– Vi sitter kun igjen med utgifter

Pom Poko var i New York og klare for sin første konsert i deres USA-turné da de måtte avbryte. Manager Glenn Larsen fra Indianer sier at bandet selv tok den vanskelige beslutningen om å kansellere alt fra og med samme dag og ut turnéen.

Skrevet av Tina Brodal 02.04.2020

Pom Poko600x400 600x400
Pom Poko måtte bryte USA-turneen grunnet Korona-pandemien. Foto: Jørgen Nordby

De var heldige som kom seg hjem i tide, og beslutningen viste seg å være den eneste riktige. Grensen til USA stengte kort tid etter.

– Vi hadde vært i New York bare noen dager da nyhetene og oppfordringene begynte å tikke inn fra Norge samme dag som vi skulle spille den første konserten på Elsewhere i Brooklyn, 11. mars. Det viste seg å bli den eneste konserten Pom Poko rakk å gjennomføre på denne turen, sier Glenn Larsen, som også er manageren til blant annet Highasakite og Amanda Tenfjord.

Mens bandet hadde lydprøver og senere sto på scenen under konsert, forteller Larsen at det stadig tikket inn rykter og nyheter om mulige kanselleringer av flyreiser, innreiseforbud og nye forslag til tiltak både fra Norge og fra den amerikanske presidenten.

– Det var fortsatt forholdsvis en tidlig fase i det som senere har blitt situasjonen vi ser nå, og New York gikk egentlig mer eller mindre sin vanlige gang frem til akkurat den dagen. Det gikk såpass raskt at venner bekreftet at de ville stå på gjesteliste på formiddagen før de trakk seg igjen på ettermiddagen, til tross for at det ikke var satt noen restriksjoner enda.

Kansellerte hele turnéen
Morgenen etter satt han seg ned med bandet og gjorde noen felles vurderinger. Det var bandet selv som tok den vanskelige beslutningen om å kansellere alt fra og med samme dag og ut turnéen, som skulle vare til 21. mars og skulle innom byer som blant annet Chicago og Austin.

– Det føles i ettertid som at det var akkurat disse to dagene situasjonen virkelig eskalerte voldsomt på svært kort tid. Det var en stor beslutning å ta for noen som hadde planlagt, spart, gledet seg og jobbet hardt mot dette i mange måneder, men den viste seg å være den eneste riktige. Vi ble møtt med full forståelse fra både promotorer, spillesteder, vår amerikanske bookingagent og av plateselskapet, sier Larsen.

Glenn Larsen600x400 600x400
Glenn Larsen i Indianer er manager for Pom Poko. (Foto: Jørgen Nordby)

Returnerte til Norge i siste liten
Deretter begynte prosjekt komme seg hjem, og manageren forteller at de ikke hadde noen mulighet til hverken å bytte hjemreisebilletter eller få noen hjelp hjemmefra, og at det brått føltes som at tiden gikk fort.

– Vi var heldige, selv om det kostet. Reisen til og fra USA var kjøpt av et norsk selskap, mens alle interne reiser i USA var kjøpt av amerikanske selskap. Vi prøvde å få tak i førstnevnte for å bytte hjemreise, men det føltes helt umulig å komme igjennom akkurat den dagen. Det samme gjaldt reiseforsikringsselskapet.

Til slutt fikk de tak i billetter til Oslo med Norwegian samme kveld 12. mars, og det samme gjaldt artist Siv Jakobsen og hennes team, som også er signert til Indianer.

–Det viste seg at det var i siste liten, da de flere av tiltakene i USA brått trådde i kraft fredag 13. mars kl 23.59 amerikansk tid, sier Larsen.

Siv Jakobsen var også midt i en USA-turné, som begynte i Nashville 5. mars og skulle innom byer som New York og Los Angeles, før hun skulle videre til Europa og avslutte i Nederland 30. mai.

Skulle gjennomføre 11 konserter
Totalt skulle det egentlig gjennomføres 11 konserter, men Pom Poko fikk kun spilt én. Da beslutningen ble tatt var Glenn Larsen og Pom Poko fortsatt i New York hvor det var to konserter på New Colossus Festival i vente, før de egentlig skulle videre til Chicago.

– Den opprinnelige planen var å deretter reise til SXSW i Austin hvor vi hadde en rekke godt profilerte konserter i vente, derfra hjem til Norge via et døgn i New York.

Vi har fått gode nyheter fra støtteordninger som offentlig har gått ut og sagt at tilskudd vil bli gitt selv om konsertene ikke kunne gjennomføres, noe som hjelper mye.

— Glenn Larsen

Stort økonomisk tap
Det økonomiske tapet er stort, men de venter på en del svar fra andre aktører før de kan si hvor mye det faktisk blir. Alle honorarer fra turnéen går også tapt.

– Vi har fått gode nyheter fra støtteordninger som offentlig har gått ut og sagt at tilskudd vil bli gitt selv om konsertene ikke kunne gjennomføres, noe som hjelper mye. Samtidig har vi foreløpig møtt en del motstand hos forsikringsselskapet, noe som har vært litt skuffende så langt. Det er likevel en form dialog og vi sitter nå og venter på nye svar.

Kun utgifter igjen
De nye hjemreisebillettene kom alene på over kr 50.000,-, og de brukte ca kr 40.000,- 50.000,- på forhånd for visum til turnéen. Alle honorarer fra turnéen vil også gå tapt.

– Vi sitter med andre ord kun igjen med utgifter med unntak av honoraret for den første konserten, sier Larsen.

Han forteller at situasjonen og fremtiden med tanke på konserter er svært uoversiktlig akkurat nå, men til tross for det forteller manageren at både han og bandet er ved godt mot og planlegger i lang tid fremover. Det skrives og produseres ny musikk, og rett før turen over til USA hadde Pom Poko et singelslipp.

– Responsen på den har vært veldig god, noe som er veldig hyggelig og motiverende midt oppi det hele. De kommende månedene skal brukes på å jobbe med et nytt album og vi håper at vi kan offentliggjøre hva som skjer på den fronten om ikke mange måneder, avslutter Larsen.