Møt de nye Endringsagentene

Deltakerne skal jobbe for større flerkulturelt mangfold i musikkbransjen.

Skrevet av Kristiane Lunde 17.01.2022

EA 2

Endringsagentene er et program som ble stiftet i 2019 for å øke det flerkulturelle mangfoldet i musikkbransjen og har som mål å få flere stemmer inn i en bransje som kan oppleves som lukket. Hvert andre år velges det ut nye deltakere blant mange ulike søkere, som får mulighet til å bli med å gjøre en forskjell.

Gjennom fagsamlinger og samtaler vil deltakerne tilegne seg relevant kompetanse for å kunne utforske hvordan norsk musikkbransje kan bli mer inkluderende og mangfoldig, og videre påvirke dagens beslutningstakere. I tillegg til generell bevisstgjøring, så vil Endringsagentene kunne utvikle egne tiltak for å få bransjen på riktig spor mot en mer inkluderende bransje.

- Det har vært utrolig gøy å se hvor mange som søkte om å få bli med på Endringsagentene, det sier noe om jobben vi har å gjøre for å bli enda mer inkluderende, og betydningen Endringsagentene har for bransjen vår. Dette har også gjort utvalgsprosessen mer utfordrende, og har endt opp med å velge ut denne gjengen som vi mener vil kunne utfylle hverandre på en god måte, ikke bare faglig, men også geografisk sett. Vi har masse mer å lære og få gjort, og vi i Music Norway gleder oss til å se hva denne gjengen skal få til, sier Roza Taslimi, prosjektkoordinator i Music Norway.

Dette er de nye deltakerne:

Emran

Emran Surizehi

Emran Surizehi 36 år, med en familie bakgrunn fra Balutsjistan, som er vokst opp i et kreativ og musikalsk familie. I 2018 grunnla han Loudkind Music Group AS som er et produksjons- og managementselskap. Målsettingen deres er å støtte karrieren til unge og lovende talenter, og har store ambisjoner om å øke musikkeksporten. I stallen har de blant annet multi-platinum produsentene i Dio Mudara som har mange internasjonale plasseringer på profilerte artister, listeplasseringer og er i ferd med å få et ordentlig godt feste internasjonalt.

Emrans fokus er å støtte og dele kunnskap for å lykkes i musikk industrien

Neves Beatriz

Beatriz Neves

Beatriz Neves er 23 år gammel, helt portugisisk, og jobber som Social Media Manager & Editor (SoMe-ansvarlig) i Sony Music Norway. Hun har tidligere vært YouTuber i 5 år (BeasVerden) der hun drev med underholdning. YouTube-karrieren hennes åpnet mange utrolige muligheter for henne som bl.a. være med på å skrive bok og være programleder i et Discovery-show, Dway. Med seg i sekken så har hun også en bachelorgrad i journalistikk.

Turab

Turab Awan

Turab Awan er en 24 år gammel artist, låtskriver, produsent, skuespiller og sosionom fra Oslo. Han har over de siste årene gitt ut en rekke låter samt et debutalbum i 2021. Sommeren 2021 debuterte Turab som skuespiller i dokumentarfilmen "Stol på meg", laget av Emil Trier. I 2020 ga han ut en låt sammen med Ane Brun som høstet god kritikk blant annet hos VG som trillet en fem på terningen, og ble ukas låt hos P3. Turab strever etter å bekjempe utenforskap i samfunnet ved å inspirere til samhold, slik at flere oppnår tilhørighet og trygghet. Dette prøver han bevisst å gjøre gjennom verdier og holdninger samt musikken han skriver og vil dele med folket.

Nora Mamdu
Nora Mamdu Universal Music

Nora Mamdu

Nora Mamdu jobber som A&R Manager i Universal Music Norge. Hun er i tillegg DJ og utdannet lyddesigner.

Med klubbkonseptet GYMMEN startet hun sin karriere som DJ i 2014. Dette bød på mange muligheter - klubbkonsept i Oslo og Trondheim, gigs i utlandet, arbeid med booking, samt å turnere med både OMVR og Myra.

Da hun ble ferdigutdannet lyddesigner ved Westerdals i 2019, vant avgangsfilmen hun var med på å lage flere priser i utlandet. I sommerferiene under studietiden vikarierte hun hos NRK mP3 som radiovert. Hun har også vært innom Radio Nova, sammen gjengen i Nova Amor. Etter endt studie ble hun plukket opp av Universal Music Norge.

Oslojazz Andre Ishak Foto Peder Ebbesen
Andre Ishak (foto: Peder Ebbesen)

André Jamal Ishak

André Jamal Ishak jobber har jobbet som markeds- og kommunikasjonsansvarlig for Oslo Jazzfestival siden 2014. Her har han blant annet vært ansvarlig for festivalens internasjonale delegatprogram Oslo Jazz Expo. Før det har han arbeidet for Film fra Sør-festivalen, Norsk Form, forskningsprosjektet Sky og Scene ved UiO og som journalist. I tillegg har han drevet indieplateselskapet Sellout! Music siden 2004, gjort PR for artister som Alice Boman, Bob Hund, MF/MB i Norge, DJet og arrangert konserter og klubbkvelder i Oslo. Han er utdannet med en master i medievitenskap fra Universitetet i Oslo.

Chi NOPA

Chi Ton

Chi Ton jobber i dag som prosjektansvarlig i NOPA (Norsk forening for komponister og tekstforfattere), der hun har ansvaret for store og små prosjekter, forvalter en tilskuddsordning, bistår med søknadsveiledning og mye mer. Chi har de to siste tiårene jobbet i Norge og utlandet innenfor kulturfeltet, og har bred erfaring som produsent, prosjektleder og festivalsjef.

Chi har et brennende ønske om å jobbe for et bredere, mer mangfoldig og mer likestilt musikkliv. Dette har bidratt til at hun har jobbet med mange ulike spennende organisasjoner, prosjekter, hatt styreverv og andre råd gjennom karrieren sin.

Før Chi begynte i NOPA, hadde hun et lengre engasjement hos Kulturrådet som kommunikasjonsrådgiver, der hun blant annet hadde ansvaret for å produsere videoinnhold på sosiale medier. Chi har også internasjonal erfaring, blant annet jobbet hun for et norsk kulturelt bistandsprosjekt, som var finansiert av Music Norway og UDI, der prosjektet jobbet med norske musikkaktører og offentlige vietnamesiske musikkinstitusjoner.

Vuyo NO PAPER

Ole Vuyo Småge

Ole Vuyo Småge er en norsk/sør-afrikansk rapper, produsent og tekstforfatter, født i Zimbabwe, oppdratt i Norge, Sør-Afrika og Zambia. Gav i fjor ut albumet «Dialogue.» med produsenten Ol’Burger Beats på det tyske plateselskapet Jakarta Records. Han har også vært å se på scenen med bandet GiddyGang det siste året.

Tze Yeung Ho foto Dante Thelestam
Tze Yeung Ho (foto: Dante Thelestam)

Tze Yeung Ho

Tze Yeung Ho er en aktiv, norsk, samtidskomponist med kantonesiske røtter. Han vokste opp mellom Oslo, Alta og Toronto, og bor for tiden i Helsingfors etter et par år i Tallinn. Med sin flerkulturelle bakgrunn har språklige lyder manifestet seg som en viktig kilde for inspirasjon i Tze Yeungs musikk. Tze Yeungs arbeid tar sitt utgangspunkt i møtet mellom musikk og språk, med spesielt fokus på fonetikk og møtepunkter mellom skandinavisk, finsk-ugrisk og kinesisk litteratur. (Mis)forståelse er altså et sentralt tema i hans musikk. Tze Yeungs trespråklige kammeropera minn(i)e ble nylig fremført i Estland og han har vært deltaker på Music Norway og Norsk komponistforeningens KUPP 2.0 program for komponister.

Ziwer Teli
Ziwer Teli, GR:OW

Zwer Teli

I en alder av 23 år har Zwer Teli har allerede rukket å bli en raffinert Artist Manager med en imponerende merittliste. Han er norsk Artist Manager, Art Director og A&R i det raskt voksende norske musikkselskapet GR:OW Records AS. Plateselskapet har signert noen av regionens beste artister, inkludert Alva Ravn, Amanda Delara, Ousu Leigh, Sei Selina og produsent Sondre. Til tross for hans unge alder og korte ansettelsesperiode i bransjen, tok Teli opp utfordringen og har satt sin sjel inn i å støtte kommende artister i å maksimere potensialet deres.

Sammen med sin partner Adonai Kidane er de hjernen bak kampanjen til Delaras EP, kalt "A Little Piece of Norway" (Et lite stykke Norge), som ble bredt omfavnet og integrert i Oslos videregående skoler. "Nå er det oss", fra EP-en, ble #1 på radiospillelister og ble nominert til Årets Låt på P3 Gull. Til tross for at Delaras arrangement ble avlyst på grunn av pandemien, var Teli og teamet fast bestemt på å holde henne på eteren. Dette utløste ideen om å samarbeide med Loredana, en artist fra Tysklands største administrasjonsselskap, Two Sides & Electric Feel, som ble til hitprosjektet, Checka, med over 60 millioner avspillinger online. Samarbeidet banet vei for Delara inn i den tyske musikkscenen.

Teli har også jobbet med Alva Ravn, en artist som gjennom sin debutsingel, Precious Prey i 2019, fikk henne booket til Skandinavias største musikkfestival i Norge. Senere ble hun booket til musikkfestivalen SMUKFEST sammen med legendariske artister som Rihanna og Eric Clapton.

Katarina Barruk

Katarina Barruk

Katarina Barruk, født i 1994, er kjent som en av Sábmies mest talentfulle liveartister. Hun er oppvokst i Lusspie (Storuman) og Gajhrege (Gardfjäll), men bor for tiden i Oslo. I løpet av det siste tiåret har Katarina turnert gjennom Europa, og gitt høyt verdsatt konserter. I 2020 mottok hun den svenske forfatter- og komponistprisen "SKAPs Kulturbärarpris". Hun leverer en heftig, men dypt jordnær blanding av popmusikk, tradisjonell joik og improvisasjonselementer. Katarina synger på sitt morsmål, umesamisk. Språket står på UNESCOs rødliste over kritisk truede språk, men mange Umesámier tar språket tilbake.

– Jeg vokste opp på et sted der alle snakket svensk, med et morsmål som jeg aldri kunne dele med vennene mine. Jeg bruker ikke umesamisk språk i musikk for å bevise et poeng, det handler mer om at jeg kan være meg selv. Å drive med musikk på umesamisk er en måte å invitere mine venner og publikum inn i mitt univers, hvor umesamisk er norm, høyaktuelt og levende.

R Onja Lorin Brox

Ronja Lorin Brox

Ronja Lorin Brox er en 21 år gammel skribent og bransjeaktør med syv års fartstid i musikkbransjen. I sin spede start drev hun promoteringsarbeid for artisten Shawn Mendes. Deretter har hun vært innom Little Big Sister og Parkteatret, der hun satt i ungdomsrådet og jobbet med Yngling-konseptet. Senere har hun blant annet vært intern i by:Larm, konsertprodusent i AKKS og jobbet som musikkanmelder for NRK P3. Ronja er også en tidligere deltager i Masterprogrammet hos Music Norway der hun hadde fokus på publishing.

Den første gruppen med endringsagenter har de siste to årene sittet i flere panel på ulike festivaler, de har laget Døråpneren, veilederen for en mer mangfoldig bransje sammen med Balansekunst, flere har sittet i forskjellige juryer, styreverv og fagutvalg, og har med sine viktige perspektiver fått åpnet dører for flere.