11 tips for grønnere turneer
Vår guide inneholder tips for å redusere klimagassutslippene i forbindelse med konsertvirksomhet. Tipsene kan brukes enten du er artist, manager, bookingagent, produksjonsleder, turnéleder eller på annen måte involvert i planlegging og avvikling.
Les guiden: 11 tips for grønnere turneer
Guiden er utarbeidet av Julie Forchhammer på oppdrag fra Music Norway. Forchhammer har jobbet med miljø og musikk de siste femten årene, blant annet som styremedlem og rådgiver i Regnskogfondet, miljøsjef for Øyafestivalen og festivalsjef for Vinjerock.
– Hvorfor er denne reiseguiden viktig?
– Det spørsmålet om miljø jeg har fått flest ganger i løpet av 2019 er: Hva kan jeg gjøre for å hjelpe? Lysten blant artister, apparatet deres og arrangører for å gjøre egne klimatiltak har aldri vært større enn det den er nå. Målet for guiden er å gi konkrete tips til hvordan de kan bidra. Noen er allerede godt i gang, mens andre kan velge seg ut noen punkter som er relevante for dem og begynne der. Få kan få til alt, men alle kan bidra med noe, sier Forchhammer.
Reisetilskuddsordningen er den mest populære ordningen til Music Norway.
– Vi anerkjenner at å turnere internasjonalt reiser et miljøspørsmål. Det kan være vanskelig å navigere seg frem til hvordan man skal starte hvis man ønsker å reise mer klimavennlig. Derfor ønsket vi en guide som kan bidra til å turnere smart, effektivt og mer miljøbevisst, sier Einar Idsøe Eidsvåg i Music Norway.
Hva er mest effektivt?
I guiden er topp tre tips til å redusere klimagassutslippene;– å fly mindre– etterspørre grønne leverandører– bruke strømnettet fremfor dieselaggregater.
– Hvor stort er klimagassutslippet til musikkbransjen og hvor mye må det ned for å nå målene om reduksjon?
– Det hadde vært enormt nyttig å vite musikkbransjens samlede utslipp, men per i dag finnes det ikke noen nøyaktige tall på det. Noen burde regne på det og lage en rapport, det hadde vært fantastisk. Det jobber omtrent 100.000 i den norske kultursektoren så hvis vi klarer å halvere utslippene herfra snakker vi om store reelle kutt av klimagasser, sier Forchhammer.
– Hva er den største klimagassutslippskilden til musikkbransjen og hvordan kan man redusere den?
– Fem millioner nordmenn flyr mer enn 50 millioner europeere. Og musikkbransjen er blant de aller mest reiseglade her til lands. En reduksjon i flyreiser og bedre planlegging av reiser vil gi store utslippskutt. Men musikkbransjen er ikke bare gode til å fly, vi er også gode til å shoppe. Ved å sette miljøkrav på alle slags innkjøp og leveranser kan vi gjøre en stor forskjell også. Så skal det bli spennende å se hva som skjer i leverandørleddet for teknisk utstyr fremover. Klarer vi for eksempel å få til et bytte fra engangsbatterier til oppladbare vil vi spare både miljøet og kostnader, sier Forchhammer.