Eksportprisen: – En unik artist

Vilde Frang er en av de mest anerkjente fiolinistene på den internasjonale arenaen i sin generasjon.

Skrevet av Rebeca, 

Vfrang1 600x400

Vilde Frang Bjærke er født i 1986. Da hun var ti år gammel debuterte hun som solist med Kringkastingsorkesteret, og da hun var 12 år gammel ble hun engasjert av dirigent Mariss Jansons for å opptre med Oslo-Filharmonien.

22 år gammel platedebuterte hun på EMI Classics og ble presentert som EMIs Young Artist of the Year året etter. Hun har spilt med orkestre over hele verden og turnert med størrelser som Leif Ove Andsnes og Anne-Sophie Mutter. Hun har blitt tildelt en rekke priser, og ble utpekt til professor II ved Musikkhøgskolen i Oslo i 2014.

Her er de nominerte til Eksportprisen 2015

Som Warner Classics-artist har hun nå fem album bak seg, med repertoar fra komponister som Prokofiev og Sibelius, via Grieg og Strauss til Korngold og Britten.

God mottagelseI 2015 gav hun ut et album med Mozarts fiolinkonserter. Det brakte Frang til topps på britiske Official Specialist Classic Chart. Hun fikk også den tyske prisen Echo Klassik i kategorien «concert recording of the year» for musikk som er komponert før år 1900. Albumet fikk god tilbakemelding i pressen og ble blant annet The Sunday Times Classical Album of the Week, og fikk også samme status i BBC Radio 3.

I 2015 var Frang svært aktiv på konsertfronten i Europa. Hun var blant annet gjestemusiker på Salzburger Festspiele, og følger opp det høythengende oppdraget med et nytt engasjement som residensmusiker ved Festspiele Mecklenburg-Vorpommern sommeren 2016.

Vilde Frang var solist da Berlinfilharmonikerne gjeste Røros kirke på sin årlige Europa-konsert 1. mai. Berlinfilharmonien er et av verdens fremste symfoniorkestre. Sir Simon Rattle har vært Berlinfilharmoniens dirigent siden 2002, og sa dette til NRK om Vilde Frang på Røros:

– Jeg har visst om henne i mange år. Hun er ganske enkelt en stor fiolinist, og enda viktigere, en stor musiker. Hun er naturlig musikalsk og poetisk, og hun har en følelse for hva musikken handler om. Det er en gigantisk glede å spille med henne, og det eneste jeg angrer på er at det har tatt så lang tid.

https://www.youtube.com/watch?...

Fra Vilde Frangs innspilling av Mozarts fiolinkonserter.

Internasjonal anerkjentPianist og verdensstjerne Leif Ove Andsnes starter sin egen kammermusikkfestival knyttet til Baroniet i Rosendal i Hardanger. Den første går av stabelen 11. – 14. august 2016. Andsnes har turnert med Frang og hun er en del av programmet i Rosendal.

– Vilde Frang er en unik musiker. Hun utstråler en blanding av sårbarhet og styrke, og hennes fiolinspill skinner. Jeg er veldig imponert over hvordan hun har vokst og utviklet seg, til den hun er i dag, en av de mest anerkjente unge fiolinister på den internasjonale arenaen, sier Andsnes.

I 2015 avsluttet hun vårsesesongen og åpnet høstsesongen med Oslo-Filharmonien. Hun gjorde også konserter med Oslo-Filharmonien i utlandet.

– Vilde er en veldig personlig musiker, med en imponerende kunstnerisk integritet. Hun er en av de mest interessante fiolinistene i dag på den internasjonale arenaen – i sin generasjon, sier Ingrid Røynesdal, direktør i Oslo-Filharmonien.

Blant prisene Frang har mottatt gjennom karrieren finner vi Classical BRIT, Edison Klassiek Award, Deutsche Schallplattenpreis, ECHO Klassik Award, Diapason d’Or og Gramophone Magazine’s «Editors Choice».

Frang har studert på Barratt Due Musikkinstitutt i Oslo, ved Musikhochschule Hamburg, og ved Kronberg Academy i Tyskland.

Hun har også jobbet med Mitsuko Uchida som Borletti-Buitoni Trust Fellowship-vinner 2007, og hadde et stipend fra 2003 til 2009 i Anne-Sophie Mutter Foundation. Blant hennes musikalske samarbeidspartnere finner vi Gidon Kremer, Yuri Bashmet, Lawrence Power, Nicolas Altstaedt, Sol Gabetta, Leif-Ove Andsnes, Martha Argerich, Alexander Lonquich og Michail Lifits.

Frang spiller på en Jean-Baptiste Vuillaume fra 1864.

De øvrige nominerte til Music Norway og Spellemanns eksportpris er Kygo, Einar Selvik, Madcon og Ina Wroldsen. Vinneren av Eksportprisen 2015 blir offentliggjort i slutten av mai. Prisen deles ut i juni og består av en Spellemann-statuett og et stipend på 100.000 kroner fra Kulturdepartementet. Prisvinneren skal gi stipendet, kalt «Det var her det begynte», videre til den eller de som la forutsetningene, bidro til å skape muligheter, og motiverte prisvinneren til sin musikalske utvikling.