Årets internasjonale suksess: Verdenskjent pianist i særegen klasse

Den meritterte pianisten er kritikerrost langt utover Norges grenser.

Skrevet av Rebeca 29.05.2019

Leif Ove Andsnes Årets internasjonale suksess 2018
Leif Ove Andsnes nominert til Spellemann for Årets internasjonale suksess 2018

Leif Ove Andsnes fra Karmøy er en klassisk pianist som i over 30 år har servert hjemland og utland med kritikerrost musikk. Han er musikeren som har flest Spellemannpriser med hele 11 statuetter. Piano begynte han å spille i en alder av fire år, og det var tidlig klart hvor veien bar.

Siden han begynte å spille, og senere studerte ved Griegakademiet har han en lang merittliste å se tilbake på med konserter over hele verden, en stor samling utgitt musikk og en lang rekke priser. Et av hans største og mest ambisiøse prosjekter er hans «The Beethoven Journey» som tok han på en reise gjennom 108 byer og 27 land med over 230 opptredener.

The Wall Street Journal har omtalt Andsnes som en av de mest begavede musikerne i hans generasjon, og New York Times har skrevet at han er «en pianist med mesterlig eleganse, kraft og innsikt.» I 2018 ble han nominert til sin tiende Grammy, ga ut to album, var «artist-in-residence» i New York Philharmonic og hadde tre album høyt på «Billboard’s Classical Album».

– Jeg har tenkt på at det er mange norske kunstnere som gjør betydelige kunstneriske løft i utlandet, og hvor dette arbeidet som regel er ganske usynlig hjemme. Jeg setter derfor stor pris på denne nominasjonen, sier Leif Ove Andsnes selv.

– Leif Ove er en av de mest innsiktsfulle artistene en dirigent kan jobbe med. Ideene hans om musikk er gyldne, og det er aldri noe som kommer i veien for han og hans mål, sier sjefdirigent Edward Gardner i Bergen Filharmoniske Orkester.

Her fremfører han Frédéric Chopins Ballade i G-moll, Op. 23, Nr. 1 som også er inkludert i fjorårets Sony Classical-utgivelse, «Chopin»:

https://www.youtube.com/watch?...

Juryens Begrunnelse

Leif Ove Andsnes (48) er en av Norges mest kjente pianister, og ble i 2018 utnevnt av Classic FM som en av «The 25 Best Piano Players of All Time». Han har 11 Spellemannpriser på hylla og er dermed den artisten som har vunnet mest Spellemannstatuetter. De siste årene har han blitt innlemmet i Englands Gramophone Hall of Fame, vunnet BBC Music Magazine Awards «Recording of the Year» og blitt utnevnt til Æresdoktor ved USAs Juliard School of Music og Universitetet i Bergen. I 2018 hadde han to utgivelser, og «Chopin: Ballades & Nocturnes” ble nominert til Grammy, Andsnes tiende nominasjon. I løpet av 2018 hadde Leif Ove Andsnes hele tre album høyt på «Billboard´s Classical Album»: 4., 13. og 15. plass.

Årets internasjonale suksess er et samarbeid mellom Spellemann og Music Norway for å hedre internasjonale suksesshistorier som bidrar til å øke norsk musikkeksport.Prisen skal løfte frem artister, låtskrivere og produsenter som har bragt norsk musikk ut over landegrensene, som fremmer norske suksesshistorier i utlandet, og som stimulerer en hel bransje til å satse internasjonalt. Tidligere prisvinnere er Ina Wroldsen (2017), Alan Walker (2016) og Kygo (2015).

De øvrige nominerte er: Boy Pablo, Cashmere Cat, Lise Davidsen, Sigrid, Stargate.

Vinneren offentliggjøres når prisen deles ut av H.K.H. Kronprins Haakon under Music Norways sommerfest i Prindsen Hage, tirsdag 11. juni.