Disse er nominert til Eksportprisen 2016

Seks nominasjoner til Spellemann og Music Norways eksportpris for 2016

Skrevet av Rebeca 28.04.2017

Sommerfest kygo Eksportprisen 2015
Kygo vant Eksportprisen 2016

Music Norway og Spellemann ønsker å hedre aktører som fremmer norsk musikkeksport, og som gjennom sin virksomhet i utlandet stimulerer en hel bransje til å satse utover Norges grenser. Eksportprisen deles i år ut for andre gang, og årets nominasjonsliste består av seks aktører som har gjort seg spesielt sterkt bemerket i 2016.

– 2016 var et eventyrlig år for norsk musikkeksport, hvor Norge for alvor befestet sin posisjon som en internasjonal musikknasjon. Der vi tidligere har sett spredte enkeltbragder, har vi nå et mangfold av utøvere, låtskrivere og produsenter som fronter norsk musikk på det absolutt høyeste nivå globalt. Dette har gjort juryens jobb både gledelig og utfordrende, og har resultert i en liste av nominerte som alle kan vise til eksepsjonelle resultater utenfor Norges grenser i året som gikk, kommenterer jurymedlem Amund Bjørklund.

Her er de nominerte i alfabetisk rekkefølge, med juryens begrunnelse:

Alan WalkerAlan Walkers (19) verdenshit ”Faded” satte nok en norsk artist på verdenskartet. I 2016 har den unge artisten, DJ-en og produsenten gjort seg betydelig anerkjent ikke bare her hjemme men også på internasjonalt nivå. Med bare et knippe utgitte låter, har Alan Walker headline-turnert i Europa, Asia, Nord- og sentral Amerika, i tillegg til noen av de største festivalene i verden. De tre låtene ”Faded”, ”Alone” og ”Sing Me to Sleep” har til sammen mer enn 800.000.000 avspillinger på Spotify, og ”Faded” har passert en milliard visninger på YouTube.

Cashmere CatMesterprodusenten Magnus August Høiberg (29), mest kjent som Cashmere Cat, har jobbet med Ariana Grande, The Weeknd og Kanye West, vant Spellemannsprisen 2016 for årets produsent og ble Grammy-nominert i klassen beste RnB-låt for låten ”Luv”, fremført av Tory Lanez. Han er også kreditert som komponist og produsent på to av Kanye West sine låter på Life of Pablo, som ble Grammy-nominert i klassen beste rap-album.

Lise DavidsenDen unge sopranen Lise Davidsen (29) ble først kjent for å ha vunnet både Placido Domingos sangkonkurranse Operalia og Dronning Sonja Internasjonale Musikkonkurranse. I tillegg har hun mottatt en rekke priser. Davidsen debuterte i 2016 ved Opernhaus Zürich, som Agathe i en ny produksjon av Jegerbruden, hadde tittelrollen i Ariadne auf Naxos ved festivalen i Glyndebourne og med Nordnorsk Opera og Symfoniorkester i Tromsø, og Isabella i Das Liebesverbot ved Teatro Colon i Buenos Aires. Hun har sunget i Verdis Requiem med Edward Gardner og Philharmonia Orchestra ved Royal Festival Hall i London, Vier letzte Lieder med Nederland Radio Philharmonic Orchestra og Edo de Waart ved Concertgebouw, Amsterdam, samt gjort en recital-debut i London ved prestisjetunge Rosenblatt Recital Series i Wigmore Hall. Davidsen har utmerket seg særlig internasjonalt innenfor sin sjanger i 2016.

Mette HenrietteMette Henriette (25) vakte stor internasjonal oppsikt da hun ble den første musikeren som gav ut et dobbeltalbum på det verdenskjente og høyt respekterte platemerket ECM, labelen som gir ut blant annet Keith Jarret og Jan Garbarek. Albumet høstet strålende kritikker både i nasjonal og internasjonal presse. Jazzsaksofonisten har turnert over hele verden og har utmerket seg særlig i sin sjanger.

Willian Wiik LarsenWillian Wiik Larsen (29), aka Will IDAP, også kjent som Nasty Kutt er en ringrev innen norsk hiphop, og har tidligere jobbet med artister som Karpe Diem og Onkl P og musikkollektivet Pass It. I 2016 gjorde han det derimot stort i en helt annen sjanger da låten ”H.O.L.Y” gikk til førsteplass på Billboard Hot Country Songs. Forrige gang han befant seg på Billboard Hot 100 var i 2014 med Nico & Vinz-hiten ”Am I Wrong”.

SeebTrønderduoen Espen Berg (46) og Simen Eriksrud (41) har i mange år skrevet og produsert for andre artister. Da de begynte å lage remikser under artistnavnet SEEB og remikset Mike Posners ”I Took a Pill in Ibiza” gikk låten rett til fjerde plass på Billboard. Låten har blitt strømmet mer enn 800.000.000 ganger på Spotify og har fått massiv radioeksponering over store deler av verden. I tillegg har Coldplay-miksen ”Hymn for the Weekend” mer enn 300.000.000 avspillinger. ”I Took a Pill in Ibiza” ble også Grammy-nominert som Song of the Year, noe Posner selv ga Seeb mye av æren for. Seeb består nå av Berg, Eriksrud og Nick Strand.

Juryen består av:Amund Bjørklund, Bugge Wesseltoft, Ingrid Røynesdal, Limita Lunde, Martha Lyse og Tomas Linnes.

Eksportprisen deles ut i forbindelse med Music Norways sommerfest fredag 9. juni.