Mandelbaum og Made bak nytt publishingselskap

Håp om at First Cut As skal kunne hjelpe mange norske låtskrivere, artister og produsenter ut i verden.

Skrevet av Tina Brodal 02.03.2021

First cut sak 600x400

Vegard Waske fra Mandelbaum Management har gått sammen med Geir Luedy og Mikal Telle i Made Management for å starte opp et splitter nytt publishingselskap. Covid-19 ga en unik mulighet til å planlegge og sette i gang med det som nå heter First Cut As. Sammen har de allerede gjort to signeringer og planen er å bruke nettverket deres til å skape muligheter for flere.

I følge Waske er Mandelbaum og Made Mangement to svært like selskaper i måten de jobber på og med deres internasjonale fokus.

I utgangspunktet er Mandelbaum og Made to management med ganske lik kultur – vi er vant til å jobbe langsiktig med internasjonalt rettede artister, låtskrivere og produsenter, sier Waske. I praksis gjør vi mye av den jobben en publisher gjør – booke sessions med låtskrivere og produsenter for våre klienter, pitche låter til plateselskaper og artister, samt deale splits (fordeling mellom komponister), registrere låter mm.

Waske har av denne grunn lenge tenkt på å starte et publishingselskap, men ville gjerne gjøre det i samarbeid med noen.

Jeg og Made har alle litt forskjellige styrker og nettverk – og samlet kan vi nå hver eneste lille krok av musikkbransjen over hele verden, så jeg tror vi skal kunne få til mye for de vi signer. Vi skal starte i det små og ikke bite over for mye, men på sikt håper vi å kunne hjelpe mange norske låtskrivere, artister og produsenter ut i verden, sier Waske.

«Hvilke låtskrivere er signert så langt?»

De to første signingene er Lise Reppe AKA Sofiloud og Hakan Akyol AKA Hakz. Lise er en ekstremt allround låtskriver og topliner, og har allerede kommet godt på vei etter å ha studert på Limpi og fått Tate McRae og Ali Gaties «Lie To Me» under beltet. Hakz er en ung produsent / beat maker som bl.a. har produsert «Yea Yea» på Pop Smokes #1 album «Shoot for the Stars, Aim for the Moon». Det som kjennetegner begge utover de musikalske ferdighetene er at de har den riktige innstillingen som skal til for å lykkes – de er seriøse, ryddige, har høy arbeidsmoral og tenker langsiktig. Å lykkes som låtskriver eller produsent krever volum og utholdenhet – man må bygge stein på stein, cut by cut, sier Waske.

Sammen med Made er håpet å bruke nettverket deres til å skape muligheter for deres signinger.

– Å lykkes som låtskriver eller produsent krever volum og utholdenhet – man må bygge stein på stein, cut by cut. Vegard Waske fra Mandelbaum Management

Vegard Waske Bilde 600 2
Vegard Waske fra Mandelbaum Management.

I første omgang betyr det å booke mye zoom-sessions, men på sikt få dem ut til de mest sentrale hubene for å jobbe med artister, låtskrivere og produsenter i andre land.

«Dette skjer i pågående covid-19 tider, er det en slags konsolidering av eierskap på låtskriversiden?»

Covid-19 har uten tvil deler av æren for at First Cut startet opp. Det har gjort at vi har hatt tid til å sette i gang og planlegge. Alt for mye kunnskap, kompetanse, nettverkskonsoldiering og ikke minst inntekter har havnet på utenlandske hender – hos amerikanske, engelske og svenske publishere, management og plateselskaper, fortelle Waske.

Skal vi bygge en solid bransje og skape suksesser i Norge må vi få sterkere fagmiljøer og sørge for at mer av inntektene kommer tilbake til Norge. Det er ingen bakdel å være eller jobbe fra Norge lengre, snarere tvert imot – men dessverre er bransjen ikke noe særlig mye større enn den var for 10 år siden. Dette håper vi å kunne være med å bidra til å gjøre noe med.

Lise Reppe 600x400
Lise Reppe som går under artistnavnet Sofiloud, er en av de første signeringene til First Cut As.

Sofiloud er første signering
24 år gamle Lise Reppe som går under artistnavnet Sofiloud, er en av de aller første signeringene til First Cut As.

– Jeg er så takknemlig og stoked for å bli en del av First Cut familien, og ser virkelig frem til alt vi skal få til sammen! Det blir helt rått!

Reppe satser som artist og låtskriver og har siden 2020 gitt ut 5 låter på hennes eget artistprosjekt, samtidig som hun har skrevet for andre artister. Hennes største cut i 2020 var «Lie to me» med Tate Mcrae og Ali Gatie. Låtene Reppe har vært med på å skrive, er til nå blitt streamet nærmere 40 millioner ganger. Denne uken signerte hun til det splitter nye publishingselskapet.

– Under et møte kom vi i snakk om First Cut, og jeg viste interesse med en gang. Jeg ser opp til Vegard og Made. Jeg hadde virkelig troa på at dette kunne bli noe, og det føltes bare rett. Så etter veldig kort tid ble jeg introdusert til resten av teamet bak First Cut i Desember, og det kunne ikke vært et finere møte. Jeg elsket de med en gang, og følte på en superfin connection. Nå er det endelig offisielt, og jeg gleder meg veldig mye til et innholdsrikt og spennende år, forteller Reppe.

«Hva er dine forventninger til dette samarbeidet, og hvordan kan denne muligheten bidra til å hjelpe karrieren din?»

– Mine forventninger er at dette blir et samarbeid basert på tillit, der man blir sett og hørt. Der man føler seg ivaretatt og respektert. Så forventer jeg at det blir masse supre sessions og at vi forhåpentligvis får plassert låter!! Det er en ting å ha et godt nettverk, men det er en kunst å plassere låter. Her er de gode, det vet jeg. Så skal jeg gjøre mitt beste, prøve å skrive så gode låter som mulig, sier Reppe.

For Reppe er planen fremover å være med på sessions som aldri før, i tillegg til å planlegge ting til mitt hennes eget artistprosjekt.

– Det vil droppes flere låter i år, og det ser jeg veldig frem til.

Viktig at rettigheter og ekspertise blir værende i Norge
Mikal Telle fra Made Management forteller at de lenge har ønsket å starte et publishing selskap. Made management har vokst fra å være et management, til å bli Made Music Group, som også inneholder agenturet Standing Ovation og plateselskapet Gems i tillegg til Made management.

– Det er viktig for oss å jobbe for at rettigheter og ekspertise i større grad blir værende i Norge, og i så måte passer det veldig bra å nå starte med Publishing. Når vi driver vårt eget selskap er vi og friere til å tenke annerledes når vi inngår avtaler, alt fra f.eks størrelse til lengde. Vi har mulighet til å skreddersy avtalene for artistene vi signerer, forteller Telle.

– Jeg har kjent Vegard siden vi begge var en del av den norske Hardcore scenen tilbake på 90-tallet, og vi har begge gjort mye rart i musikkbransjen de siste 25 årene. De siste årene har vi snakket mer og mer om å finne på noe sammen. Nå har Vegard blitt godt kjent Geir og Hallgeir og kollegaer hos Made, og vi er alle veldig inspirert av alt han har fått og får til. Så vi er veldig glad for å starte opp First Cut med han, sier Telle.

Mikal Telle 600x400
Mikal Telle fra Made Management.

– Vi har store ambisjoner, men starter rolig. Det blir viktig for oss å jobbe tett med artistene, de skal føle seg sett og ivaretatt, og de skal få jobbe hardt. Derfor er det viktig at vi ikke gaper over for mye i starten.

— Mikal Telle, Made Management.

Sammen har de med seg Elena Olivero, som holder til i London. Telle forteller at hun har erfaring både fra management og publishingbransjen der borte og bringer enda flere elementer og nettverk til samarbeidet.

– Vi har store ambisjoner, men starter rolig. Det blir viktig for oss å jobbe tett med artistene, de skal føle seg sett og ivaretatt, og de skal få jobbe hardt. Derfor er det viktig at vi ikke gaper over for mye i starten, sier Telle.

«Hvilken internasjonal aktivitet håper man å få til?»

– Vi er allerede godt i gang med å sette opp sessions og samarbeid for våre første signeringer. Men det som er minst like viktig som å få laget ny musikk er å selge den musikken som allerede er skrevet. Dette er et område vi allerede er i gang med, og vi kommer til å jobbe hardt for å plassere låter internasjonalt, og vi kommer og til å jobbe hardt med sync arbeid. Dette er ikke noe vi håper å få til, men noe vi skal og får til. Men det er avhengig av hardt og fokusert arbeid fra oss og artistene, avslutter Telle.