Disse norske artistene spiller på jazzahead! i Tyskland i april

De åtte norske bandene som er plukket ut til Norwegian Night på Jazzahead 2019, ble offentligjort under Winter Jazzfest i New York fredag.

Skrevet av Rebeca 24.02.2019

Mathias Eick 400 600x400


jazzahead! er den viktigste markedsplassen for den internasjonale jazzbransjen, og skjer i Bremen i Tyskland 25. – 28. april 2019. Norge er årets partnerland på jazzahead!. Det innebærer blant annet en gallakonsert med norske artister og en egen showcase-kveld som går under navnet Norwegian Night.

95 norske band og artister søkte til jazzahead! om å spille på Norwegian Night. De åtte som ble plukket ut ble offentliggjort i forbindelse med Winter Jazzfest i New York fredag kveld norsk tid.

Festivalen samler bransje og medier fra hele verden, og en rekke internasjonale aktører deltok på lanseringsarrangementet i residensen til den norske generalkonsulen i New York.

De åtte er:Thomas Strønen’s Time is a Blind GuideGard Nilssen´s Acoustic UnityFrode Haltli Avant FolkEspen Berg TrioHedvig Mollestad TrioSkadedyrKarl Seglem BandKristin Asbjørnsen(mer om artistene nederst)

I tillegg skal DJ Strangefruit spille på Norwegian Night Afterparty.

Daglig leder i Norsk jazzforum, Gry Bråtømyr, deltok på lanseringsarrangementet i New York.– Jeg har vært veldig spent på hvilke artister og band som ville bli plukket ut til å spille under Jazzahead, og må si jeg er svært godt fornøyd. Selvsagt kunne jeg ønske at det var rom for enda flere da vi har et land proppfullt av fantastiske jazzutøvere, men juryens valg viser både bredde og spenn med noen av Norges fremste utøvere, sier Bråtømyr.

Ulrich Beckerhoff i jazzahead!s kunstneriske ledelse er godt fornøyd med Norge som partnerland i 2019:

– Hvis det er ett land i Europa som har et musikkfelt med stor kunstnerisk bredde, store individuelle musikere, nærhet til naturen, en sterk tilknytning til egne musikalske tradisjoner, og en naturlig kobling med lydene og mulighetene det 21. århundrets elektroniske teknologi gir, så må Norge være dette landet. Det norske musikkfeltet er inspirerende, innovativt og har en utrolig bredde. Oppsummert med ett ord: sensasjonelt!

Viktig arena for norske bransjeÅrlig møter norske artister og norske bransjeaktører et internasjonalt nettverk for å selge enkeltkonserter, sette opp turneer og inngå avtaler med internasjonale partnere.

– Det norske fokuset på jazzahead! har mobilisert jazzmiljøet her hjemme, og det er jeg glad for å registrere. Det har vært viktig for oss at denne satsingen engasjerer bredt, og det bekrefter at Tyskland og jazzahead! er et viktig utgangspunkt for å starte en internasjonal karriere. Vi trenger å bygge relasjoner og skape et inntektsgrunnlag der ute om vi skal vokse videre, både kunstnerisk og økonomisk, sier Kathrine Synnes Finnskog, direktør i Music Norway.

Nyheten om at Paal Nilssen-Love Large Unit skal spille på «Nordic at Noon», et felles-nordisk bransjebrunsj søndag under jazzahead!, ble også sluppet under fredagens pressekonferanse. Denne konserten er støttet av Moldejazz.

Tidligere er Mathias Eick Quintet og Trail Of Souls feat. Solveig Slettahjell, Knut Reiersrud & In The Country bekreftet til å spille på den norske gallakonserten under jazzahead!.

Mer om artistene:Thomas Strønen’s Time is a Blind GuideStrønen har samarbeidet med musikere som Nils Petter Molvær, Bobo Stenson, Jim O’Rourke og Sidsel Endresen. Time is a Blind Guide har gitt ut to album på ECM Records og ensemblets konsert på Cheltenham Jazz Festival (UK) ble av BBC Radio stemt fram som årets beste konsert.

Gard Nilssen´s Acoustic UnityDenne energiske og kompromissløse avantgardtrioen har turnert over hele verden siden starten i 2015. De slapp i 2018 sitt kritikerroste album «Live In Europe» som har havnet på New York City Jazz Records liste over årets album. Gard Nilssen er «Artist in Recidence» på Moldejazz 2019.

Mathias Eick QuintetMathias Eick har spilt med blant annet Trondheim Jazz Orchestra & Chick Corea, Jaga Jazzist, Iro Haarla og Manu Katché, og har gitt ut fire album på ECM Records. Eicks nyeste album, kritikerroste «Ravensburg», kom våren 2018.

Frode Haltli Avant FolkTrekkspiller, komponist og bandleder Frode Haltli platedebuterte på ECM i 2002, har siden etablert seg internasjonalt og spilt med orkestrer og på store samtidsfestivaler verden over. Avant Folk beveger seg i krysningspunktet folkemusikk, jazz og samtidsmusikk, og består av noen av Norges beste musikere på tvers av generasjoner og sjangre.

Espen Berg TrioEspen Berg Trio, Espen Berg (piano/komposisjoner), Bárður Reinert Poulsen (bass) og Simon Albertsen (trommer), spiller moderne, melodiforankret og ekspressiv jazz, og har det siste året turnert i Europa og Asia med sitt kritikerroste andrealbum «Bølge». Han har nylig startet samarbeid med saxofonisten Seamus Blake.

Hedvig Mollestad TrioHar en stadig økende internasjonal fanbase med sin musikk som av magasinet Classic Rock beskrives som Jazz Sabbath. Trioen har skapt sitt helt egne utrykk, og har spilt på alt fra små klubber til store konserthus og festivaler verden over. Trioen har gitt ut seks album på anerkjente Rune Grammofon. Mollestad skriver bestillingverk til Vossajazz 2019.

SkadedyrPopulærkulturen møter avantgarden i ensemblet Skadedyr som har gitt ut to album på Hubro. De tolv musikerne er alle involvert i rekke andre profilerte band som Broen, Moskus og Trondheim Jazzorkester, og bringer med seg et unikt mangfold og uttrykk i musikken. Med en instrumentering som består av messingseksjon, tangenter, gitarer, to trommiser, vokal, stryk og trekkspill har Skadedyr raskt blitt en livefavoritt.

Karl SeglemSom musiker og komponist har Karl Seglem utviklet et unikt musikalsk uttrykk inspirert av jazz, folke- og verdensmusikk, og han har i tillegg skapt et eget varemerke med instrumentet bukkehorn. Han turnerer jevnlig i Europa, og slapp høsten 2018 det kritikerroste albumet Nunatak.

Paal Nilssen-Love Large UnitPaal Nilssen-Love er en av Norges mest aktive og profilerte trommeslagere, og er kjent fra band som The Thing og har samarbeidet med musikere som Arto Lindsay, Otomo Yoshihide, Ken Vandermark, Peter Brötzmann og Thurston Moore, for å nevne noen. Large Unit er et stort ensemble med unge musikere fra hele Norden som spiller Nilssen-Loves komposisjoner med mye rom for improvisasjon, energi og lyd.

Kristin AsbjørnsenVokalist og komponist Kristin Asbjørnsen har gjort seg internasjonalt bemerket med sitt personlige og særpregede musikalske uttrykk og stemme. Hun slapp i fjor sitt fjerde soloalbum Traces of You, opprinnelig et bestillingsverk til Global Oslo Music i 2016. Musikken er vakker og bevegende, med avtrykk fra både vestafrikansk musikk, nordisk jazz og visesang.

Trail Of Souls feat. Solveig Slettahjell, Knut Reiersrud & In The CountryEn av Norges ledende jazzvokalister har gjort suksess med Trail of Souls. Samarbeidet startet med en konsert i Berlinfilharmonien våren 2014 og resulterte i det kritikerroste albumet Trail of Souls på det Tyske selskapet ACT høsten 2015.

jazzahead! 2019 er et samarbeid mellom Norsk jazzforum, Music Norway, Norla, Kulturdepartementet og Utenriksdepartementet, og er en del av den norske kultursatsningen i Tyskland i 2019 som også inkluderer bokmessen i Frankfurt og filmfestivalen Berlinalen