Bergen Songs: - Det viktigste er et åpent sinn

Søk om å bli med på neste års låtskrivercamp innen 11. desember.

Skrevet av Carl Kristian Johansen 08.12.2023

Paris Paloma og Eirik Hella under Bergen Songs 2023. (Foto: Øystein Haara)
Paris Paloma og Eirik Hella under Bergen Songs 2023. (Foto: Øystein Haara)

Bergen Songs by Brak er en internasjonal, uavhengig låtskrivercamp som ble etablert i 2016. Neste års camp er satt til 18. - 20. april 2024 på Bergen Kjøtt, og vil ha plass til 30 deltakere fordelt på 10 musikkstudioer. 10 av deltakerne vil være internasjonale gjester.

Søknadsfrist om å være med i april er satt til 11. desember.

Markella, Eirik Hella og Paris Paloma (uk) skrev låten The Warmth sammen på Bergen Songs i 2023, som skal utgis i mars 2024 av Paloma. Paloma var artist og låtskriver, Hella produsent og låtskriver og Markella låtskriver.

- Tidligere hadde jeg stort sett vært låtskriver for mitt eget artistprosjekt, så jeg var nok litt spent i forkant, men fant fort ut av at dette var noe jeg ville gjøre mer av! Vi startet med å snakke om rollefordelingen, arbeidsmetode og erfaringer. Fokuserte på god kommunikasjon og åpen dialog fra start slik at hver og en skulle være komfortabel med å både gi og ta plass, sier Markella.

- Jeg tror vi startet med å nynne og synge over noen akkorder som Eirik spilte. Det var veldig fritt i starten, vi bygde videre på hverandres ideer, og plutselig ble vers-melodien til. Slik jobbet vi store deler av tiden. Vi jobbet også hver for oss, Eirik produserte mens Paris og jeg skrev tekstforslag i hver vår ende av sofaen. Deretter delte vi forslagene med hverandre og planla neste steg. Og litt etter litt ble låten til, sier hun.

Hella husker at de startet de me då lytte til masse musikk, blant annet Enya, Fleet Foxes, Mari Boine og Vangelis.

- Jeg lagde noe synthete droner, og spilte noen akkorder på en kassegitar. Markella kom ganske fort opp med en melodi til et refreng, og Paris nynnet på det som ble verset. Derfra ble låten skrevet ganske fort, og resten av sessionen gikk egentlig med på å spille inn vokal. Paris er ganske ekstrem på korarrangementer og vi ønsket å spille inn så mye vokal som mulig, mens hun fortsatt var i Bergen, sier Hella.

Noen måneder senere kom Paloma tilbake hvor de jobbet mer med produksjonen av låten, og senere spilte Fredrik Svabø inn inn pedal steel gitar og en del andre gitarspor.

Markella og Paris Paloma i studio under Bergen Songs 2023. (Foto: Øystein Haara)
Markella og Paris Paloma i studio under Bergen Songs 2023. (Foto: Øystein Haara)

Hella og Markella kjente hverandre fra før. Han har mikset noen låter for hennes artistprosjekt, og hun har vært med som låtskriver på det siste Moyka-albumet.

- Jeg er nok mest vant til å jobbe med artister over tid, gjerne i forbindelse med et album eller en EP og har ikke gjort veldig mye låtskrivingscamper eller sessions tidligere. Den store forskjellen er jo åpenbart tid. På camp-sessions må man være i stand til å ta raske avgjørelser, og kan ikke bli for opphengt i hvilken mikrofon man skal bruke eller hvilken type klang en skarptromme bør ha, sier Hella.

- Hvilke råd vil dere gi til andre som skal være med på Bergen Songs?

Hella: Det viktigste er nok å ha et åpent sinn. På Bergen Songs møtes folk fra hele verden, ofte med ulike musikalske preferanser, referanser, arbeidsmetoder og erfaringer. En EDM-produsent kan fort enda opp i gruppe med en folk-låtskriver og en rapper, og hvis man da, på tross av ulik musikalsk bakgrunn, klarer å være fleksibel og samarbeide godt kan det oppstå virkelig tøffe greier. Dersom man er produsent vil jeg også anbefale å ha kontroll på det tekniske, og ikke la det stå i veien for kreativ progresjon. Sessions på låtskrivingscamper har ofte stramme tidsfrister, så benytt deg av verktøy du har god kjennskap til og føler deg komfortabel med. Detaljer i produksjon og miks kan man jobbe med senere.

Markella: Jeg tror det viktigste er å være åpen fra start, gi og ta plass, og legge noe av stoltheten igjen hjemme. Sov nok, spis nok mat, og ta pauser, aller helst ute i frisk luft!