Lise Davidsen vinner av Årets internasjonale suksess 2019

Torsdag ettermiddag mottok den lyrisk dramatiske sopranen Lise Davidsen Spellemann og Music Norways pris Årets Internasjonale Suksess 2019.

Skrevet av Tina Brodal 02.05.2020

Davidsenvinner 600x400

–Tusen tusen hjertelig takk for Spellemannprisen kategori Årets Internasjonal Suksess. Jeg må takke juryen for nominasjonen og ikke minst for at dere valgte meg til denne prisen. Jeg har alltid drømt om en Spellemannpris og jeg synes det er veldig hyggelig at jeg blir satt pris på, og ikke minst at den klassiske sjangeren også blir sett i denne kategorien, sier Lise Davidsen.

Se videoen med takketalen til Lise Davidsen under:

https://www.youtube.com/watch?...

Juryens begrunnelse: Da Årets internasjonale suksess for 2019 skulle kåres, hadde juryen en tøff oppgave foran seg. Etter nok et godt år for norsk musikkeksport var det mange verdige kandidater som representerte et vidt spekter av sjanger og bredde som hadde truffet en nerve utover norske landegrenser. Likevel var det en kandidat som pekte seg klart ut. Etter et strålende 2018 kunne Lise Davidsen vise til platekontrakt med Decca Classics, Spellemann-nominasjon og imponerende sceneopptredener over hele Europa. I 2019 fulgte hun opp suksessen, og tok nye store steg. Det var året hun oppnådde den sjeldne bragden å nå førsteplass på UK Classical Charts, som første Opera-sopran i historien.

Det var også året hun ble omtalt som «århundrets stemme» i New York Times og sikret seg utrolige tre sesonger på prestisjetunge The Met. Samme år debuterte hun på Festspillene i Bayreuth og kan nå simpelthen velge og vrake i prestisjeoppdrag på den internasjonale Operascenen. Med alle disse milepælene var ikke juryen lenger i tvil. Prisen for Årets Internasjonale suksess går dermed til Lise Davidsen.

I Lise Davidsen har hele verdensscenen fått en ny stjernesopran. Hennes musikalske bragder det siste året mangler sidestykke i norsk sammenheng, og revitaliserer den klassiske musikken for både gamle og nye lyttere. Vi er ordentlig stolte over å kunne hedre en av de aller største norske musikalske stjernene i verden akkurat nå.

Gir 100.000 kr til Sandefjord VGS
Davidsen mottok også et stipend på kr 100.000 med navnet «det var her det begynte» som hun velger å gi til Sandefjord VGS, hvor hun selv gikk på musikklinjen:

–Med bakgrunn i stipendets navn «det var her det begynte» har jeg kommet frem til at jeg ønsker å gi pengene til musikklinja ved Sandefjord videregående skole, øremerket et klassiske prosjekter. Jeg var helt blank da jeg selv startet på musikklinjen i Sandefjord, men jeg lærte så mye hver eneste dag og spesielt godt husker jeg de store prosjektene. De varierte fra år til år, men de ga hver og en mulighet til å stå på en scene. Jeg håper dette stipendet kan være med på å inspirere til flere prosjekter med fokus på den klassiske musikken og at de som jobber der forstår hvor mye det betydde for meg som på den tiden prøvde å spille gitar, men som ikke en gang visste hva et ensemble var! sier Davidsen.

Davidsens første sanglærer, Mona Skatteboe, sier hun har fulgt med på Davidsen i alle år, og er rørt over å motta stipendet:

–Jeg har visst lenge at du er nominert og vi heier på deg og har fulgt med på deg i alle år etter at du var ferdig her. Så dette er toppen av kransekaka! At du nå dedikerer dette stipendet til oss, det setter vi umåtelig pris på! sier Skatteboe.

Kulturministeren: – Verden har fått en ny stjerne

Kultur- og likestillingsminister Abid Q. Raja sier hele verden fått en ny stjerne med Lise Davidsen:

– Kulturdepartementet er veldig glade for å bidra med et stipend på 100.000 til Årets Internasjonale suksess. Stipendet, som går under navnet «Det var her det begynte», skal vinneren donere til noen som var viktige for å stimulere til musikkinteressen hos prisvinneren.

Å oppnå internasjonal suksess krever en ekstraordinær innsats. Det har årets nominerte både bevist og klart. At noen lykkes legges merke til og stimulerer nye generasjoner til å jobbe med musikk og å velge kreative yrker.

Derfor vil jeg gi en ekstra stor gratulasjon til årets vinner, Lise Davidsen. I Lise Davidsen har hele verden fått en ny stjerne. Lise Davidsen gir stipendet videre til Sandefjord VGS ved hennes lærer Mona Skatteboe. Det var der det startet for henne. I disse dager sender vi alle en ekstra takk til de som jobber i norsk skolevesen, og som har sørget for at barna våre har en skolehverdag å gå til. Derfor tipper jeg at dette stipendet varmer ekstra godt akkurat nå, sier kulturminister Abid Raja (V).

Utenriksministeren: – Norsk musikk holder utrolig høy kvalitet

Utenriksministeren Ine Eriksen Søreide gratulerer Lise Davidsen og sier hun er imponert over det hun får til:

– Kjære Lise Davidsen! Gratulerer med Spellemannprisen for «Årets internasjonale suksess»! Du har markert deg stort på den internasjonale operascenen, og det er vanvittig godt gjort! Jeg er veldig imponert over det du får til. Og da jeg skulle skrive en hilsen til deg, ville jeg vite litt mer om akkurat hvor god du er. Så jeg kontaktet fagekspertisen – det vil si: Tantene mine, som er operasangere. Og de var ekstremt enkle å be om å gi en beskrivelse av deg og det du har oppnådd ute i verden. Kort oppsummert: «Var Kirsten Flagstad forrige århundres stemme, våger vi påstanden at Lise Davidsen er dette århundrets stemme! Med en stemmelig og musikalsk uttrykkskraft verden sjelden har opplevd.

Opera er ikke bare stemmeprakt. Det er også scenisk tilstedeværelse, og kombinasjonen er unik hos henne. Talentet hennes kan neppe overvurderes!» Så legger de til at du også er klok og hyggelig.

Norsk musikk holder utrolig høy kvalitet, og mange norske artister markerer seg veldig godt utenlands. Årets nominerte er unge, de jobber hardt og har nådd ut til publikum over hele verden. Det lover godt for framtiden! Når vi ikke kan reise og bevege oss som vi er vant til, bidrar kulturen likevel til å bevege oss. Dialogen over landegrensene holdes oppe av kulturen. Musikken finner nye og kreative veier til sitt publikum i denne spesielle tiden. Og diplomatiet vårt trenger kulturen til å bære og fremme våre verdier, og til å øke aksepten for ulike uttrykk og ytringer i verden, sier utenriksminister Ine Eriksen Søreide.

Juryen har bestått av:Sondre Lerche (juryleder),Adem Osman Adem, Helene D. Borch, Kristin Winsents, Birgitte Mandelid, Goran Obad, Tine Tyldum og Axel Hyge.

Årets internasjonale suksess er et samarbeid mellom Spellemann og Music Norway for å hedre internasjonale suksesshistorier som bidrar til å øke norsk musikkeksport.