Postkort fra Eurosonic: Norske artister satte spor

Music Norways Nina Finnerud og Erlend Buflaten kickstartet året med tre dager på Eurosonic i Groningen.

Skrevet av nina 27.01.2017

Nils Bech eurosonic
Nils Bech på scenen under Eurosonic (Foto: Music Norway/Erlend Buflaten)

Vi kickstartet året med tre dager på Eurosonic i Groningen, 11-14 Januar. Groningen er en koselig liten kanalby helt nord i Nederland, og for en by med kun 190 000 innbyggere har den et imponerende antall spillesteder. Det var mitt femte år på festivalen, så det har blitt en liten tradisjon de siste årene og en fin mulighet til å se eksisterende og møte nye kontakter. I år ble også min gode kollega Erlend fra Oslo-kontoret med for å jobbe mot internasjonal presse.

Etep eurosonic
EU parlamentet i Brussel eller ETEP Artist Exchange møte i Groningen?
Erlend eurosonic
Erlend sammen med Roisin O'Connor fra The Independent.

Eurosonic er en av de største showcasefestivalene i Europa med fokus på livemarkedet. Over 200 artister fra hele Europa spilte på årets festival. Her finner du de største festivalene og konsertbookerene samlet på ett sted. Er timingen riktig og man greier å skape buzz i forkant av en god showcase, er sjansen for å få flere spillejobber rundt i Europa stor.

Et av de mange møtene vi er med på hvert år, er ETEP (European Talent Exchange Program) Artist Exchange-møtet. Her møtes alle festivaler/promotører fra hele Europa og USA for å dele sine anbefalinger fra hvert land. Aurora har to år på rad vært den mest bookede artisten etter Eurosonic og er også den mest anbefalte på dette møtet. Vi er alle delt inn etter land og sitter på et stort bord og deler meninger. Det hele er en lang og litt komisk affære, men veldig nyttig. Føles nesten som vi kunne vært i Brussel.

Ni norske artister var booket til årets festival; Anna of The North, Gundelach, Elephant9, Henrik The Artist, Nils Bech, Siv Jakobsen, Sløtface, Sauropod og Yuma Sun.

Eurosonic spør hvert år de internasjonale journalistene hvem de mener er «the ones to watch». I år var det hele to norske på Topp 10-listen; Anna of the North og Sløtface.

Sløtface var et av bandene som det var knyttet store forventninger til både før og under festivalen. Etter å ha spilt en showcase på dagtid for den nederlandske promotøren Friendly Fire, var det kø rundt bygningen for å se dem på Spieghel fredag kveld, og de skuffet absolutt ikke!

DIY og Clash magazine var der og skrev dette i etterkant:


Nordbak henrik eurosonic
Karen Nordbak fra Mandelbaum Management med Henrik The Artist som spilte Torsdagen.
Slotface eurosonic
Sløtface spiller Friendly Fire-showcase (Foto: Music Norway/Erlend Buflaten)

DIY:

«Opening with ‘Take Me Dancing’ while a queue snakes and shakes its way down the street in the hope they might still make it inside, Sløtface arrive on the stage as champions. Storming pop-punk riffs and catchy choruses squirm their way under the skin and grab the venue hook, line, and sinker. Showcasing exactly why they’re such a force to believe in, the Norwegian outfit power through their set with an energy that seems capable of setting the world on fire.»

CLASH:

«Norway’s Slotface have already gained a devout cult following, with the band’s skeletal indie sound set against lyrics of real passion, fire, and intelligence. The room fills to bursting point, bouncers desperately holding fans back as the group rush onstage, each song whizzing past in a blur of barbed wire, dissonance, and deadly charm. It’s compact, precise, and refuses to pull its punches – hopelessly addicted, we leave entirely under their spell.«

Ikke mange som hadde hørt om Skam i Groningen men det var fullt hus da Nils Bech spilte på Platformtheatre torsdag kveld. Med paljettkappe og dramatisk koreografi var han et unikt innslag på festivalen. Verden trenger flere Nils Bech.

Vi rakk å henge litt med Tim Dunham fra U OK?. Han hadde både Nils Bech og Gundelach på festivalen.

– Eurosonic var bra for oss for å få samlet europeiske konsertarrangører og festivaler inn i ett rom slik at bookerne kunne se artistene våre live. Både eksisterende samarbeidspartnere og nye kom på konsertene, og vi er allerede i dialog om booking til festivaler og klubber på bakgrunn av årets showcaser, sa han.

Det som også må nevnes er at Alan Walker var en av vinnerne av EBBA Awards, som anerkjenner suksess som krysser grensene i Europa. Det er fjerde år på rad at det er en norsk vinner, så det er tydelig at vi gjør noe riktig internasjonalt.

Ett år til neste gang, og vi håper disse ni norske artistene som kommer til å spille mer i Europa fremover.