Inntektene til platebransjen har økt til over 1 milliard kroner

Men norskandelen synker.

Skrevet av Carl Kristian Johansen 17.06.2021

Dagny
Artisten Dagny, fra omslaget til IFPI-rapporten.

IFPI Norge slapp i dag sin årsrapport for 2020.

Les rapporten HER

Etter et år med store utfordringer og lite stabilitet i musikklivet i Norge og verden for øvrig, har inntektene fra innspilt musikk økt med 1,4%.

Totalt ble det solgt innspilt musikk for 1,075 mrd kroner i 2020, og det er første gang digitalsalget alene er på over 1 mrd kroner i Norge, slår rapporten fast.

Streaming fortsetter å vokse, med økning på 1,8% fra 2019 til 2020. Kategorien Download og other digital selger også bedre i 2020 enn i 2019, men dette skyldes ikke øket salg i de tradisjonelle downloads, men i andre produkter som faller inn under Mobile personalisation & other digital, heter det i rapporten.

Streaming 2020:

981 millioner kroner

Vinyl 2020:

41 millioner kroner

Fysisk salg går samlet sett ned, men salg av vinyl har en liten oppgang på 1,7% og det ble solgt vinyl for over 41 mill kr i Norge i 2020.

Videre i rapporten står det at det var nedgang i salg av lokalt repertoar. Norskandelen var i 2019 på 25% av salget, mot 19% i 2020.

I rapporten står det at det er sammensatte grunner til nedgangen i norskandelen, men et viktig element er nok at det nå slippes 60.000 låter hver eneste dag, og andelen norske utgivelser blir lavere, selv om antallet norske utgivelser holder seg stabilt, og at konkurransen for for å nå det store publikumet er knallhard.

I en sak VG publiserte i dag står det at de to norske gigantene Kygo og Alan Walker ikke regnes med, siden de begge er signert utenlands. Artister må ha kontrakt med norsk selskap for å telle som norsk musikk i IFPIs rapport.

Både Kygo og Alan Walker er på topp 20-listen over de mest streamede og solgte albumene i Norge i 2020 med "Golden Hour" (7) og "Different World" (19), begge på Sony Music Entertaiment.

IFPI er en interesseorganisasjon disse plateselskapene per 1. juni 2021: Universal Music AS, Warner Music Norway AS, Sony Music Entertainment Norway AS, Cosmos Music AS, daWorks Records AS, DJ Beat Records Scandinavia AS, Eccentric Music AS, Easy Records, GEMS, GR:OW Records, Knirckefritt Management, Little Big Music, MME AS, NORA Collective AS, Nordic Records Norway AS, Playground Music Scandinavia, Revolution Records, SDKT Entertainment AS, Starbox Recordings AS, The Woods, Tylden & Co AS, U OK? og Voices Music & Entertainment AS.

IFPI Norge er en del av IFPI International, som representerer 8000 medlemmer i over 70 land.