Peder Elias delte ut Spellemann-stipend til Nidarosdomens Guttekor

Peder Elias delte ut stipendet «Det var her det begynte» til Nidarosdomens Guttekor på Music Norways sommerfest fredag ettermiddag.

Skrevet av Carl Kristian Johansen 09.06.2023

Fellesbilde utdeling "Det var her det begynte"-stipendet (Foto: Helge Brekke) [*]
Utdelingen av Det var her det begynte-stipendet. F.v. Peder Elias, Spellemannvinner 2022, Anton Gystad-Kristiansen, sanger Nidarosdomens Guttekor, Johannes Köpple, leder Nidarosdomens Guttekor, Tone Østerdal, direktør Music Norway. (Foto: Helge Brekke)

Peder Elias delte ut stipendet «Det var her det begynte» til Nidarosdomens Guttekor på Music Norways sommerfest på Vélochef i Oslo fredag ettermiddag.

Stipendet består av 100 000 kroner og er en del av Spellemannprisen Peder Elias mottok i kategorien «Årets Internasjonale Suksess». Pengene gis av Kultur-og likestillingsdepartementet.

- Jeg ønsker å gi dette stipendet til Nidarosdomens Guttekor fordi jeg selv hadde stor glede av koret. Det var der jeg lærte å synge og jeg fikk mange gleder gjennom musikken som en del av koret. Dette består som gode minner for resten av livet! Turene rundt om i verden vil jeg aldri glemme og jeg håper koret får stor glede av dette stipendet, sa Peder Elias om valget av Nidarosdomens Guttekor.

Nidarosdomens Guttekor er Norges eldste guttekor og deltar regelmessig på gudstjenester i Nidarosdomen, holder konserter rundt i Norge, Europa, Nord-Amerika og Asia, og regnes som et ledende guttekor i internasjonal sammenheng.

Administrativ leder Johannes Köpple og korsanger Anton Gystad-Kristiansen mottok stipendet.

- På vegne av oss alle i Nidarosdomens Guttekor er jeg ubeskrivelig glad og dypt takknemlig over stipendet fra Peder Elias, Music Norway og Kultur- og likestillingsdepartementet.

- Det er en fryd å se at sangere som begynte i guttekoret blir til verdensstjerner, som du, Peder Elias. Jeg synes at stipendet har et utmerket navn: «Det var her det begynte». For mange sangerne som begynner i Nidarosdomens Guttekor er koret nettopp dette: begynnelsen på et liv med musikk. Et av de høyeste målene i Nidarosdomens Guttekor er å sørge for at sangerne trives godt, og at de gleder seg til neste øvelse. Dette sosiale aspektet sammen med det å synge på et høyt kunstnerisk nivå og delta på opptredener for et stort publikum på scener over hele verden, har gitt gutter en solid ballast og et godt utgangspunkt for videre satsing på sang og musikk. Igjen: vi er glade og stolte for å motta stipendet, uttaler Köpple i forbindelse med utdelingen.

Popartisten Peder Elias vant Spellemannprisen for «Årets Internasjonale Suksess» basert på et gjennombrudd som hittil har resultert i over en halv milliard streams; priser, troféer, utsolgte konserter, singler og album på hitlistene i Sør-Korea og andre deler av Asia.

Prisen «Årets Internasjonale Suksess» er et samarbeid mellom Spellemann og Music Norway for å hedre internasjonale suksesshistorier som bidrar til å øke norsk musikkeksport.

Prisen består av en Spellemannharpe og stipendet «Det var her det begynte» 100.000 kroner gitt av Kultur- og likestillingsdepartementet som vinneren skal gi videre til en person, en organisasjon eller et miljø som har bidratt til å inspirere og stimulere musikkinteressen hos vinneren.

Tidligere vinnere av "Årets Internasjonale Suksess" og mottagere av stipendet «Det var her det begynte»:

2015: Kygo – Brak Bergen

2016: Alan Walker - USF Verftet i Bergen

2017: Ina Wroldsen - Vær Stolt Festivalen på Søndre Nordstrand

2018: Stargate - LIMPI, Lillehammer Institute of Music Production and Industries.

2019: Lise Davidsen – musikklinjen ved Sandefjord Videregående skole

2020: girl in red - AKKS

2021: Aurora - Baroniet Rosendal ved Anne Grete Honerød, Reidar Nedrebø, Erik Hannisdal.