girl in red strekker seg forbi flyktige algoritmer

Det er ikke bare i Norge at Marie Ulven har gjort seg bemerket. Artistprosjektet girl in red har det siste året tatt verden med storm, noe som har ført til en nominasjon til Årets Internasjonale Suksess.

Skrevet av Ronja Brox 07.04.2021

Main Press credit Jonathan Kise
Marie Ulven / Girl in Red (Foto: Jonathan Vivaas Kiise)

I fjor kom nyhetene om at hun ble booket til Coachella, etterfulgt av en nominasjon til “Best New Act In The World” av NME

Ifølge Spotify har hun per dags dato over 886 millioner streams, og artistens innflytelse har også medvirket til å skape et eget fellesskap etter at ordtaket “Do You Listen To Girl in Red?” tok av og ble en global kode for jenter som liker jenter.

Med Spotify Radar-programmet i ryggen under lanseringen av sitt kommende studioalbum, er det ingen tvil om at hun vil fortsette å utmerke seg internasjonalt.

Mye har endret seg siden Marie Ulvens dager i soveromstudioet på Horten. Tilværelsen som verdenskjent musiker kommer med mange gevinster, og for artisten er det mest betydningsfulle å bli hørt.

- Den største fordelen er at musikken min når ut til skikkelig mange. Det er så rått, og jeg bare elsker å vite at noe jeg har laget er i ørene til mennesker, forteller hun.

Personlige seire
girl in red fikk en brakstart på 2021 med låten Serotonin, som nylig ble kåret til «Hottest Record in the World» av DJ Annie Mac.

Men 2021 har også bydd på noen personlige seiere her hjemme.

- Jeg har lært meg å være hundeeier! Også har jeg lært meg å si ja til ting jeg har lyst til å være med på, men ofte sier nei til fordi jeg er redd jeg skal drite meg ut, sier hun.

På den andre siden av mynten er det hennes musikalske ubeskjedenhet som har kapret lytternes hjerter. Verden over har hun inspirert unge til å tørre å si hva de selv føler, noe som ubestridelig har resultert i et sterkt bånd.

- Jeg har et veldig godt forhold til mine fans, men det har vært tungt under pandemien å ikke kjenne på energien fra et publikum og møte fans. Det gjør at alt føles mindre ekte.

Heldigvis har ingenting stått i veien for å skape det hun kaller for sitt viktigste verk hittil. Denne dypt personlige og formative prosessen har den bergensbaserte musikkprodusenten Matias Tellez fått ta del i.

- Vi møttes for første gang i slutten av februar 2020, og Matias er min kreative sjelefrende. Assa jeg falt helt pladask for denne mannen! På en vennskapelig måte selvfølgelig lol, men jeg bare digger Matias og vi har det veldig bra i studio. Pluss, vi fikk begge hund samtidig! Det var gøy, forteller hun.

I tillegg har hun håndplukket en rekke norske billedkunstnere til sine kreative prosjekter. Blant annet er coverbildet til singelen Rue lagd av Willa Wathne, og coveret til Serotonin malt av Fredrik Wiig Sørensen, noe som ifølge Ulven vært et naturlig valg.

- Det skjedde egentlig bare!

Et resultat av hardt arbeid og planlegging
Ulvens stolte manager Ben Blackburn har stått ved superstjernens side og vært vitne til fremgangen de siste tre årene.

- Å jobbe med Marie fra begynnelsen av girl in red prosjektet har vært en livsforvandlende opplevelse, forteller han.

Ethvert publikum ser som oftest bare toppen av isfjellet til et suksessfullt prosjekt. Men bak momentumet ligger det en iherdig innsats fra artisten og støtteapparatet.

- Selv om suksessen har hatt en rask og eksponentiell utvikling, er det et resultat av hardt arbeid og planlegging av både Marie og meg på en daglig basis. Ved å holde oss til en rekke kjerneprinsipper og ambisjoner, har vi klart å oppnå enormt mye over de tre siste årene, forteller Blackburn.

Tilsynelatende er majoriteten av pop-prosjekter i dag bygget rundt å kontinuerlig lande listeplasseringer. girl in red sine verk har vist seg å ha en kraft som strekker seg langt forbi flyktige algoritmer, og er i tillegg stiftet fast til skeiv musikkhistorie for alltid. Både I Wanna Be Your Girlfriend og We Fell in Love in October har oppnådd gullsertifisering i USA.

- I en tid hvor det er flere musikkartister tilgjengelig enn noensinne, og hvor publikum helst streamer musikk som en del av et abonnement istedenfor å kjøpe den inn, er det å ha to uavhengige gullsertifiserte singler i USA en fantastisk bragd, avslutter Blackburn.

girl in red sitt selvskrevne og etterlengtede album “if i could make it go quiet”, blir sluppet 30. april. Årets Internasjonale Suksess blir delt ut som en del av Spellemann-prisen den 16. april.