Eksportprisen: En remix snudde livet på hodet

Seebs musikk har blitt spilt mer enn en million ganger på radio.

Skrevet av Rebeca 26.05.2017

Eksportprisen 2016 Seeb
Seeb nominert til Spellemann for Eksportprisen 2016

Navnet Seeb stammer fra initialene til gruppens opprinnelige grunnleggere, Simen Matre Eriksrud og Espen Berg. De to har lang erfaring som produsenter og låtskrivere for norske artister som Bertine Zetlitz, D’Sound og Donkeyboy, da som Simen & Espen. Men tiden var kommet for gi ut musikk under eget navn.

Seebs managere Trond Opsahl og Christoffer Huse i Sky Agency har jobbet med gruppen nesten helt siden starten. Opsahl forteller om oppstarten:

– Ideen var enkel. De hadde lyst til å produsere egne ting og ikke bare for andre. Å lage musikk som man selv liker og kunne bestemme hvordan sluttresultatet skal være, var veldig inspirerende for gutta.

De bestemte seg derfor for å starte med remixer.

Ideen om å gjøre en remix av Mike Posners I Took a Pill in Ibiza kom via Island Records i USA. Seeb hadde allerede gjort en remix av Island-artisen Kieszas Cut Me Loose, og plateselskapet sendte derfor over Mike Posners nye låter i forbindelse med EP-slipp.

I Took a Pill in Ibiza føltes som et naturlig valg. Seeb gjorde den mer dansbar, og remixen ble egentlig til ved å ha det morsomt i studio, sier Opsahl.

Billboard topp 5Seeb-versjonen falt umiddelbart i smak på Spotify-spillelister, og opplevde raskt en organisk økning i antall avspillinger. Etter hvert begynte den også å figurere på hitlistene i de største musikkmarkedene. I Took a Pill in Ibiza lå tre uker på toppen av listene i England, og den endte på 4. plass på Billboard Hot 100. Hittil er låten strømmet 845 millioner ganger på Spotify og har oppnådd over en million radiospillinger på verdensbasis.

Faktisk var remixen den nest mest stømmede låten globalt på Spotify i 2016. Da dette ble klart, var Mike Posner selv raskt ute med å gi æren til Seeb.

– Dette er helt galskap! Jeg må gi all ære til Seeb for å ha laget et fantastisk spor. Det er egentlig mer deres låt enn min, meldte han på sin Facebook-side.

Låten ble også nominert til Grammy i kategorien Song of the Year, noe Posner også takket Seeb for.

https://www.youtube.com/watch?...

Duo blir trioIkke uventet snudde suksessen livet til Seeb-medlemmene på hodet. Duoen ble utvidet til en trio da Niklas Strandbråten kom med på laget. Og forespørsler fra prominente artister begynte å tikke inn.

– Folk hadde for alvor fått øynene opp for Seeb, og det åpnet seg nye muligheter for å jobbe med mange dyktige låtskrivere og artister, forteller Opsahl.

Kort tid etter storsuksessen med Posner-låten kom det en telefon fra Chris Martin i Coldplay. Han lurte på om Seeb ville gjøre en remix av låten deres Hymn for the Weekend. Dette ble nok en stømmesuksess for Seeb, med nærmere 350 millioner avspillinger til dags dato.

I 2016 slapp Seeb også de to egne singlene Breathe og What Do You Love, som begge har gjort seg bemerket på spillelister og dance-hitlister. Det er planlagt stor aktivitet for 2017 med nye singler og albumslipp, samt en rekke festivaler. Deriblant, og passende nok, på Ibiza sammen med Kygo i sommer. Nylig slapp også Seeb en offisiell remix av Ed Sheeran-låten «Castle on the Hill«.

Trond Opsahl mener at mye av suksessen ligger i gruppens allsidighet.

– De er hardtarbeidende og målbevisste. I tillegg er de veldig kreative, kan jobbe med alle typer musikk og gjør all mixing og mastring selv. Espen drev blant annet tidligere med mastering på heltid. På det personlige plan er de veldig snille, hjelpsomme og jordnære med begge beina godt planta på jorda, beskriver Opsahl.

Seeb selv er glade for nominasjonen til Spellemann og Music Norways eksportpris:

– Det betyr veldig mye for oss å være vurdert til denne gjeve prisen sammen med så flinke folk som de andre nominerte. Vi synes det er veldig inspirerende at det skjer så mye positivt rund norsk musikk i utlandet for tiden, og at det går an å eksportere musikk til de store og tradisjonelt vanskelige markedene uten å måtte flytte utenlands selv. Vi har mottatt reisestøtte fra Music Norway flere ganger tidligere og det har vært en viktig bidragsyter til å få jobbet oss inn i den amerikanske musikkbransjen. Tusen takk, sier de i en kommentar.

De øvrige nominerte til Music Norway og Spellemanns eksportpris er William Wiik Larsen, Lise Davidsen, Cashmere Cat, Mette Henriette og Alan Walker. Prisen deles ut i på Music Norways sommerfest 9. juni og består av en Spellemann-statuett og et stipend på 100.000 kroner fra Kulturdepartementet. Prisvinneren skal gi stipendet, kalt «Det var her det begynte», videre til den eller de som la forutsetningene, bidro til å skape muligheter, og motiverte prisvinneren til sin musikalske utvikling.