- Å styrke forholdet mellom Norden og Afrika vil være utrolig viktig fremover

Eric Elvenes reiser til Tanzania for årets Acces-konferanse

Skrevet av Tina Brodal 08.11.2022

Ericelvenes2022
Eric Elvenes er co-founder av musikkselskapet JB Music og A&R-manager i Idap Music. Foto: Privat

ACCES er både en konferanse og showcasearena som skjer i Dar Es Salaam i Tanzania fra 24. – 26. november. Tidligere Masterclass-deltager Eric Elvenes, co-founder av musikkselskapet JB Music og A&R-manager i Idap Music, reiser ned på oppdrag fra Music Norway for å evaluere konferansen som arena for å knytte relevante kontakter og øke kunnskapen om hvordan jobbe mot et utvalg afrikanske land.

Hvordan fikk du høre om Acces og hvorfor synes du det hørtes interessant ut?

- Jeg holder meg selv oppdatert på musicnorway.no og følger godt med på det som er aktuelt, og da jeg så at det var mulig å delta på årets Acces-konferanse i Dar Es Salaam måtte jeg bare vise interesse. Jeg er utrolig nysgjerrig på Afrika som kontinent og ikke minst musikken derfra. De siste årene har jeg vært så heldig å få reist rundt omkring i verden - mye på grunn av Music Norway sine tilskuddsordninger, men ikke tatt turen til Afrika enda. Det gleder jeg meg skikkelig til!

Under oppholdet håper Elvenes å kunne bli kjent med nye musikkbransje-kollegaer, få en større forståelse av markedet der i «deres egne ord»

- Og ikke minst å få innsikt i hva de ser på som utfordringer og muligheter globalt, sier han.

Oppretter baser i Vest, Øst og Sørlige Afrika
Elvenes forteller om en stor endring i musikken i Afrika akkurat nå, hvor store selskap oppretter baser og kontorer i flere land i Afrika. På reisen ser han mest frem til å sjekke ut lokale artister opptre, men også føle på energien og kulturen i landet.

- Tanzania har utrolig flinke artister som har preget resten av verden - alt fra Diamond Platnumz, Rayvanny til Zuchu og Professor Jay.

Er det noen spesielle nøkkelpersoner eller bedrifter du håper å opprette kontakt med mens du er der?

- Spørs hvor tilgjengelig de er og om det lar seg gjøre men jeg har stor respekt for det Diamond Platnumz har gjort i Øst-Afrika. D.P er grunnleggeren av WCB Records, Wasafi Bet og Wasafi Media. Han og teamet hans har gjennomgått en svært inspirerende reise og han har bygget og står bak et slags musikkimperium. Så håper jeg å kunne ta en prat med alt fra distributører til A&Rs, promotører, labels og mgmt.

- Jeg er sikker på at det å styrke forholdet mellom Norden og Afrika vil være utrolig viktig ettersom mye vestlig musikk for tiden er preget av ulike afrikanske sounds. Da er det viktig å ha kontakter og nettverk i de områdene det bobler.

Økt interesse i å samarbeide med afrikanske artister
Når det kommer til det afrikanske markedet og spesifikke land i Afrika, anser Elvenes flere av disse som aktuelle eksportmarked for norsk bransje. Han ser blant annet en økt interesse av å booke og samarbeide med afrikanske artister, og sier de booker inn flere og flere afrobeat/afrohouse/amapiano type artister til små, mellomstore og store venues med utrolig suksess.

-Det popper opp nye klubbkonsepter rundt om i landet med fokus på Afrobeat og Amapiano - sistnevnte sjangeren har også virkelig begynt å ta av rundt om i verden med kjente artister som Focalistic, Young Stunna og Costa Titch, forteller han.

- I sommer så var jeg vitne til noe av det råeste jeg har sett - Burna Boy avslutte Kadetten med en helt vanvittig gjennomføring, energi og kjærlighet for musikken. Jeg er sikker på at det å styrke forholdet mellom Norden og Afrika vil være utrolig viktig ettersom mye vestlig musikk for tiden er preget av ulike afrikanske sounds. Da er det viktig å ha kontakter og nettverk i de områdene det bobler. Tanzania here I come!