Årets Internasjonale Suksess: Lang vei mot store hits

Caroline Ailin er en av de nominerte til Årets Internasjonale Suksess, tidligere kjent som Eksportprisen.

Skrevet av Rebeca 28.04.2020

Ailinspellemann 600x400

Ailin fikk sitt store gjennombrudd som låtskriver etter sitt bidrag på Dua Lipa sin «New Rules» som nådde førsteplass på den britiske hitlisten i 2017. Siden har karrieren til Bodøjenta eksplodert og hun har vært med å skrive låter for popstjerner som Selena Gomez, Julia Michaels, Katy Perry, Zedd og Lauv.

Årets Internasjonale Suksess, tidligere kjent som Eksportprisen, er en pris i samarbeid mellom Spellemann og Music Norway for å hedre internasjonale suksesshistorier som bidrar til å øke norsk musikkeksport. Vi tok en prat med låtskriveren om den internasjonale karrieren og veien dit.

–Jeg startet å skrive låter ganske ung ala 10-11 år og fremførte dem lenge selv. Men da jeg fylte rundt om 21 oppdaget jeg at man også kunne skrive for andre og syns det var veldig gøy å skrive musikk fritt og på tvers av sjanger så jeg ble naturlig dratt mot den rollen, forteller Ailin.

Les mer: Pengestrømmer i norske livestreams

Veien til suksess har bestått av hardt arbeid, og ifølge Ailin er en av de største utfordringene som låtskriver, i likhet med alle kreative bransjer, å klare å komme seg frem og bli hørt. I begynnelsen jobbet Ailin mye med produsenter fra skolen hun gikk på (LIPA, Paul McCartneys musikkskole i Liverpool) og jobbet omtrent med alle som var villig til å skrive sammen med henne. Det var kvantitet før kvalitet i de tidene.

– Etter LIPA flyttet jeg til London og spilte shows, gjorde sessions og tok kontakt med alle jeg fant som kanskje kunne hjelpe meg eller produsenter jeg fant på nett eller ble introdusert til via bekjente. Etterhvert fant jeg meg management og signet min første publishing deal. Men gjennombruddet med Dua kom etter 5-6 år med jobbing i London og skriveturer til LA, sier Ailin.

Det harde arbeidet og ventetiden var verdt det. I 2019 ble store låter som «Don’t Start Now» av Dua Lipa, «365» av Katy Perry og Zedd, og «Hurt Again» av Julia Michaels sluppet. Caroline har vært med å skrive på samtlige og har med det oppnådd flere hundre millioner streams. Men veien dit har ikke bare vært lett, og som låtskriver er det flere utfordringer, ifølge Ailin.

– En av de største utfordringene som låtskriver er jo så klart i likhet med alle kreative bransjer å klare å komme seg frem å bli hørt. Som låtskriver (ikke produsent) har man dessverre ikke produksjon fees til å økonomisk overleve på eller noe særlig inntekt å vise til før man har en HIT låt og noen ganger kan jo akkurat det ta en stund. Det lønner seg nok som norsk låtskriver å bli godt kjent med de mange støtteordninger vi har i Norge som kan hjelpe på veien.

Les mer: Music Managers Forums: Fan data guide

– Ellers tror jeg mitt fremste råd er vær disiplinert med deg selv og ikke gi opp når det er tøft. Det blir mest sannsynlig like mange dårlige låter som gode i starten men de dårlige låtene lærer man jo like mye av. Mitt gjennombrudd kom etter 8 år med knall hard jobbing på et tidspunkt da det nesten føltes som skipet hadde seilt for meg, og jeg er utrolig glad for at jeg bare fortsatte hver gang jeg hadde lyst å stoppe.

Når det kommer til inspirasjoner i bransjen, er listen til Ailin lang.

–Herregud det er så utrolig mange. Ina Wroldsen var den første norske jeg noen gang hørte om som hadde skrevet låter for andre i USA og hun var et stort forbilde i starten. Ellers så er jeg så heldig å bli utrolig inspirert av de nærmeste kollegaene mine. Noonie Bao, Emily Warren, Ian Kirckpatrick er alle kjempe viktige samarbeidspartnere for meg som motiverer meg hver gang vi jobber.

Akkurat nå er hun i Danmark i karantene og venter på at verden skal bli bedre. Men hun forteller at hun jobber masse med en produsent der borte med litt forskjellige artister og mot pitch. Det er andre året at Caroline Ailin er nominert til Årets Internasjonale Suksess.

–Jeg syns det er veldig kjekt og litt ekstra spesielt når man får oppmerksomhet for noe man har gjort i Norge. Det er nært og kjært, avslutter hun.

De andre nominerte til Årets Internasjonale Suksess blir sluppet de neste dagene. Selve vinneren blir trukket i forbindelse med Spellemann i helgen som kommer.

Ailin600x400 600x400