsk musikk ut over landegrensene, som fremmer norske suksesshistorier i utlandet, og som stimulerer en hel bransje til å satse internasjonalt. Tidligere prisvinnere er Ina Wroldsen (2017), Alan Walker (2016) og Kygo (2015).

De øvrige nominerte er: Boy Pablo, Cashmere Cat, Leif Ove Andsnes, Lise Davidsen, Sigrid.

Vinneren offentliggjøres når prisen deles ut av H.K.H. Kronprins Haakon under Music Norways sommerfest i Prindsen Hage, tirsdag 11. juni.