Årets internasjonale suksess: Etterspurt på verdens største scener

I 2018 kan sangeren og artisten Lise Davidsen se tilbake på viktige opptredener og eksklusiv platekontrakt.

Skrevet av Rebeca 31.05.2019

Lise Davidsen Årets internasjonale suksess 2018
Lise Davidsen nominert til Spellemann for Årets internasjonale suksess 2018

Lise Davidsen lærte seg i tidlig alder å synge og spille gitar. Da hun studerte i København ble hun oppfordret til å utvikle stemmen som sopran. Det var sang som trakk det lengste strået, og det har hun utviklet til en allerede innholdsrik karriere som operasanger.

Etter å ha fullført blant annet en bachelor ved Griegakademiet og en master ved Det Kongelige Operaakademi i København i 2014 har hun utmerket seg utenfor Skandinavias grenser. I 2015 vant Davidsen seg med å vinne Birgit Nilsson Award og publikumsprisen på Operalia i London. Samme år ble hun tildelt Ingrid Bjoner-stipendet etter å ha trukket det lengste strået i Dronning Sonjas internasjonale musikkonkurranse, i tillegg til å vinne Hans Gabor Belvederes sangkonkurranse og Statoils talentpris.

I 2018 kan Davidsen vise til en platekontrakt med Decca Classics, høythengende opptredener rundt om i Europa, og nominasjon til Spellemannpris. Et merkverdig øyeblikk sopranen kan se tilbake på i 2018 er da hun ble tildelt den høythengende prisen «Young artist of the year» under Gramophone Classical Music Awards. Avtalen med Decca Classics er den første signeringen av en norsk sanger på selskapet siden Kirstin Flagstad gjorde sine innspillinger på 1950-tallet. Davidsen er blitt et etterspurt navn på verdens største scener, og i 2018 gjorde hun sin debut på Covent Garden i London.

– Det er veldig stas å være nominert, og enda gøyere når jeg så alle de flinke jeg er nominert sammen med, sier Lise Davidsen selv.

– Lise har et enormt talent med en stor og sjelden stemme. Hun har en imponerende teknikk og disiplin som gir henne gode forutsetninger for å takle store og krevende fremføringer. Gjennom mine år i Norge har jeg hatt stor glede av våre samarbeid med blant annet Oslo-Filharmonien, og jeg ser frem til å jobbe med Lise igjen. Dette får jeg gleden av å gjøre allerede i hennes debut i Metropolitan Opera i New York senere i år med Tchaikovskys Pique Dame, sier sjefdirigent i Oslo-Filharmonien, Vasily Petrenko.

Se Lise Davidsen prate om sitt nye album her:

https://www.youtube.com/watch?...

Juryens begrunnelse

Lyrisk dramatisk sopran, Lise Davidsen (32) har vunnet både Placido Domingos sangkonkurranse Operalia og Dronning Sonja Internasjonale Musikkonkurranse, samt en rekke andre priser. Davidsen debuterte i 2016 ved Opernhaus Zürich, som Agathe i en ny produksjon av Jegerbruden. I 2018 mottok hun Gramophone Magazine Awards «Young Artist of the Year», og fikk en eksklusiv platekontrakt med Decca Classics. Davidsen opptrådte med Oslo Filharmoniske Orkester og London Philharmonic Orchestra under BBC Proms, Wagners Niebelungenringen i Verdis Requiem Covent Garden, Requiem med London Philharmonic Orchestra i Royal Albert Hall, og var i år nominert til Spellemannprisen 2018 i kategorien «Årets gjennombrudd & Gramo-stipend.»

Årets internasjonale suksess er et samarbeid mellom Spellemann og Music Norway for å hedre internasjonale suksesshistorier som bidrar til å øke norsk musikkeksport.Prisen skal løfte frem artister, låtskrivere og produsenter som har bragt norsk musikk ut over landegrensene, som fremmer norske suksesshistorier i utlandet, og som stimulerer en hel bransje til å satse internasjonalt. Tidligere prisvinnere er Ina Wroldsen (2017), Alan Walker (2016) og Kygo (2015).

De øvrige nominerte er: Boy Pablo, Cashmere Cat, Leif Ove Andsnes, Sigrid, Stargate.

Vinneren offentliggjøres når prisen deles ut av H.K.H. Kronprins Haakon under Music Norways sommerfest i Prindsen Hage, tirsdag 11. juni.