Classical:NEXT: - Nettverk bygges over tid

Classical:NEXT er et internasjonalt og klassisk fagrettet nettverksarrangement innenfor kunstmusikk, og finner sted i Berlin 13. til 17. mai 2024. Bransjetreffet er det største av sitt slag i Europa og flere represenater fra Norge er til stede.

Skrevet av Carl Kristian Johansen 10.05.2024

Classical next 2024
(Foto: Skjermdump fra classicalnext.com)

I samarbeid med Music Finland, Art Music Denmark, Iceland Music og The Association of Faroese Composers, arrangerer Music Norway en nordisk stand og program med mottakelser og presentasjoner på Classical:NEXT.

Music Norway samarbeider også med Norsk komponistforening og Den norske ambassaden i Berlin, som bidrar til den norske mottakelsen. I tillegg står en egen presentasjon av prosjektet Northern Connection på programmet, og visning av promofilmen til komponist Tine Surel Lange sitt Northern Connection-verk Flaskepost.

- Music Norway ønsker å bidra til at norske komponister og aktører innenfor det klassiske musikkfeltet får utvidet sine internasjonale nettverk, og vi er glade for å ha sett stor interesse blant norske søkere til å delta på messen, sier Kaja Bjørntvedt, prosjektleder i Music Norway.

- Jeg ser fram til C:N på grunn av spennende foredrag og gode muligheter til å møte folk fra musikkbransjen fra hele verden.

— Monica Tomescu-Rohde, Frøya Productions

Music Norway gir reisetilskudd til flere spennende norske aktører; Ensemble Allegria, Grappa Musikkforlag, Frøya Productions, Norsk Musikkforlag, komponistene Ingebjørg Vilhelmsen og Tze Yeung Ho.

Sammen med andre norske aktører som reiser ned har disse møttes til et digitalt forberedelsesmøte der de fikk råd og tips fra Henning Landaas og Camilla Momkvist-Skau fra LAWO Classics, som har vært til stede helt siden oppstarten av Classical:NEXT.

- Dette er første gang jeg er med på denne typen konferanse og jeg håper at jeg kommer til å knytte kontakter med andre folk som er interessert i å fremme musikk skrevet av kvinnelige komponister, sier Monica Tomescu-Rohde i Frøya Productions.

Nettverksbygging gir resultater
Et av punktene som ble pekt på i foreberedelsesmøtene var muligheten og nyttigheten av nettverksbygging som messen kan tilby, og i Music Norway ser vi allerede resultater fra deltakelse fra forrige utgave i 2022; som blant annet tettere samarbeid med aktører i Sveitsisk musikkliv, gode kontakter innenfor media og radio i USA, og dialog med nettverket IAMIC.

- Nettverk bygges over tid, og Classical:NEXT gir mulighet til å møte mange internasjonale aktører innenfor et stort felt på kort tid. Ofte er det de uformelle møtene som kan vise seg å bli de viktigste, og nettopp dette er det gode muligheter for på Classical:NEXT i og med at showcasekonserter blandes med faglig presentasjoner, som igjen knyttes opp mot møteplasser, stands og mottakelser, sier Kaja Bjørntvedt, prosjektleder i Music Norway.