Kygo er vinner av Eksportprisen 2015

Kygo vant Music Norway og Spellemanns eksportpris for 2015.

Skrevet av Rebeca 03.06.2016

Kygokss 600 600x400

Kygo hadde et formidabelt 2015 med flere store hits som gjorde seg bemerket på salgslistene i flere viktige markeder. Han ble den artisten som raskest har nådd én milliard streams på Spotify, var gjest på flere store amerikanske TV-show og gjorde flere store konserter og turneer i utlandet. Alt dette kort tid etter at han gjorde seg bemerket som artist.

Kulturministeren Linda Hofstad Helleland uttaler:

– Skal vi få til et nytt norsk eksporteventyr for musikk og kreativ næring , trenger vi både de som lykkes i å nå ut, og de som legger grunnlaget for disse suksessene. Dette arbeidet vil regjeringen bidra til, og derfor støtter vi Eksportprisen. Det er svært fortjent at Kygo får årets pris med den store internasjonale suksessen han har hatt i 2015, og jeg er spent på hvem han gir prisen videre til.

Kygo var selv til stede for å ta imot Spellemann-statuetten, samt gi stipendet «Det var her det begynte» på 100.000 kroner, gitt av Kulturdepartementet, videre til et miljø som har vært og er betydningsfullt i arbeidet med å heve kompetansen i det lokale musikkmiljøet til prisvinneren.

– Det er en stor ære å motta denne prisen og jeg vil takke Music Norway og Spellemann for anerkjennelsen. Det er moro å se at norsk musikk er i vinden internasjonalt for tiden. Det er ingen fasitsvar på hvordan man skal legge opp satsingen sin. Vi fikk mye hjelp av Brak i begynnelsen med mange gode råd, og jeg har bestemt meg for å gi stipendet på 100.000 kroner til Brak i Bergen, sa han under utdelingsseremonien.

Kygo valgte altså å gi stipendet til sitt regionale kompetansesenter: BRAK i Bergen, Hordaland og Sogn og Fjordane, ved daglig leder Karen Sofie Sørensen.

– Det betyr utrolig mye for oss som har jobbet med musikkbransjen i Bergen og omegn i 20 år. Stor ære til Kygo for at han er villig til å dele nettverk og kompetanse med oss. Med dette stipendet skal Brak sammen med Kygo lage et eget program for at flere kan få muligheten til å satse videre. Kygo har banet vei og nå kan flere få muligheten til å følge i fotsporene hans, sa Sørensen.

Juryens begrunnelse:

Det var gode diskusjoner innad i juryen rundt hvem som fortjente å bli nominert til Eksportprisen for 2015, men da vinneren skulle utpekes var det i én klar, tydelig og enstemmig retning det gikk – og det er en sann glede å kunne gi Kygo denne meget velfortjente prisen. Ikke bare er han en av de fremste og største representantene for den store nye bølgen av kommersiell EDM, men når musikkhistorien skal oppsummeres vil han definitivt også bli omtalt som en av periodens absolutte pionerer. Kygo har seilet opp til å bli en av Norges største eksportsuksesser noensinne både på livefremfrøringer og innspillinger, og med 2015-hitsene ”Stole The Show” og ”Firestone” ble han den raskeste til å passere 1 milliard streams på Spotify.

Disse satt i juryen:Anita Halmøy Wisløff (leder)Bugge WesseltoftIvar PeersenKathryn Naish HjelsvoldMathias Rygh