KUPP-komponist urfremføres av KORK

Kristine Tjøgersens KUPP-verk Between Trees urfremføres fredag.

Skrevet av Carl Kristian Johansen 26.10.2021

Anna Julia Granberg BLUNDERBUSS
Kristine Tjøgersen (Foto: Anna Julia Granberg/Blunderbuss)

Den prisbelønte komponisten Kristine Tjøgersen har laget Between Trees som en bestilling til Kringkastingsorkesteret (KORK) som en del av KUPP-programmet. Tjøgersen var med i KUPP-programmet som ble avsluttet i 2019, og i 2020 mottok hun Arne Nordheims komponistpris og Pauline Hall-prisen for verket Bioluminescence. Tjøgersen er også aktiv klarinettist, blant annet i det Spellemannpris-vinnende Ensemble neoN.

(Lenke til NRKs streaming av konserten HER)

- Kristine har en lang fartsid som utøver hvor hun har spilt med blant annet asamisimasa, Ensemble neoN og Tøyen Fil og Klafferi. Hun har på kort tid blitt en etablert komponist med en lovende fremtid og snart skal også stykket Bower fremføres av franske Ensemble Soundinitiative med scenograf Julie Despairies i Paris og på Borealisfestivalen i Bergen, så hun har et internasjonalt nedslagsfelt, sier KUPPs prosjektansvarlige i Music Norway, Einar Idsøe Eidsvåg.

I Between Trees ønsker Tjøgersen å skildre hva som kan foregå mellom trær ved å ta med lytterne på en lydlig ekskursjon. En tur der skogen ikke betraktes på avstand, men gir publikum en følelse av å være inni den. Videre skriver Tjøgersen om verket:

"Stykket begynner med at man hører et ekorn som spiser, og deretter bringes vi under bakken. Der myldrer det av røtter som er forbundet i et nettverk av sopptråder. Disse trådene knytter sammen trær og planter slik at de kan kommunisere - som skogens eget internett. Sopptråder vokser i puls, så det er et rytmisk pulserende liv som utspiller seg under føttene våre. Åpningen er derfor drivende og luftig, som kommuniserende trær. Deretter forflyttes vi over bakken. Vi hører flaksende vinger og forskjellige fugler som hakkespett, svarttrost, gjøk, ugle og skjære.

Verket skildrer også forholdet mellom menneske og natur, og vår tilstedeværelse i den, der vår bevissthet skifter mellom å være til stede og observere omgivelsene, og å dagdrømme. Kanskje tankene vandrer og man nynner på en melodi, for så å bli hentet tilbake til nuet av en busk med skravlete spurv.

Verket skifter mellom vakre melodier og rytmisk driv, og jeg ønsket å lage et orkesterverk med kammermusikalske kvaliteter der instrumenteringen er spekket med detaljer. Nye spilleteknikker er utarbeidet i tett samarbeid med flere av KORKs musikere og omfatter bl.a. vann i messinginstrumentene, flersjiktige treblåslyder og preparert harpe og strykeinstrumenter. Stykket fikk meg også til å gå til tilbake til mine røtter og bakgrunn som klarinettist, og det ble naturlig å reflektere over hva jeg liker aller best med det klassiske orkesterrepertoaret og finne ut hva jeg savner i det moderne repertoaret. Så den varme lyden av hornkvartett og en vakker obosolo ble noe av det som jeg ville ha med.

Verket er skrevet til Kringkastingsorkesteret i regi av KUPP-programmet og er dedikert til min mor."

Between Trees fremføres av KORK i Stor Studio kl. 18 fredag 29. oktober. KORK fyller 75 år i 2021.

- Med KUPP ønsker vi å tilrettelegge for at unge norske komponister skal få verktøy i arbeidet med markedsføring, innsalg, nettverksbygging nasjonalt og internasjonalt, og i en periode få noen inngangsporter til nøkkelpersoner i disse nettverkene, sier Idsøe Eidsvåg.

KUPP er et utviklings-, nettverks- og promoteringsprogram for unge, lovende komponister under 35 år, initiert av Norsk Komponistforening, Talent Norge og Music Norway med støtte fra Sparebankstiftelsen DNB, Talent Norge og Det norske komponistfond.