De nominerte til Årets internasjonale suksess 2019

Spellemann og Music Norway presenterer denne uken de fem nominerte til Årets internasjonale suksess.

Skrevet av Rebeca 27.04.2020

Spellemann 600x400

Årets internasjonale suksess er et samarbeid mellom Spellemann og Music Norway for å hedre internasjonale suksesshistorier som bidrar til å øke norsk musikkeksport.

Prisen skal løfte frem artister, låtskrivere og produsenter som har bragt norsk musikk ut over landegrensene, som fremmer norske suksesshistorier i utlandet, og som stimulerer en hel bransje til å satse internasjonalt. Tidligere prisvinnere er Stargate (2018), Ina Wroldsen (2017), Alan Walker (2016) og Kygo (2015)

De nominerte til Årets internasjonale 2019 suksess er:

Boy Pablo, artist

Cashmere Cat, låtskriver, produsent og artist

Caroline Ailin, låtskriver

Lise Davidsen, sopran

AURORA, artist

Vinneren offentliggjøres i forbindelse med Spellemann i helgen som kommer.

Prisen består av Spellemannharpe, og et stipend på 100.000,- gitt av Kulturdepartementet som vinneren skal gi videre til en person, en organisasjon eller et miljø som har bidratt til å inspirere og stimulere musikkinteressen hos vinneren. Stipendet går under navnet «Det var her det begynte».

Juryen har bestått av: Sondre Lerche (juryleder),Adem Osman Adem, Helene D. Borch, Kristin Winsents, Birgitte Mandelid, Goran Obad, Tine Tyldum og Axel Hyge.

Juryleder Sondre Lerche sier de nominerte har gjort seg bemerket internasjonalt og at alle er verdige vinnere av prisen.

Sondre Lerche : – Det er utrolig mange talentfulle norske artister som fortjener denne nominasjonen. Juryen ble til slutt enige om fem enestående artister som skiller seg ekstra ut. De har alle bemerket seg innenfor sin sjanger og krysset flere landegrenser med musikken sin. Det har vært både imponerende og inspirerende å dykke ned i disse internasjonale suksesshistoriene. De er alle verdige vinnere av Årets internasjonale suksess og fortjener denne høytstående nominasjonen.

Kathrine Synnes Finnskog, direktør i Music Norway, sier suksessen til de nominerte motiverer og stimulerer hele den norske musikkbransjen, og at vi nå mer en noen gang trenger at norske kunstere er tilstede på den internasjonale arenaen:

– Gratulerer! Årets nominerte er et sterkt lag av unge norske utøvere og opphavere, som alle på få år har slått gjennom internasjonale i konkurranse med talent og artister over hele verden. Ikke bare bekrefter dette posisjonen til norsk musikk ute, men også at vi har forutsetninger for å skape internasjonale karrierer fra Norge.

Den pågående pandemien aktualiserer behovet for en sterk musikkbransje som kan forvalte det kunsteriske overskuddet som vi observerer rundt oss akkurat nå.

Norske artister synger på nett og gir oss trøst og håp mens vi venter på det som møter oss etter covid-19. Gjennom sin internasjonale tilstedeværelse bidrar norske kunstnere til å fremme våre verdier og kvaliteter, og til å øke aksepten for ulike utrykk og ytringer i verden. Kulturen er en viktig bidragsyter til å bygge ytringskultur, og mer en noen gang trenger vi at norske kunstere er tilstede på den internasjonale arenaen.

Derfor må jeg også få benytte anledningen til å takke årets nominerte og alle andre norske musikere, låtskrivere og komponister som hver dag jobber for å formidle og utrykke seg om den situasjonen vi står midt oppe i, avslutter Synnes Finnskog.

Kriterier:De nominerte skal ha bidratt til å synliggjøre Norge i utlandet og skal gjennom godt entreprenørskap ha dannet grunnlag for økt verdiskaping. Kommersiell, faglig og musikalsk suksess skal vektlegges, herunder musikksalg (streams, downloads og fysisk salg), radiospillinger, listeplasseringer, konserter og medieomtale i utlandet. Godt samarbeid med norsk støtteapparat lokalt og internasjonalt og vilje til å dele kunnskap og nettverk vektlegges i vurderingen.

De nominerte og deres suksesshistorier vil bli presentert daglig i Music Norways kanaler gjennom uken.