Eksportprisen: Historisk platedebut og unik stil
Mette Henriette har vakt stor internasjonal oppsikt med sin særegne og sjangeroverskridende musikk.
Mette Henriette Martedatter Rølvåg (26), bedre kjent under artistnavnet Mette Henriette, startet sin saksofonistkarriere i ung alder. Fra sin hjemby Trondheim gjorde hun seg tidlig bemerket både som komponist og utøver. Ikke bare i Norge, men også utover landets grenser.
I 2013 fikk hun en rolle i en av den legendariske performance-artisten Marina Abramovics filmer, og året etter inngikk de to et samarbeid i form av en duo-fremføring på The Hole på Manhattan i New York, kuratert av Antony Hegarty.
To år senere ble Mette Henriette historisk ved å være den første artisten til å gi ut et dobbelt debutalbum på det velrennomerte tyske jazz-labelet ECM Records. Det selvtitulerte albumet, som ble produsert av ECM-grunnlegger Manfred Eicher, ble beskrevet av plateselskapet som et «arrestingly original musical statement» der musikken skaper en helt egen verden på tvers av sjangerdefinisjoner.
Særegen musikkstilReaksjonene internasjonalt lot ikke vente på seg. Albumet ble blant annet kåret til jazz record of the year i The Independent og The Guardian kalte Mette Henriette en «contemporary music star on the rise». Hun spilte også live i Gilles Petersons program på BBC Radio og fikk stor omtale i alt fra Elle France til jazzorienterte publikasjoner som All About Jazz og Jazzwise.
Bugge Wesseltoft, jurymedlem i Spellemann og Music Norways eksportpris, mener at Mette Henriette har utmerket seg særlig innen jazzfeltet.
– Mette Henriette er en de aller sterkeste og mest spennende nye stemmene i norsk og internasjonal jazz, med en særegen musikkstil der hun blander improvisert musikk med samtid og folkemusikk, sier han om nominasjonen.
https://www.youtube.com/watch?...
Utdrag fra Mette Henriettes debutalbum på ECM.
Kunstnerisk leder for nyMusikk og påtroppende direktør ved Kunstnernes Hus, Anne Hilde Neset, mener også at Mette Henriette har spilt en spesielt viktig rolle i krysningspunktet mellom sjangre.
– Mette Henriette er en viktig aktør innen sjangerløs musikk. Hennes åpenhet og interesse for flere kunstformer er befriende og berikende. Hennes intime og nyanserte dobbeltalbum på ECM viser et mangefasettert og komplekst kunstnerskap, sier hun i en kommentar.
Talent og tilstedeværelseMette Henriette har turnert verden rundt, og solgt ut en rekke spillesteder i Europa og USA. I 2016 sto hun for åpningskonserten på Berlin Jazz Festival, målbandt lyttere på Atlanta Jazz Festival og mottok stående ovasjoner for triokonserter i Frankrike og Portugal. Nylig hadde hun premiere på solofremføringen In Between på documenta 14, som er ansett som den viktigste utstillingen for moderne kunst i verden, ved siden av La Biennale di Venezia.
En av verdens mest meritterte artistfotografer og musikkfilmskapere Anton Corbijn, som har jobbet med artister som Depeche Mode, Nirvana, R.E.M. og U2, står bak fotografiene til det omtalte albumets plateomslag. Han beskriver Mette Henriette som en artist med sjeldne kvaliteter.
– Det er sjelden jeg møter noen i musikkverdenen jeg ikke har hørt om, som overrasker meg med sitt talent og tilstedeværelse. Mette har den kvaliteten, sa han til D2 i et intervju.
Mette Henriette har også vært en representant for den samiske kunstscenen, og har samarbeidet med tradisjonelle duodjiartister, spilt på Sametinget og stått bak åpningsseremonien på den ledende internasjonale urfolksfestivalen Riddu Riddu i forbindelse med 100-års jubileet for samenes første landsmøte i Trondheim i 1917.
Nominasjonen kom som en overraskelse på Mette Henriette.
– Dette var litt av en overraskelse. Jeg vil gjerne takke Spellemann og Music Norway for nominasjonen. Har akkurat hatt premiere på en solo performance under documenta14 og nyter nå noen dager i atelieret før jeg flyr videre til Danmark for en filmproduksjon neste uke. Det ville være en glede å kunne gi disse 100 000 kr videre til noen som støttet meg og tilrettela for at jeg fikk fine musikkopplevelser i barndommen, som et tegn på min takknemlighet, sier hun.
De øvrige nominerte til Music Norway og Spellemanns eksportpris er Alan Walker, Lise Davidsen, Cashmere Cat, William Wiik Larsen og Seeb. Prisen deles ut i på Music Norways sommerfest 9. juni og består av en Spellemann-statuett og et stipend på 100.000 kroner fra Kulturdepartementet. Prisvinneren skal gi stipendet, kalt «Det var her det begynte», videre til den eller de som la forutsetningene, bidro til å skape muligheter, og motiverte prisvinneren til sin musikalske utvikling.