Eurosonic – døråpneren til Europa

Hvem slår igjennom i 2016?

Skrevet av Karoline 21.01.2016

Astrid S
Astrid S spilte på Eurosonic. Her fra Ja Ja Ja i Tyskland i fjor (Foto: Jajajamusic.com)

Eurosonic, som arrangeres i Groningen, Nederland, regnes som det viktigste arrangementet for live-bransjen i Europa, og dermed også en nøkkelarena for norsk musikkeksport.

AURORAs karriere tok av internasjonalt i 2015 med store turneer i Europa og USA og store reklamekampanjer i Tyskland og England. Av 250 showcase-artister var AURORA artisten som ble booket til flest festivaler etter Eurosonic 2015, med hele 13 bookinger. Under Eurosonic 2016 mottar AURORA EBBA-prisen for sitt internasjonale gjennombrudd.

Under årets festival spilte ni norske artister showcase. Disse var Ary, Astrid S, Dagny, dePresno, EERA, Hasta, Okay Kaya og Smerz, i tillegg til at AURORA opptrådte også i år.

Halvor Marstrander, manager for Astrid S, var blant annet til stede for å vise frem Astrid S som live-artist overfor hennes internasjonale agent CAA, samt promotører som er interesserte i å representere henne i Europa.

– Sammen med CAA fikk vi møtt en rekke viktige aktører som blir viktige i vårt arbeid videre. For min del syns jeg Eurosonic virker som en utrolig bra bransjearena, men igjen handler det om å gjøre slike bransjeeventer når man er på riktig sted i karrieren sin, slik at man kanfå det utbytte man ønsker av å faktisk være der, sier Marstrander til Music Norway.

– Våg å ta kontakt

Manager Karen Norbakk var på Eurosonic på vegne av Mandelbaum Management for første gang. Med seg hadde hun artisten Hasta som skulle spille showcase på festivalen. Norbakk hadde på forhånd brukt lang tid på å pleie kontakter i de europeiske landene. Hun mener Eurosonic er en spesielt egnet arena for artister som allerede har et visst momentum i Europa.

– Jeg synes at Eursonic funker som en flott arena for en artist som allerede har etablert et navn i Europa. Jeg tror det er vanskelig å være helt ny på festivalen, og jeg tror at det er lettere å få kontakter da man har en artist som allerede er aktuell i området. For vår del hjalp det også at vi hadde agenter som hjalp å trekke ulike promotører til konsertene. For å få mest ut av festivalen bør man være til stede alle dagene, våge å ta kontakt med de rundt deg, og variere mellom de ulike venuene. Bli med på frokost, inviter på lunsj og drikk pils med Armada. Alt er en del av opplevelsen, forteller Norbakk, som også har skrevet dagbok om en dag på Eurosonic.

Tre priser på rad

Music Norway har jobbet tett med Eurosonic i mange år for å sikre at de norske artistene får best mulig utbytte av showcaser og muligheter innen nettverksbygging, i tillegg til å gi reisetilskudd til både artister og bransjeapparat.

– Eurosonic er en sentral møteplass der nye talent og de neste stjernene får vist seg frem for festivaler og agenter fra hele Europa. Eurosonic har derfor etablert seg som en av de viktigste nettverksfestivalene i Europa. De har fokusert på å oppnå resultater for de artistene som spiller showcaser, og resultatene har gjort Eurosonic attraktiv og verdt investeringen, sier direktør Kathrine Synnes Finnskog i Music Norway.

Dette er for øvrig tredje året på rad at en norsk artist mottar EBBA-prisen for internasjonalt gjennombrudd (European Border Breaker Awards). Todd Terje fikk prisen i 2015, og i 2014 fikk Nico & Vinz EBBA-prisen. Donkeyboy vant også denne prisen i 2011.