Ævestaden

“Moderne folkemusikk på sitt aller beste” - PULS

EX.TRA22 / ShowcaseScotland24

aevestaden.com
Ævestaden (photo: Lamia Karic)
Ævestaden er plukket ut som en av seks artister til å spille på Showcase Scotland i Glasgow 2024 (foto: Lamia Karic)

Ævestaden (NO/SE) er lange koraler, moderne tekster, poplåter og et lydbilde som ikke er redd for hverken det klare, skitne, elektroniske eller tradisjonelle.

Aktuelle med sitt andre fullengdes album Solen var bättre där på plateselskapet Supertraditional.

Den svensk-norske trioen debuterte med albumet Ingen mere gråter på Heilo, Grappa i 2021. For dette albumet vant de samme år Folkelarmprisen i åpen klasse. Med det tradisjonelle og det moderne knyttet sammen, på sømløst vis, fikk gruppen raskt en plass på folkemusikkscenen — og med tiden har oppmerksomheten ekspandert. De har blant annet i 2022 utgitt en samarbeids-EP med indiebandet Benedikt, “Jag är sen igen”, på Koke Plate. Denne utgivelsen vant de TONOs Edvardprisen for i kategorien Tekst. Ævestaden har vært å høre på blant annet By:Larm, Førdefestivalen, VillVillVest, Festspillene i Bergen, Festspillene i Nord-Norge, BLÅ, John Dee og på Midgardsblot. Utenom Norge og Sverige har de også spilt i Polen, Frankrike, Skottland, England, Tyskland og Danmark. De har spilt support for Valkyrien og Sara Parkman ved flere anledninger. Nylig også for Ingrid Olava.

"Lille speil på veggen der, hva er heitest i Norge her?" Svaret er, merkelig nok vil du kanskje si, blant annet norsk tradisjonsmusikk i moderne drakt." - Dagbladet

Deres varierende instrumentkombinasjoner, med lyrer, fele, kantele, vokal, munnharpe og elektronikk, åpner opp et unikt lydbilde når tidløse harmonier, og lag med minimalistiske motiver, skaper en åpen og atmosfærisk verden.

“En karg, avskalad klangvärld som rör sig mot en närmast reducerad enkelhet, gränsande mot en naivism med omtagningar och upprepningar.” - Magnus Östnäs (Lira Musikmagasin)

Låtene handler om det bevisste og det underbevisste — det verdslige og det hellige — om liv og død. Her skildres de store følelsene; alt fra en intensiv bønn om å få innslipp i Guds rike og et ønske om at noen, noen gang, skal tenke på deg om kveldene.

Det kommende albumet omfattes av en gjennomgående og drømmende lengsel tilbake til en tilstand da alt var bedre enn det er nå - Solen var bättre där.

Trioen er aktuell som mottaker av NOPA-stipend 2022 og har siden januar 2023 å se på TV-programmet NRK Scenen. Bandet ble nominert til Songlines Music Awards 2023 i kategorien Europe.

”Ikke verken pop eller jazz. Bare moderne, god og spennende folkemusikk.” - Arild Rønsen (PULS)

Kenneth Lien - kraviklyre, munnharpe, vokal
Levina Storåkern - kohorn, fele, kantele, vokal, elektronikk
Eir Vatn Strøm - vokal, kraviklyre, elektronikk