Årets Internasjonale Suksess: Omtalt som «århundrets stemme» av New York Times

I fjor ble hun omtalt som «århundrets stemme» og «one in a million» av The New York Times. Alle verdens operascener vil ha den lyriske dramatiske sopranen, som fortsatt holder julekonserter i hjembyens kirke i Stokke i Vestfold.

Skrevet av Rebeca 29.04.2020

Davidsenvinner 600x400

Lyrisk dramatisk sopran Lise Davidsen så ikke sitt første operastykke før hun var i 20-årene. Ti år frem i tid, i 2019, debuterte 33-åringen både på Festspillene i Bayreuth og på Metropolitan-operaen i New York.

Hun begynte å synge og spille gitar allerede i femårsalderen, men lærte seg ikke noter før hun gikk på musikklinjen på videregående. I 2010 fullførte hun en bachelor i klassisk sang ved Griegakademiet i Bergen 2010, og reiste til København får å ta master ved Det Kongelige Operaakademi i København i 2014. Der ble hun ble oppfordret til å utvikle stemmen som sopran. Etter dette begynte hun for alvor å utmerke seg utenfor Skandinavias grenser.

Les mer: Planer om å lansere musikk i det amerikanske markedet?

https://www.youtube.com/watch?...

Prisdryss og platekontraktÅret 2015 skulle vise seg å bli et prisdryss-år for Davidsen. Hun ble tildelt Ingrid Bjoner-stipendet etter å ha utpekt seg i Dronning Sonjas internasjonale musikkonkurranse. I tillegg vant hun Hans Gabor Belvederes sangkonkurranse, Statoils talentpris, Birgit Nilsson Award og publikumsprisen på Operalia i London.

I 2018 kunne Davidsen vise til en platekontrakt med Decca Classics, høythengende opptredener rundt om i Europa, og nominasjon til Spellemannpris. En minneverdig øyeblikk for sopranen er da hun samme året ble tildelt den høythengende prisen «Young artist of the year» under Gramophone Classical Music Awards. Avtalen med Decca Classics er den første signeringen av en norsk sanger på selskapet siden Kirstin Flagstad gjorde sine innspillinger på 1950-tallet.

Les mer: Popular Demand med tildeling i Større Internasjonale Lanseringer

«One in a million»I 2019 er Davidsen blitt et svært etterspurt navn på verdens største scener, og hun kan velge og vrake i prestisjetunge internasjonale oppdrag.

Sjefdirigent i Oslo-Filharmonien, Vasily Petrenko, har omtalt henne som «et enormt talent med en stor og sjelden stemme, med en imponerende teknikk og disiplin som gir henne gode forutsetninger for å takle store og krevende fremføringer.»

I fjor debuterte hun både på Festspillene i Bayreuth og på den prestisjefylte Metropolitan-operaen i New York. Hun er signert på The Met for fem nye roller over tre sesonger: Leonore i Fidelio, Chrysothemis i Elektra, Ariadne i Ariadne auf Naxos, Eva i Die Meistersinger von Nürnberg og feltmarskalkinnen i Der Rosenkavalier.

The New York Times omtalte henne nylig som «århundrets stemme» og «one in a million» etter hennes opptreden i Tsjaikovskijs Spar Dame på sistnevnte opera i desember i fjor.

Juryens begrunnelse:Lyrisk dramatisk sopran, Lise Davidsen (33) har vunnet både Placido Domingos sangkonkurranse Operalia og Dronning Sonja Internasjonale Musikkonkurranse, for å nevne noe. I 2018 mottok hun Gramophone Magazine Awards «Young Artist of the Year», og fikk en eksklusiv platekontrakt med Decca Classics. Davidsen opptrådte med Oslo Filharmoniske Orkester og London Philharmonic Orchestra under BBC Proms, Wagners Niebelungenringen i Covent Garden og Verdis Requiem med London Philharmonic Orchestra i Royal Albert Hall. Hun ble nominert til Spellemann 2018 i kategorien «Årets Gjennombrudd & Gramo-stipend». I år er hun nominert i kategorien «Klassisk» for sitt selvtitulerte album som nådde første plass på UK Classical Charts. Med dette ble Lise den første opera-sopranen i historien til toppe denne listen. Sist men ikke minst har Davidsen sikret seg hele tre sesonger på prestisjetunge The Met, i New York.

Årets Internasjonale Suksess skal løfte frem artister, låtskrivere og produsenter som har bragt norsk musikk ut over landegrensene, som fremmer norske suksesshistorier i utlandet, og som stimulerer en hel bransje til å satse internasjonalt. Tidligere prisvinnere er Stargate (2018), Ina Wroldsen (2017), Alan Walker (2016) og Kygo (2015)

De øvrige nominerte er: Boy Pablo, Caroline Ailin, Cashmere Cat og AURORA, og hver og en blir presentert de neste dagene. Selve vinneren blir trukket i forbindelse med Spellemann i helgen som kommer.