Spellemann-vinner Erik Smaaland ga stipend til Ten Sing Lommedalen

Erik Smaaland delte ut stipendet «Det var her det begynte» på Music Norways sommerfest.

Skrevet av Anna Kristine Lund 05.06.2024

F8 A1725
Utdelingen av «Det var her det begynte»-stipendet. F.v. Mille Sophie Edvardsen-Vik og Tonje Foss Engelstad, undomsarbeidere ved Lommedalen menighet, Erik Smaaland, Spellemann-vinner 2023, og Tone Østerdal, direktør Music Norway. (Foto: Magnus Borka Kloster-Jensen)

Produsent og låtskriver Erik Smaaland ble i april tildelt en Spellemann-harpe og kunne smykke seg med tittelen «Årets Internasjonale Suksess 2023». På Music Norways sommerfest på RoofGarden på onsdag ble resten av prisen han mottok delt ut av vinneren selv, et stipend på 100 000,-, gitt av Kultur-og likestillingsdepartementet.

Stipendet «Det var her det begynte» skal gis videre til en person, en organisasjon eller et miljø som har bidratt til å inspirere og stimulere musikkinteressen hos vinneren.

Valget til Smaaland falt på Ten Sing Lommedalen.

- Da jeg var ung gitarist og vokalist med store drømmer, var kjelleren i Lommedalen kirke stedet vi på Bærums Verk og Lommedalen møtte andre musikere og kunne øve til sent på kveld. Bandrom og et mer enn bra nok studio var der jeg fikk prøve meg som russelåt-produsent for aller første gang. Ten Sing er et utrolig inkluderende miljø, selv for ikke-kristne metallhoder som meg selv i tenårene.

Smaaland selv var ikke medlem av Ten Sing, men forteller at han fikk låne studio i Lommedalen helt gratis, noe han mener sier mye om gjestfriheten i organisasjonen.

- Å ha tilbud som dette i nærmiljøer er utrolig viktig for at yngre musikere skal kunne utvikle seg og møte andre likesinnede. Derfor ønsker jeg at stipendet blir brukt til å investere i fremtidens musikere, enten det er studio, bandrom, kor eller sang, det er det samme, så lenge det går til miljøet.

Tonje Foss Engelstad og Mille Sophie Edvardsen-Vik, ungdomsarbeidere i Lommedalen menighet, mottok stipendet på vegne av Ten Sing Lommedalen.

- Det er utrolig gøy at Erik har valgt å dele ut stipendet til Ten Sing Lommedalen! Vi tenker med en gang på ungdommene i klubben og hvor glade de blir for hva disse pengene medfører, sier Mille.

De forteller at menigheten deres er et inkluderende miljø og holder fortsatt døren åpen for alle, uavhengig av livssyn og situasjon, slik som Erik opplevde det tilbake i hans oppvekst.

- Når det kommer til hva stipendet skal brukes til, tenker vi to ting. Vi skal være fornuftige og kjøpe nytt teknisk utstyr, og så må vi bruke noe av pengene på det sosiale. Kanskje en utenlandstur med ungdommene, forteller Tonje.

Mottakelsen av stipendet:

F8 A1706
F8 A1709
F8 A1700
F8 A1748

2023 var året da musikkprodusenten og låtskriveren fra Bærum ikke bare fikk oppfylt, men overgikk sine egne forventninger. Med en imponerende portefølje av arbeid for internasjonale ikoner som Tiësto, Rita Ora, og Robin Schulz, har Erik Smaaland vist en unik evne til å treffe en internasjonal nerve fra sin base i Oslo. Der mange søker ut av landet, har småbarnsfaren heller valgt å oppgradere studioet i Oscarsgate.

- Fjoråret var da jeg for første gang følte at jeg hadde kommet dit jeg ville. Jeg har hatt et hårete mål om å ha fire store releaser i året. Det klarte vi plutselig i fjor. Det var egentlig litt overveldende.

Prisen «Årets Internasjonale Suksess» er et samarbeid mellom Spellemann og Music Norway for å hedre internasjonale suksesshistorier som bidrar til å øke norsk musikkeksport.