Norge i fokus på en av Europas viktigste folkemusikkarenaer

I januar 2024 får norsk tradisjonsmusikk en sentral plass på den prestisjefylte showcasefestivalen Showcase Scotland i Glasgow.

Skrevet av Tina Brodal 30.01.2023

Sho Sco23 2
Glade partnere i Glasgow i januar 2023. Fra venstre: Tone Østerdal (direktør Music Norway), Aslak Oppebøen (prosjektleder Music Norway), Lisa Whytock (director Showcase Scotland), Hilde Reitan (styreleder i FolkOrg) og Linda Dyrnes (daglig leder i FolkOrg) - Foto: FolkOrg

Norge er plukket ut til å være partnerland under Showcase Scotland i Glasgow. Det innebærer at seks utvalgte artister får en unik sjanse til å spille eksklusive konserter foran 200 av de viktigste bookerne og bransjepersonene i Europa. Samtidig får artistene tilbud om konsert på Celtic Connections som går parallelt med Showcase Scotland og er en av de største folkemusikkfestivalene i Europa med over 130 000 publikummere over 18 dager.

Partneravtale over tre år
Nyheten ble annonsert under en offisiell mottakelse i Glasgow søndag 29. januar hvor gruppen Ævestaden spilte. Representanter fra Showcase Scotland og det norske generalkonsulatet i Edinburgh, samt de norske partnerne Music Norway og FolkOrg, var til stede. Prosjektet er støttet av Kulturdepartementet og UD, og partneravtalen går over tre år hvor det jobbes tett med arrangøren for å få mest mulig effekt og synlighet både før og etter fokusåret.

- Vi er ekstremt glade for å få mulighet til vise fram våre fantastisk dyktige folkemusikere for et internasjonalt publikum, sier prosjektleder i Music Norway Aslak Oppebøen. Dette er samtidig en strategisk milepel i vårt eksportprogram for tradisjonsmusikken EX.TRA hvor vi parallelt driver et artistutviklingsprogram for å internasjonalisere de norske musikerne, avslutter Oppebøen.

Aevestaden foto Tone Oesterdal
Ævestaden spilte under den offisielle mottakelse i Glasgow søndag 29. januar. Foto: Music Norway

Under årets Celtic Connections spilte for øvrig Ævestaden på ærverdige Theatre Royal, mens duoen Sarah-Jane Summers og Juhani Silvola spilte konsert i Glasgows konserthus sammen med skotske strykere.

Søknadsfrist for å delta på neste års Showcase Scotland vil bli annonsert i mars.