Eksportprisen: – Norges mest renommerte låtskriver

Ina Wroldsen har hatt en lang karriere som internasjonal låtskriver i toppklasse. 2015 ble et strålende år, mye takket være Calvin Harris hit-en How Deep Is Your Love.

Skrevet av Rebeca 27.05.2016

Ina wroldsen 600 600x400

Ina Wroldsen har i snart 10 år vært låtskriver av internasjonal toppklasse, og har skrevet for artister som Britney Spears, One Direction, Shontelle, Melanie C og Shakira, for å nevne noen. I tillegg har hun de siste årene tatt opp artistkarrieren og gjort seg bemerket både som den ene delen av duoen Ask Embla og som soloartist.

De to første internasjonale suksessene som låtskriver kom i 2008 med Pussycat Dolls-låten Hush Hush; Hush Hush, som blant annet gikk til topps på Billboards Dance Club Songs-liste, og den britiske gruppen The Saturdays’ debutalbum «Chasing Lights», hvor Wroldsen var co-writer på åtte av låtene. Albumet har så langt solgt nærmere 700.000 eksemplarer.

Siden har det gått slag i slag, og Wroldsen regnes i dag som en av de mest ettertraktede på sitt felt i Europa og Nord-Amerika

Dronning utenfor Norge2015 ble et stort år for Ina Wroldsen. Hun var en av låtskriverne bak superhit-en How Deep is Your Love med Calvin Harris & Disciples. Calvin Harris er en av verdens største DJ-artister, og låten nådde 27. plass på Billboard Hot 100, i tillegg til topp 10-plasseringer i 22 land.

Wroldsen innehar også vokalen på låten, og opptrådte sammen med Calvin Harris & Disciples på Jimmy Fallons The Tonight Show. Låten er spilt på radio over en halv million ganger rundt om i verden og streamet snart 400 millioner ganger på Spotify.

https://www.youtube.com/watch?...

Ina Wroldsen opptrer på The Tonight Show

Hun vant også æresprisen da Musikkforleggerprisen ble delt ut for første gang i 2015, og er i disse dager aktuell som Idol-dommer på TV 2.

A&R-direktør hos Universal Music Norge, Wroldsens plateselskap som artist, mener det er på høy tid at hun blir anerkjent for sin mangeårige innsats.

– Det er ikke lett å bli dronning i eget land. Men Ina er dronning og har vært det lenge. Utenfor Norge, that is. Hun er uten tvil Norges mest renommerte og brukte låtskriver der ute i den store verden. Hun er helt der oppe i det aller øverste sjiktet. Hun er en av de få utvalgte som er med i loopen når de store internasjonale stjernene trenger hjelp, sier Rogstad.

Han mener Norge sitter på en enorm ressurs i Ina Wroldsen, ikke bare som låtskriver, men også som artist.

– Hun satte akkurat det skapet ettertrykkelig på plass når hun ga Norge kollektiv gåsehud under fremførelsen av Lay It On Me på Idol. For oss som har visst at hun var en så rå vokalist og formidler lenge kom ikke dette som en overraskelse. De fleste andre ramlet av stolen, fikk hakeslepp eller reiste seg i sofaen og jublet, påpeker Rogstad, og legger til at han er ekstremt glad på Inas vegne.

Stolt og priviligertWroldsens manager og ektemann Mark Ellwood har lang fartstid i musikkbransjen, og roser hennes brennende engasjement og ikke minst talent.

– Jeg er utrolig stolt og ekstremt privilegert for å hatt mulighet til å jobbe sammen med Ina de siste 10 årene, både profesjonelt og privat. Jeg har fortsatt til gode å møte en mer bestemt og karrierebevisst kvinne siden jeg begynte å jobbe i musikkindustrien i 2001, sier han i en kommentar.

– Det har vært mange oppturer, og noen nedturer, men hennes stemme, låtskrivingstalent og generelle musikalske talent har alltid vært udiskutabelt.

Ifølge Ellwood har hun fått bekreftet salg av mer enn 15 millioner låter, deriblant 5 millioner for How Deep is Your Love, samt millionsalg av Shakiras Empire, Britney Spears’ He About to Lose Me og Shontelles Impossible.

Ina Wroldsen selv sier følgene om nominasjonen til Eksportprisen:

– Jeg synes det er veldig hyggelig å bli nominert. Det er veldig mye spennende som skjer i norsk musikkliv om dagen, så dette anser jeg som en ære. Tusen takk!

De øvrige nominerte til Music Norway og Spellemanns eksportpris er Kygo, Einar Selvik, Vilde Frang og Madcon. Vinneren av Eksportprisen 2015 blir offentliggjort i slutten av mai. Prisen deles ut i juni og består av en Spellemann-statuett og et stipend på 100.000 kroner fra Kulturdepartementet. Prisvinneren skal gi stipendet, kalt «Det var her det begynte», videre til den eller de som la forutsetningene, bidro til å skape muligheter, og motiverte prisvinneren til sin musikalske utvikling.


Shontelle 1mill 600x400