Eksportprisen: Satset alt på USA – og vant

William Wiik Larsens singler er solgt i 10 millioner eksemplarer de fire siste årene.

Skrevet av Rebeca 20.05.2017

Williamwiklarsen Eksportprisen 2016
William Wik Larsen er nominert til Spellemann Eksportprisen 2016

William Wiik Larsen, tidligere kjent som både Nasty Kutt og Will IDAP, kan se tilbake på et ellevilt 2016. I løpet av året sto han blant annet bak den største countrylåten i USA. Smått absurd for en nordmann med bakgrunn fra et hip hop-kollektiv.

Manager og kompanjong Julian Alexander forteller om et helt unikt talent.

– Jeg begynte å jobbe med William da han var rundt 15 år gammel. Han var en «wiz-kid»på DJ-fronten som konstant lagde beats som han ga meg på CD, mimrer Julian Alexander.

William ble derfor en del av Julians Pass It Records, et kollektiv av artister, produsenter og DJ-er innen hip hop og rap, hvor han blant annet figurerte som DJ for Equicez. Det var også for Equicez’ Axel Purcell at han fikk sin første plassering, da på El Axels første soloalbum «It Is Wha It Is» i 2007.

– William var alltid en ekstremt flink og hardtarbeidende fyr, og det satte jeg stor pris på, fortsetter Julian Alexander.

Hits på rekke og radEtter hvert ble Pass It avviklet, og Julian og William gikk sammen om starte det nye produksjons- og publishing-selskapet IDAP Music i 2008. Tiden som fulgte innebar stor suksess for Wiik Larsen, både som låtskriver og produsent, med en lang rekke hits for artister som Karpe Diem (Vestkantsvartinga, Byduer i Dur, Ett Under Par), Jaa9 & OnkIP (Krølla 50-lapp Y’all), Lars Vaular (Neei!), Madcon (Fåkke Fly Bort, Be Mine) og Erik & Kriss (Ølbriller, Store Drømmer) for å nevne noen.

Apropos Store Drømmer; Julian og William hadde sine egne drømmer. Nemlig om å slå igjennom i USA. Og da William Wiik Larsen var på høyden i Norge, bestemte de seg for å gjøre drømmen til virkelighet.

– Med tanke på Williams karriere i Norge, kan man kanskje si at det var galskap å begynne på scratch i USA, , sier Julian Alexander.

Han forteller om en helt ny hverdag med Greyhound-busser og trange hotellrom med kakerlakker. Alle sparepengene ble brukt på å gjøre research i USA. Til slutt falt valget på Los Angeles, som fremsto som det beste alternativet for fremadstormende produsenter og låtskrivere. Men først måtte de skaffe seg arbeidsvisum, en prosess som ikke akkurat er gjennomført over natten. De jobbet derfor videre i Norge i påvente av visum, men med fokus på at ny produksjon skulle føre til USA-suksess.

Resultatet ble Nico & Vinz-låten Am I Wrong, hvor William Wiik Larsen er kreditert som både produsent og låtskriver.

– Tanken var at hvis man som outsider skal gjøre suksess i USA, må man tilby noe annet enn det som allerede finnes der. Det er liksom ingen vits å tilby det samme som Drake. Det er noe av erfaringen som vi tilegnet oss som var med på å forme Nico & Vinz-greia til, forteller Julian.

Låten ble en kjempehit verden rundt, og endte på 4. plass på Billboard Hot 100. Da Am I Wrong slo igjennom for fullt i USA, var låten i en periode den mest spilte på amerikansk radio på alle plattformer. Låten har solgt mer enn fem millioner enheter på verdensbasis.

Country-suksessNaturlig nok åpnet en slik suksess mange dører. I 2016 opplevde Larsen nok en kjempesuksess i USA, denne gangen i en annen, og for mange overraskende, sjanger. Nemlig country. Florida Georgia Line-låten H.O.L.Y., som Wiik Larsen skrev sammen med den amerikanske låtskriveren Busbee, gikk til topps på Billboards country-liste og ble liggende der i 18 uker. Låten hadde da vært noen runder hos andre store artister før den til slutt endte hos Florida Georgia Line.

At Wiik Larsen skulle gjøre så stor suksess innen country kom ikke som noen stor overraskelse på Julian Alexander.

– William er som en «method actor» i skuespillerverdenen. Han går inn for å uselvisk skjønne seg på personen og prosjektet han jobber med og for å utvikle noe unikt. Sound og sjanger blir litt relativt og kommer alltid i andre rekke. Det William bringer til bordet, er alltid er sin intuitive forståelse for velbalanserte og sterke låter, og sin genuine musikalitet. Når du kombinerer det med at han er ufattelig flink med programmering og skruing av lyd, så får du fyr som kan ta en låt og produksjon fra a til å helt på egenhånd og fullføre en helhetlig kreativ visjon uten kompromisser.

https://www.youtube.com/watch?...

Florida Georia Lines kjempehit H.O.L.Y.

– Enestående talentCalifornia-bandet Train er blant de internasjonale artistene Wiik Larsen har jobbet med og skrevet for. Han har faktisk skrevet og produsert hele seks låter fra bandets siste album «A Girl, a Bottle, a Boat», inkludert singelen Play that Song, som nylig bikket 500.000 solgte enheter i USA. Frontmann Patrick Monahan sender en hilsen til William i forbindelse med nominasjonen:

– William Wiik Larsen er et enestående talent og en positiv kraft. Jeg føler meg heldig som kjenner ham og har fått mulighet til å jobbe med ham. Will får meg til å føle at jeg kan gjøre hva som helst. Tusen takk, Will!

Selv kommenterer Larsen følgende:

– Jeg er beæret av å bli nominert til eksportprisen og takknemlig for hva Music Norway gjør! Jeg er stolt over å kunne få reppe Norge internasjonalt sammen med en så talentfull gjeng.

William Wiik Larsen har solgt 10 millioner singler de fire siste årene. Låtene hans har blitt streamet rundt 1,5 milliarder ganger på Spotify.

De øvrige nominerte til Music Norway og Spellemanns eksportpris er Alan Walker, Lise Davidsen, Cashmere Cat, Mette Henriette og Seeb. Prisen deles ut i på Music Norways sommerfest 9. juni og består av en Spellemann-statuett og et stipend på 100.000 kroner fra Kulturdepartementet. Prisvinneren skal gi stipendet, kalt «Det var her det begynte», videre til den eller de som la forutsetningene, bidro til å skape muligheter, og motiverte prisvinneren til sin musikalske utvikling.