Årets internasjonale suksess: I selskap med de store

I 2017 bega Kvelertak seg ut på en omfattende turné med Metallica, i tillegg til å headline egne show.

Skrevet av Rebeca 30.05.2018

Kvelertak nominert Spellemann 2017
Kvelertak nominert til Spellemann for Årets internasjonale suksess 2017

Kvelerak har etter hvert blitt et erfarent og veletablert band av internasjonalt kaliber. Mye har skjedd siden bandets oppstart i Stavanger i 2007 og utenlandsdebut under Eurosonic i 2010. Tre album er utgitt, alle Spellemann-vinnere, og enorme mengder konserter spilt verden rundt. I løpet av disse årene har storheter som James Hetfield (Metallica), Dave Grohl (Foo Fighters/Nirvana) og Robb Flynn (Machine Head) omfavnet Stavanger-guttene i Kvelertak.

Førstnevnte har dukket opp på flere Kvelertak-konserter, og var allerede stor fan før bandet ble invitert med som support-band på Europa-delen av Metallicas «WorldWired»-turné. Turneen strakk seg over en periode på ni måneder, omfattet nærmere 60 konserter (inkludert egne headline-show) og hadde et potensielt publikum på mer enn 600.000 mennesker. En unik mulighet og prestasjon innen norsk rock.

Tidligere har Kvelertak også vært support-band for store band som Slayer og Mastodon.

– Det er stas for Kvelertak å være nominert til denne prisen sammen med så mange flinke låtskrivere og artister. Vi ser på nominasjonen som en fin anerkjennelse av alt arbeidet vi har lagt ned utenfor Norges grenser så langt i karrièren vår, kommenterer gitarist Vidar Landa i Kvelertak i forbindelse med nominasjonen.

Juryens begrunnelse:Metal-bandet består av Maciek Ofstad (gitar), Erlend Hjelvik (vokal), Bjarte Lund Rolland (gitar), Vidar Landa (gitar), Marvin Nygaard (bass) og Kjetil Gjermundrød (trommer). De har vunnet Spellemannpriser for samtlige av sine utgitte album. Høsten 2017 startet en imponerende internasjonal suksesshistorie med 40 konserter sammen med Metallica på deres «WorldWired»-turné, i tillegg til å spille egne kritikerroste headliner-konserter. Kvelertak har utmerket seg særlig i sin sjanger.

https://www.youtube.com/watch?...

Utdeling av prisen Årets internasjonale suksess er en videreutvikling av samarbeidet mellom Spellemann og Music Norway som første gang delt ut i 2016, den gang under navnet Eksportprisen. Prisen skal løfte frem artister, låtskrivere og produsenter som har bragt norsk musikk ut over landegrensene, som fremmer norske suksesshistorier i utlandet, og som stimulerer en hel bransje til å satse internasjonalt. Alan Walker vant prisen i 2017 og Kygo i 2016.

De øvrige nominerte er Stargate, Caroline Ailin, Ina Wroldsen og Marius Neset.

Kvelertak flynn 600