Festspillene til Kina

Fem konserter filmet under Festspillene i Bergen 2020 skal vises av det kinesiske medieselskapet Tencent i vår.

Skrevet av Tina Brodal 06.03.2021

Opening Concert BFO Leif Ove Andsnes conductor Edward Gardner soprano Mari Eriksmoen photo by Thor Brodreskift 600x400
Fra åpningskonserten (foto: Thor Brødreskift / Festspillene i Bergen)

Den første konserten legges på Tencents portal fredag 5. mars, og deretter slippes én konsert i uken frem til 27. mars. Konsertene vil være tilgjengelige digitalt i Kina i opptil 60 dager.

– I 2020 snudde vi oss rundt og laget et nytt, digitalt festspillprogram etter at alle fysiske kulturarrangement ble avlyst. Et gledelig resultat var at vi nådde bredt ut internasjonalt, og verdien av det kan være stor for norske artister på sikt. Men vi ser at vi ikke har nådd et av verdens største markeder, nemlig Kina, og ønsket derfor å gjøre dette pilotprosjektet, sier festspilldirektør Anders Beyer.

I vår kan mange kinesere dermed bli kjent med norske artister som Leif Ove Andsnes, Einar Selvik, Eldbjørg Hemsing, Bergen Filharmoniske Orkester, Oslo-Filharmonien, Henning Kraggerud, Christian Ihle Hadland og Marja Mortensson via fem konserter fra Festspillene i Bergen 2020.

For å gjennomføre prosjektet, har Festspillene inngått et samarbeid med det kinesiske markedsføringsbyrået Hermark Culture og Tencent Art Channel, som er en ledende aktør innen plattformer for nettunderholdning i Kina. Piloten er støttet av Utenriksdepartementet, Music Norway og Den norske ambassaden i Beijing.

– I en situasjon hvor det er meget vanskelig å reise for å ta del i kulturopplevelser, er det veldig gledelig at konserter fra Festspillene i Bergen på denne måten blir tilgjengelige for et kinesisk publikum. Slik kan vi likevel fremme norsk musikk og kultur i Kina på en god måte, sier Signe Brudeset, Norges ambassadør til Kina.

– Fra våre kinesiske samarbeidspartnere opplever vi stor interesse for og vilje til å gjøre digitale seere om til betalende publikummere. Det siste året har vist oss at kulturlivet trenger flere forretningsmodeller, og Festspillene har et ønske å om teste ut nye måter å jobbe på, sier festspilldirektøren.

Disse konsertene skal vises i Kina:

• Åpningskonserten

• Marja Mortensson & Daniel Herskedal• Henning Kraggerud & Christian Ihle Hadland

• Einar Selvik

• Avslutningskonserten m/Leif Ove Andsnes & Oslo-Filharmonien