- Føler meg som en superstjerne her

Tine Surel Lange | Northern Connection

Skrevet av Henning Lefsaker 08.11.2023

F8 A8905
Tine Surel Lange i Aberdeen

Første runde med urfremføringer ferdig
Northern Connection er et internasjonalt samarbeid som tar sikte på å etablere nye kreative forbindelser mellom Skottland, Finland og Norge. I pilotfasen er partnerne i prosjektet Music Finland, Musica nova Helsinki og defunensemble fra Finland, Music Norway, Ultimafestivalen og Ensemble Temporum fra Norge, og Scottish Music Centre, Sound festival og Red Note Ensemble fra Skottland. Komponistene som ble valgt ut gjennom en åpen utlysning var Lauri Supponen fra Finland, Lisa Robertson fra Skottland og Tine Surel Lange fra Norge.

Tine Surel Lange er en komponist og interdisiplinær kunster med base i Lofoten. Surel Langes verk Flaskepost ble fremført av Red Note Ensemble onsdag 25. oktober på Sound Festival i Glasgow.


Introdusert til tørrfisk

- Det har vært en helt nydelig opplevelse. Det er jo veldig kult å få komme til Skottland. Jeg ikke vært her før med mine verk, så det å få nye kontakter, møte nye samarbeidspartnere og bli kjent med samtidsmusikk-scenen her har vært kjempespennende, forteller Surel Lange.

Komponisten roser samarbeidet med Red Note Ensemble.
- De er fantastisk dyktige. De har vært så hyggelige og seriøse. Vi har hatt svært gode samlinger. For å bli inspirert har vi lyttet til havet og jeg har introdusert dem for tørrfisk.

- Føler meg som en superstjerne her [SE VIDEO]

Bare startskuddet

Gjennom Northern Connection vil komponister få nye oppdrag, ensembler får nytt stoff til repertoaret sitt og festivaler får nytt, spennende program fra nabolandene. Nye kontakter, ideer og nettverk vil styrke samarbeidet og gi merverdi til samtidskunstfeltet i nordområdet. Prosjektet har som mål å få med seg flere nordiske land videre, og det vil komme en ny åpen utlysning for komponister på nyåret.

Flaksepost vil også presenteres på Nordic Music Days i 2024.
- Dette er jo bare startskuddet for et lengre prosjekt, fortsetter hun.

F8 A9023
Q&A etter konserten. (Foto: Henning Lefsaker).
F8 A9007
Tine Surel Lange etter urpremieren. (foto: Henning Lefsaker)
F8 A9004
Red Note Ensemble (foto: Henning Lefsaker)

Vellykket pilotfase

Prosjektleder i Northern Connection, Kaja Bjørntvedt, er godt fornøyd med gjennomføringen og mener pilotfasen har vært velykket.

- Northern Connection har vært et utrolig nyttig samarbeidsprosjekt så langt. Nå har vi et solid utgangspunkt å jobbe videre ut ifra. Vi har fått etablert en god struktur der eierskapet til prosjektet er fordelt på alle de involverte.

Hun trekker frem at at de tre deltakende landene har styrket dialog og samarbeid på tvers av alle type aktører som har deltatt. Alt fra festivaler, ensembler, komponister til musikkeksport- og informasjonskontorene.

- Jeg gleder meg til å jobbe videre med prosjektet og å se hvordan det vil utvikle seg videre!