Eksportprisen: – Rett i krysset

Madcon nådde sitt foreløpige høydepunkt i 2015 med hiten «Don´t Worry», som gikk til topps i en rekke europeiske land.

Skrevet av Rebeca 23.05.2016

Madcon3 photo Olav Stubberud 600x400

Madcon ble stiftet allerede tidlig på 90-tallet, først som en større gruppe. Men etter hvert sto Tshawe Baqwa og Yosef Wolde-Mariam igjen på scenen. Deres første kommersielle gjennombrudd kom med Paperboys-samarbeidet Barcelona i 2002. Siden den gang har gruppen hatt en rekke hits i inn- og utland, sist med Don’t Worry, som hittil har oppnådd rundt 600.000 radiospillinger og godt over 100 millioner Spotify-streams internasjonalt.

Manager Peter Peters har jobbet med Madcon siden tiden før det Spellemannpris-vinnende debutalbumet «It’s All a MadCon» som kom ut i 2004.

Singelen Beggin’, en moderne vri på Frankie Valli-låten med samme navn, ble Madcons internasjonale gjennombrudd.

– Dette var første gangen vi fikk musikken ut av Norge, og låten ble populær verden rundt. Etter det har vi jobbet knallhardt med å finne låter som skal fenge, forteller Peter Peters.

Og det har de klart. De siste ti årene har gruppen hatt kontinuerlig høy aktivitet på den internasjonale scenen. Peters poengterer at man ikke kan hvile på sine laurbær selv om man får én internasjonal hit.

– Mange som får en hit tenker at ting kommer til å gå av seg selv etterpå, men faktum er at man egentlig begynner på null hvert år. Jeg tror vi har vært spesielt gode på ikke å gi opp.

En ny givMadcon har egentlig aldri stått stille. Duoen har hatt en lang rekke singler som har fungert svært bra i ulike deler av verden, deriblant Glow som ble fremført under Eurovision i 2010 med en oppsiktsvekkende flash mob-dans på tvers av Europa. Deretter fulgte Freaky Like Me med Ameerah og One Life med Kelly Rowland. Samtidig har gruppen hele veien hatt turné- og promovirksomhet i utlandet, og jobbet med en lang rekke internasjonale storheter som Ne-Yo, Ludacris, Snoop Dogg og Rick Ross.

2015 har imidlertid vært et spesielt år for Yosef og Tshawe. I 2015 byttet de ut deler av det internasjonale apparatet, og fikk en ny giv med nye mennesker. De omstrukturerte også internt, og satset på å eie egne master-rettigheter. Og så kom kjempe-hiten Don’t Worry sammen med Ray Dalton. Låten gikk til topps på listene i store deler av Europa.

– Det var utrolig tilfredsstillende å sette Don’t Worry rett i krysset, og det har vært en kjempestart på det nye prosjektet vårt, sier Peters.

At Ray Dalton endte opp som gjestevokalist var mer eller mindre et resultat av et innfall i studio, avslører Peters. Planen var egentlig å jobbe sammen med ham om en spesifikk beat, men han ble overtalt til å prøvesynge.

– Han syntes nok at låten var litt i gladeste laget og var skeptisk i starten. Men vi merket med en gang at det skjedde noe helt spesielt da han sang, så vi brukte resten av studiotiden på det i stedet.

https://www.youtube.com/watch?...

Musikkvideoen til «Don’t Worry»

Altoppslukende suksessDon’t Worry ble skrevet sammen med låtskriverne Teddy Sky og Johnny Powers Severin. Sistnevnte er glad på Madcons vegne for nominasjonen.

– Madcons energi, engasjement og hjerte for musikken skinner igjennom i hver låt de synger. Det var en stor glede å bli kjent med dem og være en del av deres historie. Jeg ser frem til å skape nye minner med dem, sier Johnny Powers Severin i en kommentar.

Også Steffen Müller, administrerende direktør for Warner Music Entertainment Central Europe, Madcons internasjonale plateselskap, er imponert over jobben som er gjort det siste året.

– Tshawe, Yosef, Peter og hele Madcon-teamet er ekstremt profesjonelle, åpne for nye og kreative ideer og blir aldri lei av å reise jorden rundt for å vise frem musikken. Ikke bare leverer de glimrende musikk og opptredener, men også deres fantastiske arbeidsmoral, respekt for partnere og kolleger, så vel som deres personligheter, gjør det til en glede å jobbe med Madcon, sier han.

Faktisk har oppmerksomheten rundt Don’t Worry vært så altoppslukende at Madcon ikke har rukket å gi ut flere låter. Men det er mange planer på gang. De jobber for tiden i studio med nytt materiale, og planen er å slippe ny musikk til skolestart.

– Det har vært en ære å bære det norske flagget rundt i verden som vårt lands ambassadører så lenge som vi har gjort. Og det føles alltid bra å bli anerkjent for ens innsats. Vi har, sammen med våre kolleger, bidratt til å gjøre det kult å være norsk, noe som i seg selv er virkelig en velsignelse. Vi takker så mye for nominasjonen og for anerkjennelsen av vårt arbeid, kommenterer Madcon selv.

De øvrige nominerte til Music Norway og Spellemanns eksportpris er Kygo, Einar Selvik, Vilde Frang og Ina Wroldsen. Vinneren av Eksportprisen 2015 blir offentliggjort i slutten av mai. Prisen deles ut i juni og består av en Spellemann-statuett og et stipend på 100.000 kroner fra Kulturdepartementet. Prisvinneren skal gi stipendet, kalt «Det var her det begynte», videre til den eller de som la forutsetningene, bidro til å skape muligheter, og motiverte prisvinneren til sin musikalske utvikling.