To norske festivaler og fire artister presenteres i Japan

To norske festivaler og en japansk festival samarbeider om visning av fire konserter med norske artister.

Skrevet av Carl Kristian Johansen 04.12.2020

Super heavy metal 1 600x400
Super Heavy Metal på Ekkofestivalen. (Foto: Oddbjørn Steffensen)

Festivalene Insomnia i Tromsø og EKKO i Bergen, som begge gjennomførte festivalene sine rett før og under andre bølge av pandemien, tok opp to konserter hver som skal strømmes på plattformen til festivalen Mutek i Japan fra 9. – 11. desember. Konsertene skal også vises i Mexico.

Insomnia og EKKO sender over konsertopptak av fire norske artister. Det er Lars Horntveth sitt verk «Silencio & the Echo Bolero Stars» for Bit20 Ensemble med Ståle Storløkken & Axel Skalstad, Kim Åge Furuhaug sitt prosjekt Super Heavy Metal, som akkurat slapp sin andre plate på Hubro, Tacobitch, og Elina Waage Mikalsen.

– Det er helt vanvittig gøy! Og det ser dødsbra ut, sier Lars Horntveth.

– De som filmet, regisserte og redigerte har gjort en super jobb. De har fått med seg de viktigste elementene i musikken ved å lese partiturene underveis i konserten og dermed ikke misset ut på alle detaljene. Vanvittig bra jobba, fortsetter Horntveth.

Lars Holdhus aka TCF skal også være med i panelet Digi Lab 1 som skal diskutere vitenskap, teknologi, digital kunst og lyd.

De norske punktene i programmet:
9. desember: Lars Holdhus på Digi Lab
10. og 13. desember: Lars Horntveth og BIT20 Ensemble
11. og 13. desember: Elina Waage Mikalsen / Ingrid Kristensen Bjørnaali
12. og 13. desember: Tacobitch
12. og 13. desember: Super Heavy Metal

Internasjonal nettverksbygging
Samarbeidet med MUTEK kom i stand som følge av diskusjoner med Maurice Jones i MUTEK Japan under CTM i Berlin i 2020, gjennom relasjoner Insomnia har bygd opp over mange år.

– Vi har et bredt nettverk internasjonalt og møter globale bransjeaktører jevnlig. Samarbeidet med MUTEKs ulike avdelinger har utviklet seg videre etter et opphold hos MUTEK Montréal i 2017, hvor vi i de følgende årene gjennomførte artistutvekslinger mellom Canada/Québec, Sverige og Norge via støtte fra Nordisk Kulturfond og Gouvernement de Québec og den kanadiske ambassaden i Oslo. Her har norske artister som Bendik Giske, Charlotte Bendiks og Boska deltatt, sier Tommy Ose i Insomniafestivalen.

Les også: Music Norways veiledere i internasjonale markeder

I tillegg sitter Insomnia i styret for nettverksorganisasjonen International Cities of Advanced Sound hvor festivaler over hele verden er med, også MUTEK.

– I de to EU-støttede prosjektene SHAPE og We Are Europe, som vi er med i, er det også viktig å presentere artister utenfor Europa, slik som vi nå gjør med to artister fra disse prosjektene. Her var støtten fra Music Norway og UD avgjørende for produksjonen.

Å produsere digitalt innhold er nytt for Insomnia.

– I så måte ligger det jo læring for oss som organisasjon i dette også, pluss at vi kan gi oppdrag til leverandører i bransjen i en presset tid. Et annet pluss at materialet kan vises senere ved andre eventer i våre nettverk. Dette er selvsagt til gavn for artistene som da vil nå ut til kjernegrupper av potensielle fans internasjonalt, i første omgang primært Japan og Mexico, selv om dette arrangementet er åpent uavhengig av geografisk lokasjon.

Les også: Music Norways veikart til Japan

Glimrende mulighet
Asle Bakke Brodin i Ekko gir mye av æren for at Mutek-samarbeidet er muliggjort til Insomnia.

– Vår kontakt med Mutek er helt og holdent Insomnia sin fortjeneste, de har alltid vært god på å pleie internasjonalt vennskap med andre festivaler og nettverk, og vi har i mange år hatt en god dialog med dem både om strategi og programmering, sier Brodin.

– For oss i Ekko er samarbeidet med Mutek en glimrende mulighet for å få vist frem utvalgte konserter fra årets festival. En slik eksponering er både positiv for vår merkevare som festival og for artisten som opptrer. Utveksling av ideer, og program mellom festivaler som arbeider innen samme felt er jo nesten alltid en god ide, både internt og for vårt respektive publikum. Når i tillegg Music Norway er med og støtter opp så blir også mulig å få til prosjekter i full skala, sier Brodin.

Håper på økt etterspørsel
Prosjektleder for elektronisk musikk i Music Norway, Einar Idsøe Eidsvåg, har siden starten av 2020 vært i dialog med Insomnia og Mutek og fortsatt dialogen trass i pandemien.

– Det unike med dette er at to norske festivaler med lignende profil som Mutek Japan kan ta opp allerede programmerte konserter, for så å få viste det under Mutek. Det gir håp i en utfordrende tid og vi håper på økt synlighet og økt etterspørsel i et viktig marked for eksperimentell musikk, sier Eidsvåg.

Prosjektet er også støttet av Utenriksdepartementet.