Eksportprisen: Fra DJ til stjerneprodusent

I 2016 ble Cashmere Cat Grammy-nominert og jobbet med noen av verdens største artister.

Skrevet av Rebeca 06.06.2017

CASHMERE CAT Eksportprisen 2016
Cashmere Cat nominert til Spelelmann for Eksportprisen 2016

Magnus August Høiberg, bedre kjent som Cashmere Cat, har i løpet av de siste åtte årene gått fra å representere Norge i DJ-mesterskapet DMC World DJ Championships til å bli en svært ettertraktet produsent for noen av de største internasjonale navnene innen pop og R&B.

2016 var et spesielt stort år for den norske produsenten og musikeren, med både Grammy-nominasjon i kategorien Best R&B Song for Tory Lanez’ LUV og med to produsentbidrag på Kanye Wests syvende studioalbum «The Life of Pablo». For ikke å glemme hele fire krediteringer på den kanadiske superstjernen The Weeknds album «Starboy».

Hvordan startet så dette eventyret?

– Med utrolig mye prøving og feiling på gutterommet. Og med snille foreldre som lot meg bråke til langt på natt!, svarer Cashmere Cat selv.

Selv om han hadde gjort seg bemerket som DJ, var det med debut EP-en Mirror Maru i 2012 at ting for alvor begynte å skje. Den særegne stilen førte til positive omtaler, og tittellåten ble blant annet brukt i ett av tidenes mestselgende dataspill, Grand Theft Auto V.

Flyttet til New YorkDen kjente amerikanske produsenten og låtskriveren Benny Blanco fikk teften av Cashmere Cat og inviterte ham til Los Angeles for produksjonssamarbeid. Sommeren 2013 flyttet Cashmere Cat til New York, og deretter fulgte bidrag på en rekke store utgivelser for artister som Selena Gomez, Britney Spears, Ariana Grande, og altså Tory Lanez og Kanye West.

Om sistnevnte historie forteller Cashmere Cat:

– Jeg og min venn Sinjin Hawke lagde beaten i et bittelitte studio i London. Vi sendte den til Kanye på epost og han ble gira. Første gangen jeg hørte låta var da han fremførte den live for første gang. Det var et temmelig absurd øyeblikk!

Grammy-nominasjonen var også et spesielt øyeblikk for haldenseren.

– Så gøy! Det var også første gangen jeg hadde lagd en låt som ble spilt masse på radio. I fjor sommer hørte jeg låta ca. hvert minutt i New York. Hvis jeg åpnet vinduene i leiligheten kunne jeg høre den bli spilt fra biler på gata, forteller han.

Cashmere Cats manager Vegard Waske mener innsats og dedikasjon er nøkkelord for suksessen.

– Magnus har alltid vært 1000% dedikert, siden jeg ble kjent med ham har jobbet i 90% av døgnets våkne timer. Det er kanskje en klisje, men Magnus er beviset på at om du bare vil nok, og bruker nok tid, så har du veldig store sjanser for lykkes. Men det er ikke nok å bare lage bra musikk, man må og inneha eller utvikle andre egenskaper ved seg selv om man skal nå langt. Magnus er en veldig sympatisk og varm fyr, som folk liker veldig godt. Han har en god balanse mellom sine klare og unike ideer og visjoner, både musikalsk og estetisk, og evne til å ta til seg input fra de han stoler på, beskriver Waske.

Stargate-samarbeidI tillegg til de nevnte utenlandske stjernene, har Cashmere Cat vært i studio med norske storheter som Kygo og Stargate. Stargate og Cashmere Cat har blant annet samarbeidet på låter for Kid Ink, Ty Dolla $ign og Tinashe.

– Magnus satset for fullt, dro til USA og kom aldri tilbake. Han har funnet sin egen stil, sin egen gjeng og sitt eget publikum. Vi har det alltid gøy når vi jobber med Magnus, han vet hva han driver med, kommenterer Tor Erik Hermansen i Stargate.

– Enda et eksempel på at det lønner seg å være fra Østfold i musikkbransjen, supplerer han.

Tidligere i år slapp Cashmere Cat debutalbumet «9», med bidrag fra blant andre Ariana Grande, MØ, The Weeknd og Selena Gomez. deretter fulgte en massiv USA-turné, som fortsetter gjennom sommeren. Men det betyr ikke at han har planer om å slappe av fremover.

– Nå som jeg er ferdig med å jobbe på albumet har jeg begynt å jobbe på leiligheten min i New York ! Kjøpte akkurat en veldig fin oransj pute idag! Og en fin blomst. Utenom det tror jeg at jeg spilte inn en ny låt hver eneste kveld jeg var på turnébussen.. Har allerede masse nytt materiale til et nytt prosjekt, røper han.

– Hva synes du om å bli nominert til Eksportprisen?

– Utrolig utrolig stas! En stor ære. Tusen takk!

https://www.youtube.com/watch?...

Cashmere Cat – Quit ft. Ariana Grande

De øvrige nominerte til Music Norway og Spellemanns eksportpris er Alan Walker, Lise Davidsen, Mette Henriette, William Wiik Larsen og Seeb. Prisen deles ut i på Music Norways sommerfest 9. juni og består av en Spellemann-statuett og et stipend på 100.000 kroner fra Kulturdepartementet. Prisvinneren skal gi stipendet, kalt «Det var her det begynte», videre til den eller de som la forutsetningene, bidro til å skape muligheter, og motiverte prisvinneren til sin musikalske utvikling.