Eksportprisen: – En magiker med melodier
Alan Walkers 2016 var en parademarsj på internasjonale hitlister.
Skrevet av Rebeca 16.05.2017
Alan Walkers 2016 var et år for historiebøkene. Før året var omme hadde han gått platina i 10 land, toppet hitlistene i Tyskland, Frankrike, Spania og en rekke andre land, samt blitt strømmet 800 millioner ganger på Spotify. Han har også passert en milliard visninger på YouTube.
Suksesshistorien strekker seg tilbake til en bygdefest på Sotra utenfor Bergen. Det var nemlig der manager Gunnar Greve oppdaget et nytt kjempetalent.
– Det var en god, gammeldags oppdagelse, forteller Greve.
– Jeg scouter jo litt events for å sjekke ut lokalt talent, og da jeg kom over en plakat til en festival på Sotra merket jeg meg et spesielt navn. Jeg undersøkte litt, og oppdaget raskt at han hadde en låt som het Fade som hadde rimelig ville tall på sosiale medier. Jeg ringte arrangøren, og dagen etter spiste jeg frokost med Alan Walker.
Tempo-skepsisFade var en instrumentallåt, men Gunnar Greve, som selv har vært artist og låtskriver i mange år, hørte at låten var som skapt for tekst og vokal. Etter å ha sikret seg Walkers signatur, jobbet han derfor tett med de velrennomerte låtskriverne Jesper Borgen og Anders Frøen for å lage en ny versjon. Hyppige versjoner ble sendt over fjellet, og ved mer eller mindre en tilfeldighet gjorde Iselin Solheim, Borgens eks-kjæreste, demovokal.
– Det er gjort flere opptak med ulik vokal, men demo-opptaket ble rett og slett unikt. Og produksjonsmessig var jo utgangspunktet fra Alan veldig bra, fortsetter Gunnar Greve.
Feedbacken var på det ferdige resultatet var variabel internt i bransjen, mye på grunn av låtens tempo. Det var liksom ikke stuerent med 90 beats-per-minute dansepop. Men fra release-dagen 3. desember 2015 gikk det ikke lang tid før man skjønte hvor det bar. På kort tid gikk låten, som nå het Faded, til topps i Norden. Deretter fulgte resten av Europa, og låten lå på førsteplass på de tyske hit-listene i ti uker i strekk. Ytterligere suksess fulgte med singlene Sing me to Sleep og Alone, som begge har nådd mer enn 100 millioner streams.
Skyhøye ambisjonerNaturlig nok ble Alan Walkers liv snudd på hodet i løpet av noen få måneder.
– Det å gå fra å være en hobbyartist til en internasjonal popstjerne innebærer en enormt omfattende endring. Alt forandrer seg, sier Greve.
Men han beundrer hvordan hovedpersonen selv har taklet hardkjøret.
– Alan er en ekstremt arbeidsom og dedikert ung mann. Hans evne til å tilpasse seg og takle nye utfordringer og endringer er noe av det jeg beundrer mest med ham. I tillegg er han en magiker med melodier. Mye musikk er pakket inn i gode produksjoner nå for tiden, men til syvende og sist er det melodien som er avgjørende. Og Alan er en av de flinkeste melodimakerne jeg har truffet.
Det er også derfor ambisjonsnivået for fremtiden er skyhøyt, nemlig å bli en av de 10 største artistene i verden innen fem år.
– Folk kommer til å høre mye fra Alan Walker i løpet av 2017, avslutter manageren.
Om nominasjonen, sier Alan Walker selv:
– Det er en stor ære å bli nominert til en slik pris. Da jeg produserte musikk på soverommet mitt i Bergen, trodde jeg aldri at musikken min skulle nå så mange folk over hele verden. Jeg har turnert en del det siste året, og det er en evig takknemlig følelse hver gang jeg ser fans danse og synge til musikken min over hele verden. Jeg føler meg heldig, og det å bli nominert til Eksportprisen gir meg en stor påfyll av motivasjon og energi for å fortsette med det jeg driver med.
https://www.youtube.com/watch?...
Musikkvideoen til Faded har mer enn en milliard visninger.
Dette sier juryen om Alan Walker:«Alan Walkers (19) verdenshit Faded satte nok en norsk artist på verdenskartet. I 2016 har den unge artisten, DJ-en og produsenten gjort seg betydelig anerkjent ikke bare her hjemme men også på internasjonalt nivå. Med bare et knippe utgitte låter, har Alan Walker headline-turnert i Europa, Asia, Nord- og sentral Amerika, i tillegg til noen av de største festivalene i verden. De tre låtene Faded, Alone og Sing Me to Sleep har til sammen mer enn 800.000.000 avspillinger på Spotify, og Faded har passert en milliard visninger på YouTube.»
De øvrige nominerte til Music Norway og Spellemanns eksportpris er William Wiik Larsen, Lise Davidsen, Cashmere Cat, Mette Henriette og Seeb. Prisen deles ut i på Music Norways sommerfest 9. juni og består av en Spellemann-statuett og et stipend på 100.000 kroner fra Kulturdepartementet. Prisvinneren skal gi stipendet, kalt «Det var her det begynte», videre til den eller de som la forutsetningene, bidro til å skape muligheter, og motiverte prisvinneren til sin musikalske utvikling.