Stargate vinnere av Årets internasjonale suksess

Stargate mottok tirsdag Spellemann og Music Norways pris for Årets internasjonale suksess 2018.

Skrevet av Rebeca 11.06.2019

DSC 7611 1 600x400

Stargate mottok tirsdag Spellemann og Music Norways pris Årets internasjonale suksess 2018. Stargate er Mikkel Storleer Eriksen og Tor Erik Hermansen.

Prisen ble annonsert og overrakt av H.K.H. Kronprinsen i Prindsen Hage i Oslo tirsdag ettermiddag.

– At denne prisen i det hele tatt finnes er et bevis på norsk musikks utvikling internasjonalt. Da vi begynte som Stargate for 20 år siden var det knapt en nordmann å se i internasjonal musikkbransje. Nå er vi over alt. Vi er stolte av å ha vært en del av denne utviklingen, og takknemlige for denne prisen, sier Eriksen og Hermansen.

Prisen består av et Spellemannharpe og et stipend på 100.000,- gitt av Kulturdepartementet med navnet Det var her det hele begynte.

Stargate har valgt å gi stipendet til LIMPI, Lillehammer Institute of Music Production and Industries. Pengene skal brukes til reisestipend for tre avgangselever som har utmerket seg i løpet av året. Utvelgelsen gjøres av Limpi i samarbeid med StarGate. Stargate stiller også ett rom i sitt studio i Los Angeles til disposisjon i en uke for hver av vinnerne.

Tor Erik Hermansen i Stargate har vært mentor på Limpi dette første året, og Stargate har vært en god støttespiller i oppstarten av skolen:

– Da vi begynte som Stargate for 20 år siden, så var det noen som trodde på oss og ga oss en sjanse. Vi ønsker å gi dette stipendet videre til noen som allerede har bestemt seg for å satse, derfor gir vi det som reisestipend til tre av avgangselevene på LIMPI i Lillehammer, ved grunnlegger Magnus Beite. Vi har med egne øyne sett hvor hardt de har jobbet med musikken sin, og kanskje kan dette være med på å sende en ny generasjon norske talenter ut i verden. Et slikt stipend kommer godt med i en oppstartsfase, og ikke minst er det viktig å utveksle ideer og erfaringer, noe vi i Stargate ønsker å bidra med, sier Tor Erik Hermansen.

Mottaker av stipendet er LIMPIs grunnlegger, Magnus Beite, som mottok stipendet sammen med representanter fra elevene.

_ Det er en stor ære for Limpi å motta dette stipendet. Stargate har ved sitt arbeid og sin internasjonale suksess vært avgjørende forbilder for en hel generasjon av norske musikkskapere. De har bevist at norske artister, låtskrivere og produsenter kan sette sitt preg på den internasjonale musikkscenen. At Stargate engasjerer seg i Limpi og deler av sin enorme kunnskap og erfaring har stor betydning for våre talenter som er på god vei ut i musikkbransjen allerede.

Kulturminister Trine Skei Grande delte ut stipendet i Prindsen Hage, og håper det motiverer andre til å søke seg til slike læringssteder.

– Det er i studioet det hele begynner. Det er der du skal du lære å spille, produsere og skape nye musikk sammen med andre, kanskje for aller første gang. Å legge til rette for et læringsmiljø der du tidlig blir koblet med internasjonale mentorer, der du får koble teori tett på praksis, og koble nye talenter med hverandre, det opplever vi bygger fremtidens komponister, låtskrivere, produsenter, teknikere og musikkbransje. Vi håper dette stipendet og disse elevene motiverer andre til å søke seg til et miljø eller skole for å lære faget.

Juryens begrunnelse:

Da Årets Internasjonale suksess for musikkåret 2018 skulle kåres, var det mange kandidater. Likevel var det én som skilte seg ut. Kandidaten har stått for banebrytende arbeid der det norske pop-eventyret omtales. Som mentor og idéutvikler, har de stilt opp for nyopprettede Lillehammer Institute for Music Production & Industries (LIMPI); en musikkskole på Lillehammer som samler nasjonale og internasjonale musikktalenter. Kandidaten er det eneste norske selskapet som har vært involvert i låter som har toppet «Billboard Hot 100-listen» ti ganger.

I Iøpet av 2018 var de involvert i en rekke album-, singel- og remix-produksjoner, og samarbeidet blant annet med artister som David Guetta, Tinashe, Offset, Future, Ne-Yo, Bebe Rexha og Stefflon Don og Sabrina Carpenter. Låten «Issues” av Julia Michaels, ble Grammy-nominert.

I Coldplay sitt prosjekt «Global Citizen – EP 1», som ble satt i gang for å bekjempe ekstrem fattigdom, var de bidragsyter sammen med Pharrel Williams, Stormzy m.fl.

Duoen var co-writers og co-produsenter på Khalids store hit «Better», som ble utgitt i september 2018, og som raskt nådde #29 på Hot 100 og #12 på Hot R&B Songs på Billboard. Better fortsatte opp til #8 på Billboard Hot 100 og nådde #1 på Hot R&B Songs i 2019.

Deres bidrag til norsk musikkeksport kan ikke overvurderes. Det er derfor med stor glede og stolthet at vi tildeler prisen for Årets internasjonale Suksess til Stargate, Mikkel S. Eriksen og Tor Erik Hermansen!

Juryen har bestått av: Limita Lunde (juryleder), Ali Wali, Peter Peters, Martha Lyse, Sara Øvinge og Andreas Schüller.

Tidligere prisvinnere: Ina Wroldsen (2017)Alan Walker (2016)Kygo (2015)

Om utdelingen:Årets internasjonale suksess 2018 er et samarbeid mellom Spellemann og Music Norway for å hedre internasjonale suksesshistorier som bidrar til å øke norsk musikkeksport. Prisen skal løfte frem artister, låtskrivere og produsenter som har bragt norsk musikk ut over landegrensene, som fremmer norske suksesshistorier i utlandet, og som stimulerer en hel bransje til å satse internasjonalt.

De øvrige nominerte for 2018 var:Boy PabloLeif Ove AndsnesLise DavidsenSigridStargate