De nominerte til Årets internasjonale suksess er

Sammen med Spellemann presenterer vi de fem nominerte til Årets internasjonale suksess for musikkåret 2017

Skrevet av Rebeca 23.05.2018

Musicnorwaynettside 600x400 600x400

Utdeling av prisen Årets internasjonale suksess er en videreutvikling av samarbeidet mellom Spellemann og Music Norway som første gang delt ut i 2016, den gang under navnet Eksportprisen. Prisen skal løfte frem artister, låtskrivere og produsenter som har bragt norsk musikk ut over landegrensene, som fremmer norske suksesshistorier i utlandet, og som stimulerer en hel bransje til å satse internasjonalt. Alan Walker vant prisen i 2017 og Kygo i 2016.

De nominerte til Årets internasjonale suksess er (i alfabetisk rekkefølge):

Caroline Ailin, låtskriver

Ina Wroldsen, låtskriver og artist

Kvelertak, artist

Marius Neset, artist og komponist

Stargate, låtskrivere, produsenter og artister

Vinneren kåres 8. juni 13.00 på Vippa i Oslo.

Prisen består av Spellemanntrofé fra Spellemann, og et stipend på 100.000,- gitt av Kulturdepartementet som vinneren skal gi videre til en person, en organisasjon eller et miljø som i stor grad har bidratt til å inspirere og stimulere musikkinteressen hos vinneren. Stipendet går under navnet «Det var her det begynte».

Juryen har bestått av Amund Bjørklund (juryleder), Mina Evenrud, Limita Lunde, Espen Nørvag Slapgård og Bugge Wesseltoft.

Kriterier

Den nominerte skal ha bidratt til å synliggjøre Norge i utlandet og skal gjennom godt entreprenørskap ha dannet grunnlag for økt verdiskaping. Generell kommersiell, faglig og musikalsk suksess skal vektlegges, herunder musikksalg (streams, downloads og fysisk salg), radiospillinger, listeplasseringer, konserter og medieomtale i utlandet. Godt samarbeid med norsk støtteapparat lokalt og internasjonalt og vilje til å dele kunnskap og nettverk veies inn i vurderingen.

Marte Thorsby, styreleder i Spellemann AS og Kathrine Synnes Finnskog, direktør i eksportorganisasjonen Music Norway, sier suksessen til de nominerte motiverer og stimulerer hele den norske musikkbransjen.

Synnes Finnskog utdyper:

– Det norske markedet er begrenset, og å satse ute skaper nye muligheter og nye inntekter vi ikke hadde fra før. Årets nominerte bekrefter at norsk musikk i alle sjangre har etterspørsel og møter publikum over hele verden – på radio, live, på strømmetjenester og i media. Summen av det hele blir en internasjonal suksesshistorie som drypper på norsk musikkindustri. Jeg gleder meg til å møte alle på fest 8. juni – det har de fortjent og den opplevelsen vil vi dele.

Marte Thorsby legger til:

– Det er veldig hyggelig at Spellemann, som ellers for det meste har fokus på markedet her hjemme, kaster glans over norske artister, låtskrivere og produsenter som har tatt det store steget ut, fulgt drømmen og oppnådd suksess i et internasjonalt marked. Suksesshistoriene årets fem nominerte kan vise til er svært viktige som inspirasjon og motivasjon for alle artister, produsenter og låtskrivere her hjemme som også ønsker å følge drømmen ute, og vi gleder oss til å feire dem 8. juni.

Juryens begrunnelser

Caroline Ailin

Caroline Ailin har skrevet låter for blant annet Louis The Child, Julie Bergan og Astrid S, men øverst på lista troner «New Rules» som ble Dua Lipas definitive gjennombrudd på internasjonale hitlister. «New Rules» toppet hitlistene i UK og 9 andre land, den lå på årsbestelistene til de største musikkpublikasjonene i verden, og tronet øverst på listen til Time Magazine. Dua Lipa ble også den yngste kvinnen i historien til å nå 1 milliard Youtube-visninger med musikkvideoen til New Rules. Caroline Ailin står bak en av 2017s største låter – en imponerende bragd.

Ina Wroldsen

Ina Wroldsen har skrevet låter for blant annet Demi Lovato, One Direction, Britney Spears, Shakira og Calvin Harris. I 2017 hadde Wroldsen to megahiter med «Rockabye» og «Symphony», begge skrevet for den britiske gruppa Clean Bandit. «Rockabye» lå totalt ni uker på førsteplass i UK, og toppet listene i 25 andre land. «Symphony» var topp 10 i 41 land og toppet lister i 10 land. I tillegg til Clean Bandit skrev Wroldsen i 2017 også låter for bl.a. Rag’n’Bone Man, Tinie Tempah og Tinashe, og Anne-Marie. 2017 var et stort år for Wroldsen, og låtene hennes ble streamet over 1,2 milliarder ganger på Spotify alene. Få låtskrivere oppnår suksess på dette nivået, og ytterst sjeldent to så store suksesser samme år.

Kvelertak

Metal-bandet består av Maciek Ofstad (gitar), Erlend Hjelvik (vokal), Bjarte Lund Rolland (gitar), Vidar Landa (gitar), Marvin Nygaard (bass) og Kjetil Gjermundrød (trommer). De har vunnet Spellemannpriser for samtlige av sine utgitte album. Høsten 2017 startet en imponerende internasjonal suksesshistorie med 40 konserter sammen med Metallica på deres «WorldWired»-turné, i tillegg til å spille egne kritikerroste headliner-konserter. Kvelertak har utmerket seg særlig i sin sjanger.

Marius Neset

Komponist og musiker Marius Neset har blitt nominert til tre Spellemannpriser og har mottatt en rekke priser. Han har i løpet av få år oppnådd et formidabelt internasjonalt gjennombrudd, fra utgivelser til gode anmeldelser over hele verden, via større konserter med eget band, til større samarbeidsprosjekter med blant annet London Sinfonietta. Jazzmagasinet Downbeat kåret i 2017 Marius Neset til en av de topp 25 banebrytende musikerne i fremtidens jazz. Neset er ettertraktet over hele verden og hadde i 2017 en imponerende turnéliste det står stor respekt av. Neset vant i tillegg prestisjetunge Echo Jazz Awards i Tyskland for det internasjonalt kritikerroste verket Snowmelt. Neset har utmerket seg særlig i sin sjanger.

Stargate

Grammy Award-vinnende Stargate består av Mikkel S. Eriksen og Tor Erik Hermansen. Stargate er det eneste norske selskapet som har vært involvert i låter som har toppet Billboard Hot 100-listen 10 ganger. De har produsert låter for blant annet Beyonce, Ne-Yo, Wiz Kalifa og Rihanna. 2017 var et hektisk år for Stargate. De fikk en Grammy-nominasjon for låta «Try Everything» med Sia og Shakira, skrev og produserte «Issues» med Julia Michaels, «No Vacancy» med OneRepublic og «Too Good at Goodbyes» med Sam Smith. 2017 var også året hvor duoen slapp egen musikk som Stargate med låten «Waterfall» med Sia og Pink. Stargate-skrevne og -produserte låter ble i 2017 streamet over 1,4 milliarder ganger på Spotify alene.