Smerz med tildeling i Større Internasjonale Lanseringer

Syv prosjekter har fått tilskudd i ordningen Større Lanseringer – Næringsrettet tilskudd til større internasjonale lanseringer for selskaper.

Skrevet av Tina Brodal 17.04.2020

Smerzsak 600x400
Den norske elektroniske duoen Smerz består av Henriette Motzfeldt og Catharina Stoltenberg.

Ordningen er finansiert av Music Norway med en total ramme på 2 millioner kroner. Formålet med ordningen er å øke salget, markedsverdien og etterspørselen til norsk musikk internasjonalt.

Musikkprofil Booking & Management, Indianer Management, Karisma & Dark Essence Records, Luft Recordings, Popular Demand Management, Smerz og Tidenes er aktørene som har fått innvilget støtte.

Juryuttalelse

Grunnet de ekstraordinære omstendighetene som følger korona-pandemien, har det vært utfordrende for juryen å vurdere prosjektenes reiseaktiviteter, både fordi enkelte eventer allerede er avlyst, men også fordi man ikke vet hva det vil bety for fremtidige arrangementer som enda ikke er berørt. Juryen har tatt høyde for at prosjektenes reiser vil bli kansellert/endret, men det er håp om at prosjektene blir gjennomført, om enn i en litt annen form enn hva som er planlagt og budsjettert.

Fikk støtte til debutalbum
Den norske elektroniske duoen Smerz består av Henriette Motzfeldt og Catharina Stoltenberg. Smerz fikk innvilget 200.000 kr til den Internasjonale lanseringen av debutalbumet deres på XL Recordings i 2020-2021.

Smerz har som målsetting å slå igjennom internasjonalt med albumet. Territoriene de vil fokusere på gjennom å spille konserterer er Europa, USA, Russland (CIS), Australia og Japan. Smerz har allerede turnert en del i Europa, litt i USA og Russland / CIS.

Publikumet deres i disse markedene er hele tiden voksende, og om reisen sier de at egentlig aldri hatt noen klar endestasjon for Smerz, stegene er blitt til på veien.

– Den har vært uforutsigbar, åpen og morsom. Men det føles som at veien tar ny form hele tiden, vi får stadig lyst til å uttrykke nye ting på nye måter og befinner oss dermed på et annet sted enn det vi kanskje hadde trodd opprinnelig, samtidig som den veien sikkert ender med å gi mening når man ser tilbake på den i sin helhet.

Skrev kontrakt med XL Recordings
I starten av 2017 skrev Smerz kontrakt med plateselskapet XL Recordings, verdens største independent label, som huser artister som The Prodigy, Radiohead og Adele. I løpet av året opptrådte Smerz live på blant annet Glastonbury Festival i Storbritannia, MoMA i New York, MOCA i Los Angeles og Tate Modern i London.

De utga også en rekke singler og videoer som tilegnet seg stor internasjonal oppmerksomhet. Likevel var det internasjonale steget noe som skjedde ved en tilfeldighet, det lå ikke noen konkret plan hos duoen om å satse internasjonalt.

– Vi var heldige og møtte noen fine og hjelpsomme mennesker, blant annet manageren vår Kettil, og endte med å gi ut den første ep-en i gode hender på det danske plateselskapet Escho og det London-baserte HardUp, som igjen førte videre til XL, som vi gir ut hos nå. Vi føler oss veldig privilegerte over å ha så mange gode samarbeidspartnere, som vi kan stole på og snakke ærlig og ordentlig om musikk og kunstnerisk uttrykk med, og som gir oss frihet til å gjøre det vi vil.

Fikk støtte til debutalbum
Smerz har nå ferdiggjort sitt debutalbum, og fikk støtte til lanseringen gjennom Music Norways ordning Større Internasjonale Lanseringer. Albumet består av musikk de har laget de to siste årene, og vil i forbindelse med utgivelsen skal slippe en rekke musikkvideoer / kortfilmer.

- Det er en fortelling om møtet mellom drøm og virkelighet, om å bli eldre og ensommere og modigere. I arbeidet med utgivelsen har vi jobbet tett sammen med fotografen Benjamin Barron og designeren Bror August på visuelt materiale til musikken, som blir en viktig del av lanseringen

I arbeidet med utgivelsen har vi jobbet tett sammen med fotografen Benjamin Barron og designeren Bror August på visuelt materiale til musikken.

— Smerz

Særlig CIS (Armenia, Azerbaijan, Belarus, Kazakhstan, Kyrgyzstan, Moldova, Russland, Tajikistan, and Uzbekistan) er et kjempemarked ofte oversett av vestlige artister, som Smerz gjerne vil utforske mer.

Her er interessen for både popmusikk og eksperimentell musikk voksende, og musikkstreaming i sterk fremmarsj. Konsertene de planlegger i forbindelse med albumslipp blir et begrenset antall nøye utvalgte elektroniske festivaler og arrangementer, samt headline-show i en håndfull storbyer. I 2021 skal de treffe bredere og spille et større antall konserter.

– Vi håper at musikken og tekstene kan gi noen som hører på et sted å drømme og et sted man kan kjenne seg igjen og føle seg hjemme, avslutter Smerz.

 • Jury
  Juryen har bestått av et bredt representativt utvalg av erfarne bransjepersoner:

  • Ane Carmen Roggen
  • Daniel Nordgård
  • Kathrine Synnes Finnskog
  • Martin Nielsen
  • Samsaya Sharma
  • Tine Tyldum
  • Tonje Peersen

  Les mer om ordningen her, og om retningslinjene og søknadsfrister på stikk.no.