Vil du skaffe deg bredere nettverk i Europa?

Bli med som delegat til Eurosonic Noorderslag i januar.

Skrevet av Kristiane Lunde, 

Eurosonic Noorderslag Sair Grote Markt ESNS21 Niels Knelis 0015 DSC 0612
Eurosonic Noorderslag (foto: Niels Knelis)

19.– 22. januar 2022 er det klart for Eurosonic Noorderslag (ESNS) i Groningen, Nederland, den aller viktigste møteplassen for live-bransjen i Europa. Showcasefestivalen består av paneler, nettverksarrangement og selvfølgelig konserter.

Viljar Siljan i Blu Perspective Management reiser ned til Eurosonic med sin artist, Beharie, som skal spille for aller første gang på festivalen. Han skal være delegat og gleder seg til å møte bransjen i Europa fysisk igjen.

- Etter å ha nettverket og bygget team digitalt de siste to årene, gleder jeg meg til å forsterke de samme relasjonene med fysiske møter. Dette blir min første ordentlige gang på Eurosonic, og utifra det folk sier om festivalen tror jeg dette blir en skikkelig boost for mitt eget nettverk og kunnskapsnivå, som jeg ser frem til å utnytte på vegne av artistene og de øvrige prosjektene mine, kollegaer og jeg jobber med daglig.

- Det er uten tvil en god mulighet til å presentere Beharie for internasjonal bransje og publikum. Vi har jobbet de siste 18 månedene med å eksportere og å gjøre Beharie klar for å satse internasjonalt. Dette har naturligvis blitt gjort stort sett digitalt (pga. covid), så å kunne starte året 2022 med en sånn festival er helt perfekt for hans karriere fremover. Beharie må oppleves live og jeg gleder meg til å se bransjefolk fra hele verden gråte litt på festival, sier Siljan.

Eurosonic har hjulpet flere store artister med å slå igjennom på den internasjonale livemusikkscenen, blant annet norske artister som Girl in Red og Aurora. Dette er både blitt gjort ved å tilby de en scene under Eurosonic, men også ved å støtte dem i etterkant gjennom deres European Talent Exchange Program (ETEP). Claes Olsen, bookingansvarlig for Øyafestivalen reiser ned til Eurosonic for å være en del av ETEP og for å finne nye artister å booke.

- ETEP er et insentiv for å få festivaler i Europa til å booke artister fra flere land enn bare ett eller to land, for å få flere europeiske artister inn i miksen. Øyafestivalen betaler inn en sum til spleiselaget, så kan vi for eksempel booke en artist fra Sverige, en fra England og en fra Nederland og da får vi økonomisk støtte fra ETEP for opp til tre artister. Dette gjelder da alle festivalene som er med i ETEP. Under selve Eurosonic har vi presentasjonsmøter, hvor alle festivalene som er med i programmet skal presentere og pitche en eller to artister fra sitt land. Og det tror jeg har en veldig god effekt, for da sitter bookerne fra 100 festivaler rundt om i Europa rundt bordet og får høre om norske artister som vi pitcher inn. Så det er jo et program som gjør at du får eksponert artisten din for veldig mange festivalbookere, i tillegg til at det da kommer flere bransjefolk du kan møte, forteller Olsen.

Videre forteller Olsen at festivalen er en gyllen mulighet for å utvide nettverket ditt innen livebransjen eller platebransjen fra deler av Europa.

- Hvis du er ute etter å møte bookingagenter, lokale promotører og festivaler, så er dette et veldig bra sted å være. Det er mange agenter fra både England, Nederland og Tyskland til stede, så dette er en bra festival å være på hvis det er et mål for deg å få til en bookingavtale eller å møte bookingagenter fra hele Europa. Eller hvis du vil inn i et av markedene i Benelux, for hele delen av musikkbransjen fra disse landene er representert og er til stede på festivalen.

AURORA hadde sin første opptreden på ESNS i 2015, og Helga Luedy fra Made mener denne opptredenen var med på å starte AURORA sin internasjonale karriere.

- Eurosonic 2015 var kanskje ein av dei viktigaste jobbane Aurora har gjort. Det bygde eit stort internasjonalt nettverk både på live- og platesida. Det var ein av dei første konsertane hennar der Universal International hadde eit så godt oppmøte og det vart eit stort steg vidare i karrieren. Å opptre på EBBA Awards (European Border Breakers Awards) det året var jo sjølvsagt kjempegøy, og ikkje minst å vinne prisen året etter.

ESNS er en non-profit, kun for europeiske artister, 100 % showcasefestival og musikkkonferanse. Festivalen er utsolgt hvert år og tiltrekker seg over 4.000 profesjonelle delegater, inkludert 400 internasjonale festivaler, og showcaser rundt 350 europeiske artister med over 40.000 besøkende totalt. Under festivalen deles prisen Music Moves Europe Talent Awards (tidligere kalt EBBA Awards) ut til artister som har nådd ut til et stort publikum utenfor egne landegrenser med sin første internasjonale utgivelse. Fra Norge har blant annet AURORA, Smerz, girlinred, Sassy009 vunnet prisen tidligere.

Music Norway ønsker å legge til rette for at profesjonelle norske bransjeaktører er til stede på denne viktige arenaen, og du kan derfor søke om reisetilskudd og delegatpass via oss innen 17. november.