Dette er de nominerte til Årets internasjonale suksess

Spellemann og Music Norway presenterer de seks nominerte til Årets internasjonale suksess for musikkåret 2018.

Skrevet av Rebeca 03.05.2019

Arets internasjonale suksess 600x400px web 1 600x400

Årets internasjonale suksess er et samarbeid mellom Spellemann og Music Norway for å hedre internasjonale suksesshistorier som bidrar til å øke norsk musikkeksport.

Prisen skal løfte frem artister, låtskrivere og produsenter som har bragt norsk musikk ut over landegrensene, som fremmer norske suksesshistorier i utlandet, og som stimulerer en hel bransje til å satse internasjonalt. Tidligere prisvinnere er Ina Wroldsen (2017), Alan Walker (2016) og Kygo (2015)

De nominerte til Årets internasjonale 2018 suksess er:

Boy Pablo, artist

Cashmere Cat, låtskriver produsent og artist

Leif Ove Andsnes, pianist

Lise Davidsen, sopran

Sigrid, artist

Stargate, artister, låtskrivere og produsenter

Vinneren offentliggjøres tirsdag 11. juni.

Prisen består av Spellemannharpe, og et stipend på 100.000,- gitt av Kulturdepartementet som vinneren skal gi videre til en person, en organisasjon eller et miljø som har bidratt til å inspirere og stimulere musikkinteressen hos vinneren. Stipendet går under navnet «Det var her det begynte».

Juryen har bestått av: Limita Lunde (juryleder), Ali Wali, Peter Peters, Martha Lyse, Sara Øvinge og Andreas Schüller.

Kriterier:De nominerte skal ha bidratt til å synliggjøre Norge i utlandet og skal gjennom godt entreprenørskap ha dannet grunnlag for økt verdiskaping. Kommersiell, faglig og musikalsk suksess skal vektlegges, herunder musikksalg (streams, downloads og fysisk salg), radiospillinger, listeplasseringer, konserter og medieomtale i utlandet. Godt samarbeid med norsk støtteapparat lokalt og internasjonalt og vilje til å dele kunnskap og nettverk vektlegges i vurderingen.

Marte Thorsby, styreleder i Spellemann AS, og Kathrine Synnes Finnskog, direktør i eksportorganisasjonen Music Norway, sier suksessen til de nominerte motiverer og stimulerer hele den norske musikkbransjen.

Synnes Finnskog: – Årets nominerte viser frem den fantastiske bredden i norsk musikk, og at den treffer et publikum i alle aldre, på alle slags scener – over hele verden. Samtidig! Ikke minst blir våre største og etablerte navn ute viktige for de yngste her hjemme. Vi trenger internasjonale profiler som inspirer neste generasjon. Jeg er særlig glad for at det noen lærer ute, gir læring for dem hjemme. Det har vært viktig for Music Norway å bidra til å bygge en raus bransje, og denne gjengen har gjennom sitt engasjement for norsk musikkliv bidratt til akkurat det. Derfor er jeg veldig glad for årets nominerte. Det er god spirit, og det skaper synergier som skaper nye internasjonale suksesser, det er jeg helt overbevist om.

Thorsby: – I over 40 år har Spellemann hatt fokus på og hedret norske artister, i all hovedsak for det de har fått til her i Norge. I et stadig mer internasjonalt marked ønsker imidlertid Spellemann også å kaste glans over og hedre norske artister for deres internasjonale suksess. Suksess i et internasjonalt marked bidrar til å inspirere kollegaer, det åpner dører og det gir norske artister i ulike sjangere tro på at det er mulig å ha suksess på verdensmarkedet. Vi gleder oss stort til å feire de seks nominerte og vinneren av årets internasjonale suksess i juni.

Juryens begrunnelser:

Boy PabloNicolas Pablo Rivera Munus (21) startet prosjektet Boy Pablo i 2015 og slapp sin første låt i 2016. I 2018 ga han ut sin andre EP, Soy Pablo, og ble kåret til «Årets Nykommer» av P3 Gull. Boy Pablo har gått viralt på Youtube med over 20 millioner avspillinger på én musikkvideo og har solgt ut konserter på tre kontinenter i løpet av 2018. Det internasjonale gjennombruddet bekreftes nok en gang ved at Boy Pablo er den eneste norske artisten som er booket til den toneangivende amerikanske Coachella-festivalen i 2019. Boy Pablo var i år nominert til Spellemann i kategoriene «Indie» og «Årets gjennombrudd & Gramo-stipend», hvor han stakk av med seieren i sistnevnte.

Cashmere CatMagnus August Høiberg (31), mest kjent som Cashmere Cat, har jobbet med en rekke av verdens store stjerner som Ariana Grande, The Weeknd og Kanye West, Tory Lanez, Major Lazer mm. I 2016 vant han Spellemannprisen for Årets Produsent. Han var nominert til Spellemann 2017 for Årets Album og Årets Popsolist og vant prisen for sistnevnte. Han var nominert til Musikkforleggerprisen 2018 som Årets opphaver, og i 2018 var Cashmere Cat produsent på album med blant annet Kanye West og Nas. Han co-produserte også Benny Blanco’s debutalbum «Friends Keep Secrets», hvor du finner debutsingelen «Eastside», som ble en global hit og gikk til nummer 1 på den offisielle singellisten i Storbritannia i september 2018. I løpet av året har Cashmere Cat jobbet med en rekke internasjonale produksjoner og krediteringer som har nådd høye streamingtall.

Leif Ove AndsnesLeif Ove Andsnes (48) er en av Norges mest kjente pianister, og ble i 2018 utnevnt av Classic FM som en av «The 25 Best Piano Players of All Time». Han har 11 Spellemannpriser på hylla og er dermed den artisten som har vunnet mest Spellemannstatuetter. De siste årene har han blitt innlemmet i Englands Gramophone Hall of Fame, vunnet BBC Music Magazine Awards «Recording of the Year» og blitt utnevnt til Æresdoktor ved USAs Juliard School of Music og Universitetet i Bergen. I 2018 hadde han to utgivelser, og «Chopin: Ballades & Nocturnes” ble nominert til Grammy, Andsnes tiende nominasjon. I løpet av 2018 hadde Leif Ove Andsnes hele tre album høyt på «Billboard´s Classical Album»: 4., 13. og 15. plass.

Lise DavidsenLyrisk dramatisk sopran, Lise Davidsen (32) har vunnet både Placido Domingos sangkonkurranse Operalia og Dronning Sonja Internasjonale Musikkonkurranse, samt en rekke andre priser. Davidsen debuterte i 2016 ved Opernhaus Zürich, som Agathe i en ny produksjon av Jegerbruden. I 2018 mottok hun Gramophone Magazine Awards «Young Artist of the Year», og fikk en eksklusiv platekontrakt med Decca Classics. Davidsen opptrådte med Oslo Filharmoniske Orkester og London Philharmonic Orchestra under BBC Proms, Wagners Niebelungenringen i Verdis Requiem Covent Garden, Requiem med London Philharmonic Orchestra i Royal Albert Hall, og var i år nominert til Spellemannprisen 2018 i kategorien «Årets gjennombrudd & Gramo-stipend.»

SigridSigrid Raabe (22) ble først kjent da hennes låt «Sun» ble kåret til Ukas Urørt i 2013. Siden dette har hun vunnet EUs EBBA-pris, Årets Nykommer og Gramostipend for Spellemann 2017 og Årets Nykommer for P3Gull samme år. I 2018 mottok hun pris for Årets Låt av P3 Gull for «Strangers» og var nominert til Årets Liveartist. BBC utropte hennes musikk som den mest spennende for året 2018 med utmerkelsen «Sound of 2018». I tillegg til dette var hun nominert til Spellemannprisen 2018 for Årets Popartist, Årets Musikkvideo og Årets Låt for «Strangers». Sammen med medkomponist og produsent Martin Sjølie vant hun Edvard-prisen 2018 i klassen populærmusikk for «Don´t Kill My Vibe». Allerede før debuten var Sigrid i 2018 et stjerneskudd som turnerte i Australia, USA, UK og Europa.

StargateStargate er Mikkel S. Eriksen (46) og Tor Erik Hermansen (46). Den Grammy Award-vinnende artist- og produsentduoen er det eneste norske selskapet som har vært involvert i låter som har toppet «Billboard Hot 100-listen» ti ganger. Stargate solgte i 2018 katalogen sin til Shamrock Capital, og har siden investert i artistutvikling. Som mentor og ideutvikler, har Stargate stilt opp for nyopprettede «Lillehammer Institute for Music Production» (LIMPI); en musikkskole på Lillehammer som samler nasjonale og internasjonale musikktalenter. I Iøpet av 2018 var Stargate involvert i en rekke album-, singel- og remix-produksjoner med artister som David Guetta, Tinashe, Offset, Future, Ne-Yo, Bebe Rexha og Stefflon Don, Sabrina Carpenter, og låten «Issues” av Julia Michaels, ble Grammy-nominert i 2018. I Coldplay sitt prosjekt «Global Citizen – EP 1», satt i gang for å bekjempe ekstrem fattigdom, var Stargate en bidragsyter sammen med Pharrel Williams, Stormzy m.m. Khalid sin store hit «Better», der de er co-writers og co-produsenter, ble utgitt i september 2018 og peaket #29 på Hot 100 og #12 på Hot R&B Songs på Billboard innen året var omme.

For henvendelser angående prisen:

Johanne Isefiær McDougallprosjektleder Music Norwaymob: 97 75 78 69mail: johanne@musicnorway.no

Pernille Torp-Holteprosjektleder Spellemannmob: 90 74 20 44mail: pernille@spellemann.no