Hvem vinner Eksportprisen for 2016?

Spellemann og Music Norway deler ut Eksportprisen for 2016 i juni 2017.

Skrevet av Rebeca 24.03.2017

Spellemann 600 600x400

I 2016 gikk Spellemann og Music Norway sammen om å etablere Eksportprisen for å anerkjenne arbeidet med å jobbe frem suksesshistorier med norske artister internasjonalt. Kulturdepartementet bidro med 100.000 kroner til stipendet «Det var her det begynte», som prisvinneren skulle dele videre til miljøet som la forutsetningene, bidro til å skape muligheter, og motiverte prisvinneren til å jobbe videre med musikk.

Vilde Frang, Ina Wroldsen, Madcon, Einar Selvik og Kygo var nominert til prisen for 2015. Juryen la vekt på at 2015 var det året der de nominerte for alvor markerte seg internasjonalt, at gjennombruddet resulterte i økt etterspørsel og oppmerksomhet ute, som i sin tur motiverte andre unge talent her hjemme.

– Norske talent med internasjonal suksess er inspirerende både for bransjen og for artistene. Et lite marked lokalt krever etterhvert at man jobber globalt. Jeg tror og håper at oppmerksomheten til denne prisen kan gi gir enda flere lyst til å være med på å skape et nytt eventyr for norsk musikk internasjonalt. Stipendet oppfordrer til at de med erfaring og nettverk ute, bidrar til å hjelpe neste mann eller kvinne ut, og jeg er særlig glad for ringvirkningen dette skaper. Eksportprisen bør bidra til å skape kultur for at kommersiell suksess ute stimulerer et helt musikkliv her hjemme, sier Kathrine Synnes Finnskog, direktør i Music Norway.

Kygo hadde et formidabelt 2015 med flere store hits som gjorde seg bemerket på listene i en rekke viktige markeder. Han ble derfor også presentert som første vinner da Eksportprisen ble delt ut av kulturminister Linda Hofstad Helleland under Music Norways sommerfest 3. juni i fjor.

Les mer: Kygo vinner av Eksportprisen 2015

Kygo var selv til stede for å ta imot Spellemann-statuetten, og valgte å gi stipendet til sitt regionale kompetansesenter Brak i Bergen, ved daglig leder Karen Sofie Sørensen. Brak arrangerer, med bakgrunn i tildelingen, en fagdag om musikk og merkevarebygging 25. mars.

Eksportprisen deles også i år ut i forbindelse med Music Norways sommerfest i juni.

Juryen består av:Amund Bjørklund, Bugge Wesseltoft, Ingrid Røynesdal, Limita Lunde, Martha Lyse og Tomas Linnes.

– Spellemann er stolte og glade over å videreføre Eksportprisen i samarbeid med Music Norway. Norsk musikkeksport har i altfor mange år fått altfor lite oppmerksomhet, og vi håper videreføring av Eksportprisen skal bidra til å synliggjøre de mange suksesshistoriene og at flere tør å ta sjansen på å satse på en internasjonal karriere, sier Marte Thorsby, styreleder i Spellemann.

De nominerte til Eksportprisen vil annonseres i mai, etter at juryen har gjort sine vurderinger. Vil du spille inn kandidater? Mail post@musicnorway.no og merk mailen med Eksportprisen 2016.

For mer informasjon, kontakt:Kathrine Synnes Finnskog – direktør Music Norway, 90691318/kathrine@musicnorway.no