Årets internasjonale suksess: Ung verdensstjerne

Hun spiller konserter rundt om i verden, er Spellemannvinner og «Sound of 2018» i en alder av 22 år.

Skrevet av Karoline 06.06.2019

Sigrid Spellemann2018
Sigrid nominert til Spellemann for Årets internasjonale suksess 2018

Sigrid Raabe fra Ålesund har blitt en nasjonalskatt for mange musikkglade nordmenn. Siden debuten har hun skutt fart i musikkverdenen i inn- og utland, spesielt etter låten Don’t Kill My Vibe fra 2017.

Hun har opptrådt på festivaler og TV-show rundt omkring i verden, i tillegg til å ha spilt inn en coverversjon av Leonard Cohens «Everybody Knows» til Hollywood-filmen «Justice League». I 2017 håvet Raabe inn en rekke priser; EBBA-prisen, P3 Gull for Årets nykommer og toppet det med en Spellemann som Årets nykommer.

I 2018 ble hun av BBC utropt til «Sound of 2018,» et høythengende stempel som gis til den artisten den britiske kringkasteren mener er den mest spennende artisten kommende år. Hun fortsatte å vinne P3 Gull-priser i 2018 da hun stakk av med prisen for årets låt med Strangers. I tillegg vant hun med produsent Martin Sjølie Edvard-Prisen i populærmusikk-klassen for Don’t Kill My Vibe.

– Jeg synes det er fryktelig stas å bli nominert til denne prisen – det internasjonale markedet er jo noe vi satser tungt på. Det krever masse jobb, og så er det veldig gøy. At all den innsatsen teamet mitt og jeg gjør blir anerkjent her hjemme setter jeg ordentlig stor pris på. Tusen takk!, sier Raabe selv.

– Det har vært så herlig å følge turen, fra tidlige konserter på ymse utesteder i Bergen til dette sirkuset som det nå har blitt. Alle fortjener – inkludert sjefen selv – tusen klapp på skuldre og rygg for alt de har fått til. Spesielt fett er at så mye har skjedd på Vestlandet – i Bergen og studio i Ålesund. Låter som Raw og In Vain viser også at dette handler kun om musikk og låter som griper – og da vinner man liksom uansett, sier Tor Arne Vikingstad fra Sløtface.

Juryens begrunnelse

Sigrid Raabe (22) ble først kjent da hennes låt «Sun» ble kåret til Ukas Urørt i 2013. Siden dette har hun vunnet EUs EBBA-pris, Årets Nykommer og Gramostipend for Spellemann 2017 og Årets Nykommer for P3Gull samme år. I 2018 mottok hun pris for Årets Låt av P3 Gull for «Strangers» og var nominert til Årets Liveartist. BBC utropte hennes musikk som den mest spennende for året 2018 med utmerkelsen «Sound of 2018». I tillegg til dette var hun nominert til Spellemannprisen 2018 for Årets Popartist, Årets Musikkvideo og Årets Låt for «Strangers». Sammen med medkomponist og produsent Martin Sjølie vant hun Edvard-prisen 2018 i klassen populærmusikk for «Don´t Kill My Vibe». Allerede før debuten var Sigrid i 2018 et stjerneskudd som turnerte i Australia, USA, UK og Europa.

Årets internasjonale suksess er et samarbeid mellom Spellemann og Music Norway for å hedre internasjonale suksesshistorier som bidrar til å øke norsk musikkeksport.Prisen skal løfte frem artister, låtskrivere og produsenter som har bragt norsk musikk ut over landegrensene, som fremmer norske suksesshistorier i utlandet, og som stimulerer en hel bransje til å satse internasjonalt. Tidligere prisvinnere er Ina Wroldsen (2017), Alan Walker (2016) og Kygo (2015).

De øvrige nominerte er: Boy Pablo, Cashmere Cat, Leif Ove Andsnes, Lise Davidsen, Stargate.

Vinneren offentliggjøres når prisen deles ut av H.K.H. Kronprins Haakon under Music Norways sommerfest i Prindsen Hage, tirsdag 11. juni.