Ina Wroldsen vant prisen for Årets internasjonale suksess

Ina Wroldsen mottok fredag Spellemann og Music Norways pris Årets internasjonale suksess for hennes formidable suksess i 2017.

Skrevet av Rebeca 08.06.2018

Music Norway Eriksen Wroldsen2018
Ina Wroldsen vant prisen for Årets internasjonale suksess 2018, utdelt av utenriksminister Ine M. Eriksen Søreide og Spellemanns hedersprisvinner Mari Boine på Vippa i Oslo fredag formiddag.

Prisen ble annonsert og overrakt av utenriksminister Ine M. Eriksen Søreide og Spellemanns hedersprisvinner Mari Boine på Vippa i Oslo fredag formiddag.

Ina Wroldsen fikk enorm suksess i 2017 som låtskriver av verdenshitene ”Rockabye” og ”Symphony”, begge fremført av britiske Clean Bandit. I sin begrunnelse fremhever juryen hvor sjeldent låtskrivere oppnår globale hits, og hvor eksepsjonelt det er å ikke bare få én, men to globale hits samme år (juryens begrunnelse nederst).

Ina Wroldsen sier hun er stolt over å bli anerkjent for den jobben hun gjør.

– Jeg er stolt og glad for å få denne prisen. Det er så mange flinke folk som også hadde fortjent den så det å bli kåret til vinner her er stas! Å få en pris er jo en anerkjennelse av den jobben man gjør. I vår bransje, sikkert i de fleste andre også, føler man jo innimellom at det er mange bomskudd før man får inn et mål og da er det helt klart gøy at det blir lagt merke til.

Utenriksminister Ine M. Eriksen Søreide sier hun er imponert over Wroldsens suksess.

– Et av mine privilegier som utenriksminister er å fremme norsk musikk og kultur i utlandet. Sjelden har det vært lettere og morsommere enn det er nå, med så mange dyktige artister, låtskrivere og produsenter som gjør det bra i utlandet. Ina Wroldsens suksess er imponerende, med internasjonale hits både som artist og låtskriver. To av låtene hun har skrevet er sett av 2,5 milliiarder på Youtube og hørt av mer enn 1,7 milliarder på Spotify. Det er litt større publikum enn en norsk politiker er vant til å ha.

Stipend til Vær Stolt FestivalenPrisen består av et spellemanntrofé og et stipend på 100.000,- gitt av Kulturdepartementet, som vinneren gir videre til en aktør som har vært et viktig ledd i starten av hennes karriere. Wroldsen ga stipendet videre til bydelsfestivalen Vær Stolt Festivalen i Søndre Nordstrand. Bak festivalen står organisasjonen Vær Stolt som jobber med integrering og styrking av selvbildet og selvtilliten til barn og ungdom.

Ina Wroldsen beskriver valget av Vær Stolt Festivalen som naturlig.

– Vær Stolt Festivalen var et naturlig valg for meg i og med at stipendet heter «det var her det begynte». Jeg er vokst opp på Holmlia hvor det ble lagt ned et stort arbeid med barn og unge. Det var barne- og ungdomsklubber og det var aktiviteter for de aller fleste. Det var aksept for å ville vise fram det man var god på og det var stadig arrangementer hvor de som ville fikk sjansen til å vise hva man kunne. Årene på Holmlia har i stor grad formet meg, både som menneske og musiker. Det var der det begynte og det er jeg stolt over.

Ove Bevolden i Vær Stolt er svært overrasket over å få tildelt stipendet, og at det motiverer til å jobbe videre med barn og unge.

– Vi opplever å få dette som en stor overraskelse og veldig hyggelig, og vil være med til å motivere oss i det videre arbeidet. Pengene skal brukes til å arbeide med lokal ungdom og til videreføring av vår festival, og gi lokale artister muligheten til å stå på en stor scene sammen med mer profesjonelle artister.

Statssekretær i Kulturdepartementet, Frida Blomgren, er imponert over Wroldsens prestasjoner og glad for at Kulturdepartementet kan bidra til stipendet.

– Suksessen ute skapes hjemme, i de lokale og regionale musikkmiljøene og den frivillige innsatsen som legges ned der. Dette stipendet skal sette søkelys på det viktige arbeidet som gjøres rundt om i hele landet. Det er det som legger grunnlaget for talenter som kanskje en dag vil nå langt ut over landets grenser, sier statssekretæren.

Direktør i Music Norway, Kathrine Synnes Finnskog mener Wroldsen er proff til fingerspissene, og er glad for kunnskapen og nettverket hun bringer tilbake til den norske bransjen.

– Dette er både veldig velfortjent og veldig hyggelig. Ina har flyttet hjem, og tatt med seg verdifulle internasjonale erfaringer og nettverk. Nå bidrar hun med å løfte nye talenter frem, samtidig som hun fikser det å balansere både artist og låtskriverkarrieren sin. Ina er proff til fingerspissene. Respekt.

Styreleder i Spellemann Marte Thorsby har bare lovord for Wroldsen.

– Vi i Spellemann er svært glade for å kunne gi Ina Wroldsen prisen for årets internasjonale suksess. Hun har jobbet lenge i utlandet og bygget karrieren stein på stein. Med en lang rekke listeplasseringer rundt i verden, ikke minst med «Rockabye» og «Symphony», viser hun et imponerende talent og kaliber som vi synes det er veldig stas å få være med å hedre.

Mentorstipend til PetroleumUnder prisutdeling på Vippa fredag formiddag delte Innovasjon Norge også ut sitt Mentorstipend som støtter det norske teamet til en av de nominerte. Prisen gikk til Petroleum Records, plateselskapet til Kvelertak.

Innovasjon Norges begrunnelse for Mentorstipendet til Petroleum Records:Petrouleum Records har en lang fartstid i Norge, og representerer både nykommere og etablerte navn som AURORA, Sondre Justad, Thomas Dybdahl, Bendik, Bigbang, Sigrid og ARY i Norge og i samarbeid med deres partnere eller managements i utlandet tilrettelegger de for talentutvikling lokalt som gir nye muligheter internasjonalt.

Som støttespiller for Kvelertak i Norge, koordinerer Petroleum marketing, PR og A&R for bandet. Nå begynner planleggingen av et nytt album som skal slippes i et krevende digitalisert og globalisert marked, kan gode råd på veien være gull verdt. Vi tror og håper derfor at et mentorstipend kan komme petroleum og kvelertak til nytte i den tiden som venter.

Juryens begrunnelse for å gi prisen til Ina Wroldsen:Etter nok et utrolig år for norsk musikkeksport var det flere aktuelle kandidater enn noensinne. Allikevel var det en som skilte seg ut. I løpet av mer enn 10 år på den internasjonale popscenen har Ina Wroldsen bygd sin karriere stein på stein, hit etter hit, og fikk i 2017 sitt sterkeste år noensinne med låtene “Symphony” (Clean Bandit feat. Zara Larsson) og “Rockabye” (Clean Bandit feat. Sean Paul & Anne Marie). Disse låtene var fjorårets soundtrack i store deler av verden og er totalt streamet over 1,7 milliarder ganger og sett over 2.5 milliarder ganger på Youtube. ”Rockabye” alene toppet hit-listene i over 20 land, og solgte nesten 6 millioner digitale eksemplarer. Hits av dette kaliberet er sensasjonelt å oppleve i løpet av en karriere. Ina har opplevd det to ganger på ett år.

Norske produsenter og DJ’er har lenge blitt trukket frem når det norske pop-eventyret omtales. Derfor er det ekstra hyggelig å se at det i 2017 var en låtskriver og tekstforfatter som hadde størst nedslagskraft internasjonalt. Ina er en sterk rollemodell for en ny generasjon norske artister og låtskrivere og ringvirkningene av hennes bidrag til norsk musikkeksport kan ikke overvurderes. Det er derfor med stor glede og stolthet vi tildeler prisen for “Årets internasjonale Suksess’ til Ina Wroldsen.

Juryen har bestått av Amund Bjørklund, juryleder (låtskriver og produsent), Mina Evenrud (daglig leder, by:Larm), Limita Lunde (daglig leder Parkteatret og advokatfullmektig), Espen Nørvag Slapgård (redaktør i Metal Hammer Norway) og Bugge Wesseltoft (artist).

Faktaboks, Årets internasjonale suksess

  • Etablert i 2016, da under navnet Eksportprisen av Spellemann og Music Norway
  • Hedrer artister, låtskrivere og produsenters internasjonale suksesser i alle sjangre
  • Prisen består av et spellemanntrofe og stipend på 100.000,- som videreformidles til en aktør som har vært et viktig ledd i starten av vinnerens karriere.
  • Ina Wroldsen vinner i 2018
  • Alan Walker vinner i 2017
  • Kygo vinner i 2016
  • Ina Wroldsen videreformidlet fredag stipendet til Vær Stolt Festivalen i Holmlia

Info om prisen Årets internasjonale suksess:Årets internasjonale suksess er en videreutvikling av Eksportprisen som ble delt ut for første gang i 2016. Prisen skal løfte frem artister, låtskrivere og produsenter som har bragt norsk musikk ut over landegrensene, som fremmer norske suksesshistorier i utlandet, og som stimulerer en hel bransje til å satse internasjonalt. Alan Walker vant prisen i 2017 og Kygo i 2016.